Doğru stratejilerle ürettiğiniz içeriklerin sağladığı fırsatları “İçerik Pazarlaması Size Neler Kazandırır” başlıklı yazımda sizlerle paylaşmıştım. Peki, bu kazançları elde etmek için içerik üretiminde hangi aşamalardan geçmeli, hangi noktalara dikkat etmeliyiz bu hafta bundan bahsedeceğim.
Üretilen tüm çevirim içi içerikler/blog yazıları, videolar, fotoğraflar, kılavuzlar, e-kitapçıklar, podcastler, webinerler ve web siteler- ait oldukları markaların kimliklerini ve bu markaların sunduğu ürün/hizmetleri en doğru şekilde tanıtmak amacıyla tasarlanırlar. İçerik üretimi ile ulaşılmak istenen hedeflerin en başında ise sunulan ürün/hizmetin satışını yapmak yer alır. Fakat artık satış odaklı pazarlama stratejisi geçerliliğini kaybetmiş durumda. Ürün/hizmetinizi satın almak isteyen müşterileriniz bulunduğumuz çağın gereklilikleri doğrultusunda daha fazla bilgi, iletişim ve ilgi bekliyor. Bu ürün/hizmetleri sunuş şeklinizle de rakiplerinizden önde veya geride kalabiliyorsunuz. Bu rekabetin birincisi olmak içinse dikkat etmeniz gereken belli püf noktaları var. O zaman başlayalım!
- Markanızı ve sunduğunuz ürün/hizmetlerinizi tanıyın.
Her marka gibi sizin markanızın da bir kuruluş hikâyesi vardır. Kurulurken sahip çıktığınız misyon ve vizyonunuz… İşte bunların hepsini çok iyi bilmelisiniz. Sizi diğer markalardan farklı kılan, ayırt edici özellikleriniz neler bunlar üzerine düşünün. Ürün/hizmetlerinizle müşterilerinize hangi fayda/fırsatları sunabilir, hangi değerlerle onları buluşturabilirsiniz? gibi soruları kendinize muhakkak sorun.
- Müşterilerinizi tanıyın.
Müşterilerinizi tanırken kendiniz için belirlemiş olduğunuz hedef kitlenin sunduğunuz hizmet/ürünü tercih etmesine giden yolda onu etkileyen her bir unsuru biliyor olmanız gerekiyor. Ürün/hizmeti alma kararını verdiren olası hikâyeyi veya alırken ki duyduğu endişelerin nedenlerini biliyorsanız eğer müşterilerinizi tanıyor olmaktan bahsedebilirsiniz. Bunların yanı sıra ürettiğiniz içeriklerin türüne (blog yazısı- video- webiner vb.) ve nerede yaygınlaştırılacağı (Facebook- Twitter- Instagram vb.) kararına da yine müşterilerinizin tercihlerine göre yöne vermelisiniz.
- Ürettiğiniz içeriklerle müşterilerinizi daha iyi bir noktaya taşıyın!
Sunduğunuz ürün/hizmetle ilgili ürettiğiniz içerik müşterinizde olumlu yönde bir değişim yaratmalıdır. Belki de ürününüzle onlara günlük yaşamlarında belli bir kolaylık sağlıyorsunuzdur? Ya da sunduğunuz hizmet için hazırladığınız içerik müşterinize hiç bilmediği bir bilgi sunuyordur. Burada önemli olan ürün/hizmetinizle ilgili sunduğunuz içerikle müşterilerinizi kendisine değer katacağına inandırmak olacaktır.
- Sadece anlatmakla olmaz!
İçerik üretmek denilince akla ilk gelen metin yazmak olsa da sunduğunuz ürün/hizmeti müşterileriniz görmek veya gözlemlemek isteyebilir. Onlara ürün/hizmetinizin günlük yaşam içerisindeki yerini gösteren bir fotoğraf veya kısa bir video hazırlayabilirsiniz.
- Harekete geçirin!
İçeriğinizi üretirken müşterilerinizde uyandırmak istediğiniz muhakkak bir eylem vardır. Örneğin siz spor ürünleri satan bir markaysanız, ürünlerinizin satın alınması için onları spor yapmaya teşvik etmeniz gerekir. Bu doğrultuda üreteceğiniz içerik potansiyel müşterilerinizi spor yapmaya teşvik etmelidir ki sonrasında spor ürünleri almaya da karar verebilsinler. Bu konuda daha birçok örnek verilebilir tabii ki. Burada dikkat edilmesi gereken kazan-kazan taktiği ile hem müşterinizi sunmuş olduğunuz içerikle donanımlı hale getirmek hem de pazarlama faaliyetlerinizde hedeflediğiniz sonuçlara ulaşabilmeye odaklı kalmaktır.
- Duygulara hitap edin!
