google ads performans

Google Ads Performansı İçin 4 Önemli KPI

2018 dijital pazarlama harcama rakamlarına baktığımız zaman en fazla ilginin ve harcamanın olduğu kanalın Google Ads olduğunu rahatlıkla görebiliyoruz. Bu kadar harcamanın yanı sıra ciddi miktarda bilinçsiz yönetilen reklam hesabı var demek mümkün. Bir çok kişinin Google ads performansını ölçümlemek için nereden başlayacağı hakkında fikri yok. Bu derlememizde reklamlarımızı incelerken nerede doğru nerede yanlış yapıyoruz durumunu anlayabilmemizi kolaylaştıracak anahtar performans metriklerine değineceğiz.

Aşağıda açıklayacağımız metriklere tek tek bakmak kesin bir nokta çözüm sunmayabilir, bu açıdan 360 derece kendi projenizin anahtar metriğini kendiniz belirlemelisiniz. Fakat anlatacağımız durumların iyi fikirler vereceği kesin.

1 – Cost Per Conversion (Dönüşüm Başına Maliyet)

Çok basit bir hesaplaması bulunuyor. Bu açıdan çok zorlanmadan analiz edebileceğiz. Burada en önemli unsur her projenin kendine özgün bir dönüşüm takibi olabileceğidir. Örneğin gelirlerini daha fazla kaliteli ziyaretçi ile sağlayan bir içerik sitesinin dönüşümü ile ürün satışı yaparak ciro elde eden bir e-ticaret sitesinin dönüşüm stratejisi farklı olacaktır. Bir içerik sitesiysek eğer belki sitemizi ziyaret eden kullanıcıların 5 sayfa gezmesini 1 dönüşüm sayabiliriz. Ya da bir e-ticaret sitesiysek haliyle 1 adet başarılı sepet / alışveriş tamamlama sayfası 1 adet dönüşüm sayması mantıklı olacaktır.

Harcama / Dönüşüm = CPC

Google Ads Performansı İçin 4 Önemli KPI
Google Reklamları raporlarında dönüşüm başına maliyet ölçümü.

Dönüşüm başına maliyetlerinizi inceleyerek hangi kampanyadan daha kaliteli ziyaretçi elde ettiğinizi çok rahat bir şekilde inceleyebiliyorsunuz. Bu doğrultuda iyi gitmeyen kampanyalarda ısrar etmeyerek pasif edebilir yerine farklı kampanyalar denemeye başlayabilirsiniz. Kampanyaları kurarken sizin daha iyi gideceğini düşündüğünüz kampanyalar kötü gitmiş olabilir. Bütün bu durumları düzenli ve sürdürülebilir bir şekilde takip etmenizde fayda var.

  • Hangi kampanyalar kabul edeceğiniz dönüşüm başına maliyet rakamını aşmış görebilirsiniz.
  • Dönüşüm başına maliyetleriniz hangi reklam ya da kampanya için farklılık gösteriyor.
  • Hangileri genel ortalamayı yukarı ya da aşağı çekiyor inceleyebilirsiniz.

Burada gördüklerinize dayanarak hemen aksiyon almaya başlayabilirsiniz.

  • Düşük performans gösteren kampanyaları kapatıp daha iyisini kurgulayabilir ve bütçenizi daha verimli kullanabilirsiniz.

2 – Conversion Rate (Dönüşüm Oranı)

Bir diğer önemli metriğimiz olan dönüşüm oranı metriğininde hesaplanması oldukça basittir. Dönüşümlerin, reklam aldığı tıklamalara bölünmüş halidir.

Google Ads Performansı İçin 4 Önemli KPI
Dönüşüm Oranı Grafiği

Bu metrik kimin için önemli sorusunun cevabı çok basit = “Herkes.” B2C perakende, B2B üretici, e-ticaret, yerel hizmetler, kâr amacı gütmeyen kuruluş veya başka bir kategori olup olmadığı hiç fark etmez. Kısaca herkesin ve her pazarın takip etmesi gereken bir metrik.

