Bu yazımda dijital dünyanın popüler başlıklarından biri olan SEO üzerine, web site sahiplerinin ve pazarlama yöneticilerinin yapabileceği temel SEO çalışmalarından bahsedeceğim. Düşen web sitesi kurma maliyetleri ve ticaret dinamiklerinin internete taşınmasıyla birlikte arama sonuçlarında üst sıralarda yer almak herkes için daha önemli hale geldi.
Artık sadece SEO üzerine hizmet veren SEO ajanslarına daha sık rastlar olmakla birlikte pek çok dijital ajansın da SEO departmanlarını bünyesine kattığını görüyoruz.
SEO Nedir?
SEO (Search Engine Optimization), Türkçe tanımıyıla arama motoru optimizasyonudur. SEO, web site sahiplerinin arama sonuçlarında daha üst sıralarda gözükmek için yaptıkları teknik optimizasyon çalışmalarıdır.
Bir Site İçin SEO Çalışmasına Başlamadan Önce Neler Optimize Edilmelidir?
Siteye yapılan SEO çalışmalarının olumlu düzeyde sonuç vermesini sağlamak için aşağıdaki maddelerin önceden sağlanmış olması adeta bir zorunluluktur.
- Sayfaların özgün içeriklerden oluşuyor olması.
- Arama motorları tarafından tercih edilen popüler CMS(içerik yönetim sistemi) yada teknik olarak SEO kurullarını dikkat eden yazılımları tercih etmek. Bu konuda öne çıkan yazılımlar; WordPress, Drupal, Joomla, DLE, Vbulletin.
- Link yapısının içerik ya da sayfa hakkında fikir vermesi. (Link yapısı dediğimiz kısım adres çubuğunda gözüken kısımdır.)
- Sayfanın arama motorları tarafından index’lenebilir olması.
- Sayfada meta data ve keyword kullanımına özen gösterilmesi. Girilen meta data ve keyword’lerin sayfanın içeriğiyle uyumlu olması son derece önemlidir. Eğer sayfayla alakasız keyword ve meta data tercih ederseniz sonuç olarak spam’e girme yada arama sonuçlarında listelenmeme sorunuyla karşılaşabilirsiniz.
- Çalışma yapılacak domaine arama motorları tarafından herhangi bir ceza verilmemiş olması.
- Sayfa meta bilgilerinde sosyal medya hesapları ve sayfanın türüne yönelik teknik tanımlamaların yapılmış olması.
- Sayfa içinde yer alan fotoğrafların isimlendirmelerinin düzgün şekilde yapılmış olması ve ALT etiketlerinin(Alternatif metin) tanımlanmış olması.
- Çok kısa metinlerin tercih edilmemesi, minumum 300 – 400 karakterden oluşan metinlerin tercih edilmesi.
- Başlıkların tercihen 70 karakter uzunluğunda olması.
- Meta açıklamaların tercihen 140 karakter uzunluğunda olması.
- H etiketleri başlık hiyerarşisini uygun kullanılması önemlidir. Özelliklere ana başlıklara <h1> </h1> etiketinin atanması önemlidir. Alt başlıklara ise sırasıyla <h2>, <h3>, <h4> gibi etiketler atanacaktır.
- Site açılma hızının 0 – 5 saniye arasında olması.
- CSS, HTML gibi kodlamaların sıkıştırılması.
- Fotoğrafların çok büyük boyutlarda olmaması ve düzgün şekilde isimlendirilmesi. Fotoğrafları isimlendirirken alt tire yerine orta tire’yi tercih etmenizi tavsiye ederim.
- Mümkünse sitenini minimum düzeyde başka kaynaklardan kod/dosya çağırması.
- Mümkünse cache/tarayıcı önbellekleme sistemlerinin kullanılması.
- Siteden başka sitelere sınırlı sayıda link çıkışı olması.
Backlink Nedir?
En basit tabiriyle backlink bir sitenin başka bir siteye link vermesidir. Belirli bir metine uygulanan linkleme ile sitenin o keyword’de referans gösterilmesi amaçlanarak kelimede otoriterleşilmeye çalışılır.
Sitenizle benzer kategoride yapan ve otoriter sitelerden backlink edinmeniz çalıştığınız keyword’ler de yükselmenize katkı sağlayarak SEO çalışmalarınızı desteklemektedir. Backlink alırken dikkat etmeniz gereken en önemli unsurlar; backlink aldığınız sitenin otoriter olması, çok fazla link çıkışı yapılmamış olması, spam’de bulunmaması ve doğal yollarla kazanılmış olmasıdır.
Doğal yollarla backlink kazanmak için sitenizin konuşulma oranlarını yükseltmek faydalı olacaktır. Bu doğrultuda sektörel sitelerle basın bültenlerinizi paylaşıyor olmak katkı sağlayacaktır. Türkçe yayın yapan bir site için Türkçe kaynaklardan backlink almak dikkat etmeniz gereken bir başka unsurdur.
SEO çalışmalarınızı etkileyen daha onlarca kural ve dikkat edilmesi gereken nokta olmakla birlikte bu yazı temel olarak yapabileceğiniz arama motoru optimizasyon çalışmalarına yönelik fikir vermektedir.
Görsel kaynak; https://cdn3.tnwcdn.com/wp-content/blogs.dir/1/files/2015/07/seo.jpg
Yorum Yap