Internet of Things ve Pazarlamadaki Yenilikler

Internet of Things ve Pazarlamadaki Yenilikler

İnternet Of Things hayatımıza hızla geliyor! Peki nedir bu internet of things ve hayatımızda neler değişecek? Değişen bu algı ile pazarlama konusunda nasıl yaklaşımlar ile karşı karşıya kalacağız?

Öncelikle İnternet Of Things den bahsedelim, yani her şeyin interneti. Etrafımızda ki elektronik aletlerin bir bulut (cloud) sistemine bağlanması ve birbiri ile iletişim kurması hayatımızı kolaylaştıracak mı? Öncelikle bu konuyu açıklığa kavuşturalım.

Hızlı İnternet bağlantısı hayatımızın vazgeçilmez bir parçası oldu. Bunun ile birlikte İnternet erişimi olan cihazların sayısı artı. Cebimizde her daim taşıdığımız cep telefonu, kolumuza taktığımız saat, fotoğraf makinalarımız, gözlüklerimiz hatta tansiyon aleti gibi kişisel sağlık ürünleri artık İnternet bağlanıyor. İnternet of Things ile akınıza gelebilecek her türlü cihaz internete bağlanıyor olacak ve bir cloud yapısı üzerinden birbirleri ile iletişim sağlayabilecekler. Kısaca gerekli altyapıya sahip, açma kapama tuşu olan her türlü elektronik cihaz bu yapıya dahil olabilecek. Gartner adındaki Amerikan araştırma ve analiz firması şu anki gelişim hızı devam ederse 2020 yılında 26 milyar cihazın bu yapı ile çalışıyor ve birbiri ile bağlı olacağını söylemekte. Hayatımıza düşünebilen sizi anlayabilen ve isteklerinizi en etkili ve hızlı bir şekilde yerine getirebilen cihazlar girdikten sonra duygusal ilişkilerimiz bile değişebilir, bu da aslında başka bir konu ama merak edene 2013 yılında çekilen “HER” adındaki bir ütopyayı anlatan filmi izlemelerini öneriyorum.

Peki, bu değişim pazarlamayı nasıl etkileyecek? Beklide şu anda bir ütopyadan bahsediyor olacağız ama bunun %40 ı bile gerçekleşse yaşantımız ve pazarlama anlayışımız tamamen değişecek. Bunları birkaç madde altında toplayabiliriz.

1- Satış datasını kolaylıkla elde edilmesi

Her firma için çok büyük önem arz eden satış datalarına kolaylıkla erişebileceğiz. Bu veriye erişirken ürünlerin nerede, kim tarafından, ne şekilde, hangi durumlar altında satın alındığı ve bunun gibi pazarlama stratejilerimizi yönlendirecek anlık verilere karmaşık analiz yapıları kullanmadan direkt olarak ulaşabileceğiz.

2- Daha zeki CRM yapıları

Internet of Things ile birlikte artık CRM daha önem kazanacak. Bunun nedeni CRM basit dataları barındırmak dışında kullanıcının sizin ile etkileşimlerini de barındıran veriler içerebilecek. Bu sayede hedef kitleleri daha iyi tanıyabilecek ve artık hedef kitle olarak bakmaktansa hedef birey olarak bakmaya başlayacağız. Yeni CRM yapıları ile kişiselleştirilmiş kampanyalar yapabileceğiz ve bu kampanyaların sonuçlarını anlık olarak takip edebileceğiz.

3- Servis talep eden cihazlar

Kulağa garip geliyor dimi? Bir cihazın sizden habersiz kendi kendini iyileştirmesi. Bir parçası arza yaptığı zaman sipariş vermesi ya da ömrünü doldurduğunda size haber vermesi Internet of Things ile mümkün olacak. Pek ki bu pazarlamaya fayda sağlayacak mı? Unutmayın ki Internet of Things de pazarlama yaptığınızda kullanıcı ve markanın iletişimini, markaya kullanıcı hakkında bilgi veren ve kullanıcıyı markanın kampanyaları hakkında bilgilendiren en temel unsur cihazların kendisidir. Yani cihazlar artık cihaz olmaktan çıkacak ve bir aracı, bir medya halini alacaklar. Bu nedenle bu aracının ne kadar sağlıklı çalıştığını markanın bilmesi çok önemlidir.

4- Öngörülü sosyal medya yönetimi

“Ne demek şimdi bu? “ dediğinizi duyar gibiyim. Biraz açıklayalım, Twitter ve Facebook gibi sosyal medya siteleri hayatlarına devam edecek ama markaların bunları kullanma yöntemleri değişecektir. Internet of Things ile artık cihazlar markalara kullanıcıları hakkında daha hızlı ve canlı veri aktarabilecek. Markalar da yakaladıkları fırsatları hızlıca değerlendirse ciddi farklar yaratabilirler. Sosyal medya kullanarak markalar nasıl farklar yaratabilir? Sosyal medyayı yeni kullanmaya başlamış markalar üzerine 2015 yılında yapılan bir araştırma sonucunda dikkat çekici bir nokta vardı; markalar sosyal medyayı kullanmaya başladıkları ilk ay, haftada 6 saat online olduklarında yani içerik paylaştıklarında ve insanlar ile etkileşim içine girdiklerinde ay sonunda web sitelerinin trafik verilerinde %65 lik bir artış olmuştur. Artık bunu başarmak çok daha kolay olacak hatta cihazlar kendileri içerik üretebilecek.

5- %90 CTR (Click Though Rate) / Tıklama Başına Geri Dönüşüm

Digital reklamlarımıza tıklandığında geri dönüşüm oranı nasıl olur da %90 olur? Öncelikle şu anda bunu nasıl yaptığımızı hatırlayalım. Hedef kitlemizin ilgisini çekebilecek bir banner hazırlıyoruz, daha sonra hedef kitlemizi veya hedef kitlemiz olduğunu sandığımız bir segment tanımlayıp bu kitleye farklı kanaları ile ulaşarak reklamlarımızın tıklamasını bekliyoruz. Pek ki tekil kişilerin ihtiyaçları doğrultusunda ürünler karşısına çıksa hem de tam ihtiyacı olduğu an! Markete gezerken Alışveriş sepetine filtre kahve koyduğunuzda alışveriş sepetinde ki ekran size adınız ile hitap edip evde kahve filtresi var mı diye sorsa ve sizin ile banner aracılığı ile veya sözlü olarak iletişime geçse. İşte bu senaryo markaların yaptıkları reklam yatırımlarından %90 geri dönüşler alabilmesinin önünü açacak senaryodur. Farklı cihazlarla farklı senaryolar da tabi ki yaratabiliriz.

Bonus: Bahsettiğimiz internet of Things yapısına uygun cihazlar hayatımıza girmeye başladı. Amazon, Echo adında bir cihaz geliştirdi. Konu hakkında detaylı bilgi için videoyu izlemenizi tavsiye ediyorum