Kriz söylemi bu aralar hayatımızın her alanında konuşulur durumda. Çalıştığımız şirketlerden bindiğimiz taksiye hatta mahalle bakkalındaki söyleme kadar kriz tartışmaları her yerde.
Kriz sadece ekonomik sorunlardan kaynaklanan satış/gelir azalması mıdır?
İşin aslına bakarsak krizin tanımı bu kadar kaçamak olmamalı. Çünkü, zorlaşan piyasa şartlarında rekabet ve satış daha da içinden çıkılmaz hale gelsede aslında en büyük kriz bu koşullarda iletişimi kesmek ve hiç bir pazarlama iletişimi yapmamak olacaktır. Böyle dönemlerde pazarlama bütçelerini en efektif şekilde kullanmak için bir plan oluşturup bu doğrultuda sonuç ve verim odaklı çalışmak oldukça önemlidir.
Tam bu nokta da karşımıza dijital pazarlama çıkıyor. Bugün dijital dünyanın ne kadar ölçümlenebilir ya da müthiş bir mecra olduğu üzerine konuşmayacağız. Bugün dijital dünyanın pratiklerini yazarak hangi dijital pazarlama araçlarını değerlendirebileceğimizi yazacağım. Bu bağlamda dijital dünyanın ana mecraları ve pazarlama iletişimi fırsatlarına bakmak gerek.
Facebook & Instagram ve Dijital Pazarlama
Facebook ve Instagram hayatımızın vazgeçilmezi haline geldiği kadar dijital pazarlama faaliyetlerimizinde vazgeçilmezi durumunda. Facebook ve Instagram sunduğu reklam modelleriyle bilinirlik, etkileşim ve dönüşüm anlamında önemli fırsatlar sunuyor.
Nasıl kampanya amaçları belirleyebilirsiniz?
Sorun: Marka bilinirliğini arttırmak, hatırlanırlık seviyesini yükseltmek.
Çözüm: Gösterim, izlenme veya reach & frequency reklamları.
Sorun: Tüketicilerin markayla etkileşimde kalmalarını sağlamak ya da web sitesine trafik çekmek.
Çözüm: Etkileşim & web site click reklamları.
Sorun: Tüketicilerin satın alım yapmasını sağlamak.
Çözüm: Dönüşüm reklamları. Bu modelde re-targeting gibi daha önce sitenizi ziyaret etmiş kullanıcıları listelemek ve segmente etmekte önemli bir tetikleyici olacaktır.
Reklam modelleri hakkında daha fazla bilgi almak için Facebook Reklamcılığı ve Reklam Modelleri yazıma da göz atabilirsiniz.
Google Ads ve Dijital Pazarlama
Google bünyesinde bulunan platformlardaki reklamlarımızı yönetmek için kullandığımız kanal olarak Google Ads karşımıza çıkıyor. Bu kanal üzerinden Google arama motoru üzerindeki keyword reklamları, Google yayıncı ağında bulunan sitelerdeki GDN’leri(görüntülü reklamlar) ve Youtube’da karşımıza çıkan video ve görsel reklamları yönetebilmekteyiz.
Google Ads’te de yine Facebook ve Instagram için belirttiğimiz kampanya amaçlarını belirleyerek gösterim, erişim, satış / ya da farklı dönüşümler(üye kayıt, iletişim kurma, sepete ekleme vs.) elde edebiliyoruz.
Google Ads eğitimleri için Google Dome eğitimleri takip edebilir ya da Google Ads destek sayfasından temel bilgilere ulaşabilirsiniz.
Dijital Reklam Platformları ve Performans Ölçümleme
Dijital dünyada yapacağınız tüm yatırımlarda belirlediğiniz amaçların sonuçlarını ve maliyetlerini sürekli takip altında tutmanız en önemli unsurlardan biridir. Bu nedenle reklamları kendiniz planlıyorsanız farklı hedef kitleler ve farklı reklam görselleriyle A/B testleri yaparak sonuç/maliyet oranlarını iyi değerlendirmeniz gerekmektedir. Eğer bir ajansla çalışıyorsanız reklam performanslarına ve maliyetlerine şeffaf bir şekilde ulaşabiliyor olmanız gerekmektedir.
Performansı detaylı olarak inceleyebilmeniz için ise aşağıdaki ölçümleme araçlarından en azından birini sitenize kurmanız oldukça elzemdir. Bu konudaki felsefeniz; “Her daim ölçemediğiniz şeyi yönetemezsiniz.” olmalıdır.
- Google Analytics
- Yandex Metrica
Pazarlama için para harcamaktan değil ölçememekten korkun!
Devam eden yazılarımızda bahsettiğim konulara yönelik detaylı model ve uygulama incelemeleri istiyorsanız yorum kısmından iletebilirsiniz.
Yorum Yap