Çok vakit kaybetmeden dönüşüm oranlarını incelediğiniz zaman, çeşitli kampanyaların yüksek oranlarını ve düşük oranlarını kolayca görebilirsiniz.

Conversion Rate, en düşük olanları incelemeye başlayabilirsiniz. Geçen dönemde geçen ay hatta mümkünse geçen yıl nasıl bir tablo ortaya çıkmış, nasıl performans göstermiş incelemekte fayda var.

Aynı dönüşüm başına maliyet metriğimiz gibi dönüşüm oranı metriğide kampanyalarımızı daha verimli hale getirebilmek için devamlı izlememiz gereken metriklerin başında geliyor.

Burada gördüklerinize dayanarak şu aksiyonları rahatlıkla alabilirsiniz;

  • Landing pagelerinizde bulunan CTA’ları tekrar gözden geçirebilirsiniz. İyi gideceğini umduğunuz kampanya eğer kötü gidiyorsa belki sizin harekete geçirici mesajınız doğru değildir. Daha agrasif ya da daha soft hale getirebilirsiniz.
  • Belki sayfalarınızın bazılarında altyapı sorunu bulunuyordur. Zaman zaman ulaşılamadığı için dönüşüm oranını aşağı çekmiştir. Bu sayfaları tek tek kontrol etmek gerekebilir.
  • Belki reklamlarda kullandığınız anahtar kelimelerde sorununuz vardır bütün bunları gidermek için ciddi bir anahtar kelime araştırması yapabilirsiniz. Bunun için piyasada ücretli & ücretsiz bir çok araç var.

3 – Search Imp. Share (Arama Gösterim Payı)

Reklamlarınız belirlediğiniz bir hedefe, ya da belirlediğiniz bir ilgi alanını ya da hepsine gözükebilir. Fakat hiç bir zaman Google Ads gibi açık arttırma düzeninde hizmet alacağımız bir reklam yayıncısından %100 sizin reklamlarınızın gösterildiğinin garantisi alamayız.

Yani, reklamızın gösterilebileceği 100 adet fırsat araması varsa, siz eğer bunlardan 80 tanesinde gösterim elde ediyorsanız, arama gösterim payı oranınız %80 olarak hesaplanacaktır.

Google Ads Performansı İçin 4 Önemli KPI
Search Imp Share Grafik

Açıkca yazmak gerekirse bu metrik bir kampanyayı analiz ederken bakmanız gereken ilk metrik değil, fakat önemli bir metrik. Gözden kaçırmamak gerekiyor.

Fakat şu açıdan önemli, yüksek conversion rate ve yüksek cpc elde ettiğimiz bir reklamın %100’den düşük bir arama gösterim payı varsa, iyi giden bir kampanyadan %100 anlamında faydalanamıyoruz diyebiliriz. Çok daha iyi performans gösterecek olan bir reklamdan daha az verim alıyoruz diyebiliriz.

Önemli nokta şudur; gösterim payımız sadece parasal anlamda olmayabilir. Optimize edilmemiş bir reklam Google tarafından rakiplerimize göre daha az gösterilmiş olabilir. Bu analizi çok iyi yapmak gerekiyor.

4 – Search Impression Share Lost Due to Budget (Bütçe Nedeniyle Kaybedilen Arama Payı)

Tam olarak bir önceki metriğin en sonunda yazdığım sorunun çözümü. Bu metrik sayesinde bütçe nedeniyle kaybettiğimiz arama ağı gösterim payını ölçebiliyoruz.

Eğer buradaki sayımız %100’den düşükçe muhtemelen bütçe arttırdığımız zaman kaybettiğimiz gösterim payını alacağız. Bu açıdan bu kısmın optimizasyonu fazlasıyla kolay.

Bonus : Devamlı kullandığım sık kullanılanlarımda bulunan marketing calculators aracı sayesinde bir çok metriği hesaplamasını yapabiliyorsunuz. Yeni başlayanlar için önerebilirim.