Herkesin sahip olduğu ürün/hizmetten memnuniyetini, taleplerini karşıladığı orana göre belirlediğini düşünsek de işin aslı öyle değil aslında. Ürettiğiniz içeriğe ürün/hizmetinizi konumlandırma şekliniz ve oluşturduğunuz hikâyede, müşterilerinizi ona sahip olduklarında kendilerini mutlu, gururlu veya heyecanlı hissedeceklerine ikna ettiğinizde, memnuniyetlerindeki olası yükselişe şimdiden hazırlanın derim.
- Farklı olun!
“Pazarlamanın, 3 Olmazsa Olmazı” yazımda da söylediğim gibi şirketler sektör içerisindeki rakipleriyle birlikte aynılaşmaya başladı. Birbirine benzer reklamları olan, aynı promosyon çalışmalarını yürüten şirketler, içerik üretirken de birbirlerine benzer sonuçlar ortaya çıkartabiliyorlar. Fakat bu tutum sizi ulaşmak istediğiniz hedeften oldukça uzaklaştırabilir. Oysaki sahip olduğunuz ürün/hizmetlerinizle sizi rakiplerinizden farklı kılan özelliği bulup ona içeriğinizde yer verdiğinizde özgün olmak adına büyük bir adım atmış olursunuz.
- İçeriğinizin Ömrü Uzun Olsun!
İçeriğinizi üretirken sunduğunuz bilgilerin, verilerin ya da hikâyenin ilerleyen dönemlerde tekrardan kullanabilip, üzerine yeni değerler katacak şekilde kurgulamak sizin faydanıza olacaktır. Örneğin Arçelik firması, reklam filmlerinde kullanmaya başladığı “Robot Çelik”e tüm içeriklerinde yer vermeye başlayıp, onun dâhil olduğu başka hikâyelerin oluşmasına da zemin hazırlamıştır.
- İçeriğinizin yaygınlaşmasına izin verin!
Çok başarılı bir içerik hazırladınız ama bunun ulaşabileceğinden daha geniş kitlelere ulaşmasını istiyorsunuz. Bu doğrultuda takip etmenizi önerebileceğim birkaç nokta var:
Gündemde popüler olan konuları içeriklerinize dâhil ettiğinizde paylaşılma olasılıklarını da arttırmış olursunuz; çünkü hâlihazırda devam eden bir gündeme sizin katacağınız yorum da muhakkak bu akış içerisinde kendine bir yer bulacaktır.
Eğer içeriklerinizi belli bir web adresi aracılığıyla sunuyorsanız, içeriklerinizde daha önceki içeriklere gönderme yapacak şekilde linklere yer verebilirsiniz. Bu şekilde okuduğu/izlediği içeriği sevmeyen müşteriniz diğer bağlantıdan başka bir bağlantıya geçerken sevdiği bir konuyla karşılaşıp paylaşmak isteyebilir.
İçeriğinizde kullandığınız tasarım ve gösterdiğiniz yaratıcılık sizi her zaman zirveye taşıyacak önemli bir özelliktir. Müşterinizin web adresinize girdiğinde aradığı içeriğe kolaylıkla ulaşabilmesini sağlamaktan tutun da izlediği videoyu çok beğenip paylaşmak istemesine kadar o ilk izlenimi sağlayacağınız nokta tam da burası. O yüzden dikkat çekici, müşteri/kullanıcı odaklı yaklaşımlarla içerik üretmeye özen göstermelisiniz.
- Yayıncı prensibiyle hareket edin!
Ürün/hizmetiniz için içerik üretmeye başladığınız andan itibaren bunun belli bir düzen ve sıklıkta devam etmesi gerekir aksi halde devam etmeyen birkaç içerik üretimi unutulmaya yüz tutar ve sizden içerik üretmenizi bekleyen müşterilerinizi de kaybetmeye başlarsınız.
- İnteraktif olun!
Sunduğunuz her içeriğin altına müşterilerinizin görüşlerini almak için yer vereceğiniz yorum kısmı onların düşüncelerine önem verdiğinizi gösterirken sizler de ürettiğiniz içeriklerle ilgili geri dönüşler alma fırsatı yakalarsınız.
- Dil, aslında her şeydir.
İçeriğiniz ister bir metin isterse bir video olsun kullandığınız başlık onu kendine okutacak ya da izletecek çekicilikte olmalıdır.
Özellikle metin türünde hazırlanan içeriklerde kısa, anlaşılır ve öz ifadeler kullanmaya özen gösterin.
SEO (Search Engine Optimization) Türkçe ifadesiyle Arama Motoru Optimizasyonu çalışması yapmak da yine ürettiğiniz içeriğin daha çok kitleye ulaşmasını sağlayacak bir diğer dille ilgili unsur olarak yer almaktadır.
Görsel kaynak; http://www.weebly.com/uploads/1/_/1/72643_orig.jpg
Yorum Yap