Uygulamalı tasarımlar içerisinde temel olarak bilinmesi gereken “vektör” ve “bitmap” olmak üzere iki adet grafik biçimi vardır. Bu temel ayrım grafik ürünleri üreten herkesin farkında olması gereken ayrımlar ve özellikler içermektedir.
Tasarımcı değilsiniz ve tasarımcılarla çalışıyorsunuz, o zaman onun dilinden anlamak için yine bu konu hakkında bilgi sahibi olmanız gerekli. Aksi halde elinize tutuşturulan her tasarıma tav olursunuz. Şimdi Bu iki grafik biçimini temel olarak ele alalım:
Vektör Grafik Nedir?
Boyutlandırma esnasında bozulmanın olmadığı ve her şekilde boyutlandırabileceğiniz (tabi ki oran orantı dâhilinde aksi halde norm dışı sonuç alırsınız) bir tasarım hayal edin. İşte vektör grafik tam olarak da bunu sağlıyor. Vektör, matematiksel değerler ile biçimlendiğinden ve çözünürlük sıkıntısı olmadığından dilediğiniz gibi her hangi bozulma yaşamamadan boyutlandırma yapabilirsiniz. Gece, harika bir dolunay var gördünüz, etkilendiniz, azmettiniz ve dediniz ki “biz buraya reklam verelim”. Eğer reklam tasarımınız vektör olarak hazırlanmışsa şanslısınız çünkü vektör tasarımlar kayıpsız büyürler. Vektörün zayıf yönleri yok değil. Tasarımınızı fotoğraf kalitesine taşıyamazsınız, web üzerinden sunuculara gönderdiğinizde Bitmap dönüşümü sağlamanız gerekli fakat şanslıyız ki vektör tasarımları bitmap’e kolaylıkla dönüştürebilirsiniz.
Tasarımcınızdan özellikle Logolarınızın vektör halini ısrarla isteyiniz! Lazım olur, hani logo ya bu. Bir tık büyülteceğiz bir tık küçülteceğiz.
Hangi Programlar Vektör Grafik Sağlar?
En çok bilinen iki vektör tabanlı programdan en bilinen ve kendini buna adamış olan Adobe Illustrator diğeri ise Adobe Illustrator kadar yaygın olan Corel Draw programıdır. Freehand ve Inkscape programları da bir köşede bulunsun. Bunların yanı sıra Fireworks programı da bize bazı durumlarda vektör hizmeti sunabiliyor.
Bitmap Grafik Nedir?
Bitmap grafik, milyonlarca renkten oluşabilen ve belirlenen boyutlarda ama sadece belirlenen boyutlarda bize kusursuz görüntü şenliği sunabilen bir grafik biçimidir. Neden belirlenen boyutlarda dersek vektörün aksine bitmap grafiğin çözünürlük sorunu var. Bitmap tasarımda daha sonradan düzenleme yapmak zor olacaktır. Çünkü Adobe Photoshop gibi programlar haricinde diğer programlarda katman oluşturma şansımız olmayacak ve birçok parça yerine tek bir parça üzerinde ayıklama yapmamız gerekecek. Uygulama alanlarına gelecek olursak örneğin dergi için hazırlanan bitmap bir tasarımın billboarda aktarılması için yeniden boyutlandırma yapılmalıdır çünkü doğrudan taşıdığımızda bozulmuş bir görüntü ile karşı karşıya kalırız. Bitmap tasarlandığı boyutlarda kullanılmalıdır farklı ölçüler için yeniden boyutlandırma yapılıp yeniden tasarlanmalıdır. Fakat tek seferlik tek ölçülerde bir işiniz var ise bitmap sizin için çok uygun çünkü gerçeğe yakın sonuçlar sunacaktır.
Hangi Programlar Bitmap Grafik Sağlar?
En üst sırada en popüler olan Adobe Photoshop yer alıyor. Alternatif olarak Corel PaintShop Pro programı önerilebilir. Bitmap dosya uzantılarına örnek verecek olursak; .jpg, .png, .gif, .bmp uzantılarından söz edilebilir.
Yorum Yap