Marka kavramı, ticaretin var olduğu ilk andan itibaren fiili olarak hayatımızın içinde yer almaktadır. Marka işletme, ürün yada hizmeti diğer rakiplerden ayıran ve farkındalık yaratan bir kimlik bütünüdür. Marka kavramı içerisinde logotype, motto, işaretler, renkler, sayılar, sesler, kokular gibi pek çok unsuru barındırabilmektedir.
Sektörel bazda pazarlama dinamikleri farklılık gösterebildiği için bir çok farklı marka stratejisi yaklaşımı mevcuttur. Marka pazarlamasında en çok tercih edilen 6 marka stratejisi şu şekilde;
- Çevrimiçi Markalaşma
- Ürün Markası
- Kurumsal Marka
- Ortak Markalaşma
- Hizmet Markası
- Kişisel Markalaşma
Çevrimiçi Markalaşma
Son dönemlerde en çok kullanılan marka stratejisi çevrimiçi markalaşmadır. Son yıllarda gelişimi hızlı bir şekilde artmış olsa da özellikle pandemi döneminde zirve yapan bu stratejide markalar kendilerini online dünya içerisinde konumlandırır. Bu markaların doğuş noktası internet evrenidir. Örneğin; N11, Gittigidiyor, Hepsiburada, Getir, İsteGelsin, Aliexpress. Ya da bir ürün üreticisi markasının tek satış kanalı olarak interneti benimseyerek belirli pazar yerlerinde yarattığı markanın satışını gerçekleştirebilir.
Ürün Markası
Ürün markalama tüm dünyada oldukça sık ve popüler kullanılan bir markalama türüdür. Ürün markalamada temel amaç sektörel bazda aynı ürünü üreten markaların ürünlerine ekledikleri semboller ve tasarımlar ile sektördeki aynı sınıfta yer alan diğer ürünlerden ayrışmasını sağlamak ve nihai tüketicisinin ürünü görür görmez tanımasını sağlamaktır. Ürün markalamasını en iyi kullanan ve en çok yatırım yapan markalar alkollü ve alkolsüz içecek üretimi yapan markalardır. Şişe tasarımları için orta ölçekli servet harcamaktadırlar. Kinder Surprise yumurta da aynı strateji ile ürün tasarımını değiştirmiş durumda. diğer surprise yumurtalardan ayrışmak için, tasarımını değiştirerek yumurta çikolata yerine çikolata topları ile tüketicisine ulaşmaya başlamıştır.
Kurumsal Marka
Kurumsal marka stratejisi aslında markanın varoluş prensibini çalışanları ve tüm dünyaya açıklamak için oluşturduğu bir stratejidir. Kurumsal marka stratejisinde temel amaç şirketin varoluş misyonunu, kendisini marka olarak nasıl konumlandırdığını mevcut ve potansiyel müşterileriyle iletişim kurduğu tüm pazarlama iletişimi diline yansıtmasıdır.
Adidas örneği burası için çok doğru olacaktır. “Impossible is Nothing” (Türkçe: İmkânsız Yoktur) mottosu ile pazarda kendini duyuran adidas tüm spor dallarında kazanmak için oyna prensibi üzerine iletişim dilini benimsemiştir. Hangi sporu yapıyor olursanız olun kazanmak isteyen herkesin markası olarak tüm sporculara ilham kaynağı olmayı hedeflemiştir.
Ortak Markalama
Günümüzde oldukça revaçta olan ortak markalamada temel amaç iki ve üzerinde markanının pazarlama ortaklığı yapmasıdır. Burada amaç markaların birbirlerini besleyerek olumlu yönde birbirlerini etkilemelerini sağlamaktır. Ortak markalama ile pazar payı büyütülebilir, marka bilinci ve tanınırlığı arttırılabilir ve markalar için yeni pazar oluşturulması sağlanabilmektedir. Ortak markalamaya Telekomünikasyon şirketlerinin telefon markaları ile ortak projeler ve tanıtım faaliyetleri göstermesi yada makina üreticilerinin makina deterjanı markaları ile ortaklaşa tanıtım faaliyetleri gerçekleştirmesi gibi bir çok örnek verebiliriz.
Hizmet Markası
Hizmet markası stratejisinde temel amaç dünya standartlarında hizmet anlayışının benimsenmesi üzerine kurulmuştur. Hizmet markasında temel amaç mutlu müşteriler prensibidir. Bu stratejide müşteri ihtiyaçlarına göre Standart ve tüm dünyada aynı hizmeti almanızı sağlamak vardır. Starbucks, McDonald’s, KFC gibi markalar dünyanın her yerinde güvenilir ve ihtiyacınız olan tüketimi standart şekilde sunmayı amaçlar.
Kişisel Markalaşma
Kişisel markalaşma diğer markalama stratejilerinden biraz ayrılıyor. Bu marka stratejisinde tek bir kişinin kişiliğinin, karakterinin marka olarak sunulmasıdır. Özellikle ünlüler ve politikacılarda oldukça sık kullanılan bir markalama türüdür. Bireysel olarak başarılı olan birinin isminin marka değeri olmasıdır. Kendisini başarılı bir şarkıcı olarak nitelendiren ve bu şekilde tanınan birinin televizyon programı yapması bu markalama için açıklayıcı olacaktır.
Leave a Comment