RGB ve CMYK Nedir?

RGB ve CMYK Nedir?

RGB ve CMYK, tasarımların görüntüsel olarak yayınlanacakları mecralarda renk oluşumunu sağlayan ana renklerdir.

RGB ve CMYK Arasındaki Farklar Nelerdir?
Tasarım ve görüntü almak için gereken temel bilgilerin başında gelen bu iki format terimi soyut ve somut olarak nitelendirebiliriz. RGB soyut CMYK ise somut tarafta kalmakta. Basitçe anlatmak gerekirse baskıya gidecek tasarım için CMYK formatı, Dijital ortamda kullanılacak bir tasarım için RGB formatı kullanılır. RGB ve CMYK ne demek şimdi onlara bakalım:

“RGB” Renk Uzayı;

rgb-renkleri

RGB, elektronik ürünlerin kristalize ışık kullanarak renk elde etmesiyle oluşan formattır. RGB denilince aklınıza gelmesi gereken şey ışıktır. RGB enerji ile üretilen bir renklendirme modelidir. Aklınıza gelen tüm elektronik gösterge birimlerinde RGB renk kodları bulunmaktadır. Tasarımınız dijital ortamlarda yani elektronik cihazlarda yayınlanacak ve görülecekse kullanmanız gereken format RGB’dir.
RGB’nin açılımı şu şekildedir;
“R = Red” “G = Green” “B = Blue”

RGB pixel dediğimiz kavramları oluşturmakta her pixel bir rengi temsil etmekte. Her pixelde bulunan RGB renkleri birleştirilir ve belli tonlarda aktarılarak görülmesi istenilen renkleri oluşturur. Görseldeki pixel sayısı arttıkça algılanan renk sayısı da artar ve gerçek görüntüye daha fazla yaklaşılır. Yüksek pixelli görsellerde daha doygun ve hoş bir görünümün olmasının sebebi de budur.

“CMYK” Renk Diyarı;

cmyk-renkleri

CMYK, mürekkep ve boya kullanan baskı makinelerine ulaşması gereken tasarımların formatıdır. Peki, CMYK neden baskı makinelerinde kullanılıyor? Dediğim gibi mürekkep ve boya gibi kimyasal renklendiriciler bu 4 temel renk kartelasından oluşmaktadır ve baskılar bu 4 rengin fiziksel karışımıyla oluşmaktadır.
CMYK‘da temel 4 renk şu şekildedir;
“C = Cyan” “M = Magenta” “Y = Yellow” “K = Key (Siyah)”

Key, koyu tonları dengelemek ve karşıtlık aşamasını sağlamak amacıyla kullanılır. CMYK formatında parlak renkler oluşturulamaz ve uygunluğu dijital ortamda görünürlüğünden farklı olur. Bu yüzden tasarladığınız tasarımın baskıda farklı bir görünüm almaması için Tüm tasarımı baştan aşağı tüm katmanlarıyla CMYK kodlarına uygun olarak seçmeniz veya düzenlemeniz gerekmektedir.