GIF:
İngilizce Grafik Değiştirme Biçimi anlamına gelen “Graphics Interchange Formatin” kısaltmasıdır ve bir sayısal resim saklama biçimidir. Kayıpsız sıkıştırma kullanır. 8-bit yani 256 renge kadar destek verir ve 1-bit totaline yani tek renk için saydamlık sunar.
Teknik anlamını açıkladıktan sonra gelelim “GIF nedir?” GIF son zamanlarda Facebook’ta desteklenir bir format olmasıyla trend haline geldi. Videoların izlenme keyfini, bir afiş, fotoğraf veya resim gibi kolayca sunan bu format hızlıca tüm dünyada yayıldı paylaşılma oranı çok yüksek duruma çıktı.
GIF PHOTOSHOP PROGRAMINDA NASIL YAPILIR?
İlk olarak gif haline getireceğimiz sahneyi içeren bir videoyu bilgisayarımıza kaydediyoruz. Daha sonrasın ps programını açarak File (Dosya) – Import (İçe aktar) – Video Frames to Layers (Video karalerini katmanlaştır)… seçeneği ile videomuzu seçiyoruz.
Photoshop yalnızca 500 layer’a(Katman’a) izin verir zaten gif için de gereğinden çok fazla layer olacaktır. Videonuzun içinden bir bölümü gif haline getirmek istiyorsanız karşınıza çıkacak olan video oynatıcısının sol tarafında bulunan seçeneklerden selected range only (yalnızca seçilen bölge) seçeneğini işaretleyin. Daha sonra video oynatıcısının başında ve sonunda yer alan iki imleci kullanarak istediğiniz sahneyi bu imleçler arasında bırakın.
Karşımıza katmanlaştırılmış olarak videomuz gelecek. Daha sonra sahne ayarlarını yapmak için Window (pencere) – Timeline (zaman çizelgesi) işlemini yaparak timeline sekmesini açın.
Açılan bu sekmede karelerin hangi zaman aralıklarıyla işleyeceğiniz belirleyeceğiz. Timeline sekmesinde açılan karelerin tümünü seçerek herhangi birinin altında bulunan rakamlara (0.04) istediğiniz zaman aralığını seçebilirsiniz ve other(diğer) seçeneğinden kendi zaman aralınızı girebilirsiniz normal video zamanlamasını korumak için No delay (geçikme yok) seçeneğini seçmelisiniz. Bu işlemleri gerçekleştirirken görselde sağ alt tarafta bulunan layer sekmesinden herhangi göz açıp kapatmayın ve ya her hangi bir layer silmeyin.
Gif’inizde görünmesini istediğiniz alanı Crop Tool (C) aracılığıyla belirleyebilir ve / veya Image(Görüntü) – Image Size(Görüntü boyutu) (Alt+Ctrl+I) seçeneğiyle boyutlandırabilirsiniz. Bu işlemler sırasında herhangi bir katman ve timeline karesi seçili durumda olabilir zira genel çerçeveyi değiştiriyoruz tüm katmanları ve kareleri etkileyecektir.
Eğer Gif’inize yazı eklemek istiyorsanız Harizontal Type Tool (Yazı aracı) (T) ile yazını yazarak istediğiniz bölgeye yerleştirin eğer layer sekmesinde en üstte yer almıyorsa yazınızı içeren layer’ı en üste taşıyın böyle yazınız tüm gif boyunca ekranda duracaktır. (Eğer bir layer’dan sonra görünmesini istemiyorsanız o layerin altına yerleştirin böylece o layer’dan sonra gif’te yazı kaybolacaktır.)
Tasarlama işlemleriniz sona erdikten sonra sıra kaydetmeye gelecek. File – Save For Web (web için kaydet) (Alt + Shift + Ctrl + S) seçeneğine tıklıyoruz.
Açılan pencerede sağ üstte bulunan Color (Renk) seçeneği ile gif kalitenizi ayarlayabilirsiniz bu işlem boyuta çok fazla etki edecektir.Eğer şeffaf bir katmanınız bulunmuyorsa transparant seçeneğini kaldırın.
Taze taze bir GIF’imiz var artık.
Yorum Yap