Yeterli pazarlama bilgisine sahip olmayan işletmeler, sitelerinin görünümü ne kadar güzel olursa müşterilere o kadar hitap edeceğini düşünür. Üstelik bu sebeple bir işletmenin 3-4 kere sıfırdan site yaptırdığını görebilirsiniz. Bazı işletmeler ise sitesini genel bir bakışla çok beğenir ve istediği sonuçları nasıl alamadığını şaşkınlıkla karşılar. Benzer sorunları yaşıyorsanız veya çevrenizden duyuyorsanız birlikte sorunun temeline inelim; sitenizi yenilemeye mi ihtiyacınız var ya da SEO çalışmasına mı?
Siteniz için ihtiyacınız olan temel şey hem sizin hem de müşterileriniz için kullanışlı olmasıdır. Eğer sitenizden umduğunuz gibi geri dönüşler alamıyorsanız, geliştirmeniz gereken şey tasarımla çok alakalı olmayabilir. Sitenizi tekrar sıfırdan hazırlamanın alacağı vakti ve masrafı düşünürsek bu seçeneği en son düşünmeliyiz. Peki sitenizin yenilenmeye ihtiyacı olup olmadığını nasıl anlayabilirsiniz? Birlikte yaygın olan bazı sorunların üzerinden basitçe geçelim.
Rakipleriniz Arama Motorunda Daha Üst Sıralarda Gözüküyor
Sadece site kurmak arama motorlarında üst sıralarda gözükmenize yeterli değil. İyi bir SEO stratejisi ile reklamsız bir şekilde daha çok insana ulaşabilirsiniz. Basit bir mantıkla sitenizi kaliteli içeriklerle ne kadar güncel tutarsanız, Google size o kadar çok güvenecektir ve sizi o kadar çok tavsiye edecektir. Sitenizin sayfaları, menüsü, linkleri ve rahat kullanışlı olması SEO için oldukça etkilidir. Sitenizi tekrar sıfırdan hazırlamak buna pek fayda sağlamayabilir. Basitçe anlatmak gerekirse Google da sitenize güvenmeye sıfırdan başlayacağı için bu süreci biraz zorlaştırabilirsiniz. Eğer şu an için sitenizle yaşadığınız tek sorun arama motorlarındaki etkisi ise, yeni bir siteye ihtiyacınız yok, SEO ihtiyacınız var.
Sitenizin Yüklenme Hızı
Yavaş çalışan bir site hiçbir müşterinin hoşuna gitmeyecektir. İstatistiklere göre internet kullanıcılarının %40’ı 3 saniyeden daha geç açılan sayfayı beklemeden kapatmaktadır. Müşteriler ve arama motorları sitenizin güzel tasarımından çok sitenizin hızına dikkat edecektir. Kaliteli tasarımlarınızın site yükünü arttırarak hızı etkilediğini unutmayın. Sitenizi hızlandıracak basit yöntemler mevcut ancak bir Google hizmeti olan PageSpeed Insights ile daha derine inmenizi tavsiye ederim. Bu hizmet sizin için sitenizdeki sorunları size raporlayacak. Bu rapor iyi bir SEO için size en etkili yol haritası olacaktır.
İnsanların Sitenizde Geçirdiği Vakit
Sitenizin istatistiklerine bakıyorken insanların sitenizden saniyeler içinde ayrıldığını görüyorsanız, bu orana bakarak yeni bir site fikrine kapılmayın. Bunu doğru içeriği sunamadığınıza dair bir işaret olarak görebilirsiniz. İyi bir SEO çalışması kullanıcıların sitenizde geçirdiği vakti arttırabilir. Sitenize sadece tıklanma almak için içerik hazırlamayın. Hazırladığınız içeriğin kalitesi, kullanıcıların (ve arama motorlarının) aradığı cevabı bulabilmesi yeterli bir çözüm olabilir. Eğer çok içerik hazırlamıyorsanız ve siteniz işletmenizle alakalı bilgilerden oluşuyorsa, müşterilerden çok sık duyduğunuz soruları detaylı cevaplarla yazmak yine bu konuda işinize yarayabilir.
Responsive (Mobil kullanıcıların dostu)
Günümüzde internet kullanıcılarının çoğunluğunun mobil kullanıcı olduğunu atlamamak gerekiyor. Tamamen tasarıma özenilerek hazırlanmış bir sitenin mobilde görüntüsü bozulabilir veya mobil kullanıcılar için yüklenme hızını olumsuz yönde etkileyebilir. Siteniz responsive bir tasarıma sahip değilse öncelikli olarak sitenizi diğer ekranlarda da (telefon, tablet gibi) görüntülenebilir hale getirmeniz gerekiyor.
Özet: Basit, Yeni Trend
Sektörünüz veya blogunuzun kategorisi her ne olursa olsun, artık arama motorlarında binlerce rakibiniz var. İnternet kullanıcılarına aradıkları cevapları en hızlı ve basit yöntemle sunmadığınız sürece kullanıcılar hemen farklı bir sitede cevap aramaya devam edecektir. Eğer başarılı bir SEO stratejiniz varsa, siteniz arama motorlarının gerekliliklerini karşılayabiliyorsa ve siteniz kullanıcılara aradığı içerikleri sunabilecek bir haldeyse sitenizin güncelliğini koruyarak içerik eklemeye devam edin.
Bu içerikten sonra, Temel SEO Stratejileri’ne de göz atarak SEO konusunda dikkat etmeniz gereken diğer teknik unsurları da inceleyebilirsiniz.
Yorum Yap