Google Adwords ve Ücretlendirme Politikaları

Google Adwords ve Ücretlendirme Politikaları

Google Adwords, adserver uygulaması olarak uzun zamandır markaların ve bireysel kullanıcıların hizmetine sunulan bir platform olarak hizmet vermektedir. Bu sisteme ait temel fiyatlandırma politikaları ve maliyet performansı odaklı bilgiler anlatılacaktır.

Google’da veya partneri olan sitelerde yayınladığınız reklamlar için yapılan ücretlendirme aşağıdaki modellerden biri baz alınarak yapılır;

  1. Tıklama Başına Maliyet
  2. Gösterim Başına Maliyet (BGBM)
  3. Dönüşüm Başına Maliyet

Tıklama başına maliyet (TBM) modelinde, reklamınızı gören kişiler clickleme yaptıklarında belli bir oranda ücret ödersiniz. Tıklama maliyetleri sizin vereceğiniz maximum teklif ya da rekabete göre belirlenmektedir. Örneğin; max. TBM teklifinizi 0,50 TL yaptığınızda tıklama başına ödeyeceğiniz ücret 0,50 TL’nin üzerine çıkmayacaktır.

Gösterim başına maliyet modelinde, bu model bin gösterim başına maliyet olarak bilinmektedir. Bin gösterimde bir ücretlendirilme yapılır. Genellikle marka bilinirliğini arttırmak isteyen medya planlamacılar tarafından seçilmektedir.

Dönüşüm başına maliyet modelinde, kullanıcılar hedeflediğiniz bir işlemi gerçekleştirdiğinde ücret ödersiniz. Örneğin bir kullanıcı web sitesinize kaydolduğunda, iletişim formunu doldurduğunda veya bir ürün satın aldığında.

Tüm bu modellerde kampanya bütçenizi günlük ya da kampanya süresinin tamamını kapsayacak şekilde planlayabilirsiniz. Fakat burada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta Google Adwords belirlediğiniz bütçenin %20 oranında fazla harcama yapabilme yetkisine sahip olmasıdır, bu yüzden medya planınızda bunu göz önünde bulundurmanız gerekmektedir.

Aynı zamanda Google Adwords, kalite puanı adını verdiği bir sistemle reklam girdiğiniz keywordün sizin sektörünüzle ne kadar alakalı olduğunu ölçmekte ve sitenizi puanlamaktadır. Bu noktada kalite puanı yüksek olan siteler max. TBM teklifi rakip sitelerden düşük olsa bile daha fazla gösterim ve fiyat avantajı fırsatı yakalayabilmektedir. Bu yüzden alakasız ya da düşük bir kullanıcı deneyimi sunacak keywordlerde reklam girmekten kaçınmak faydanıza olacaktır.

 *adserver : reklam sunucusu