COVID-19 salgınından sonra hayatımızın her alanında yaşanan değişikliklerin artık yeni normalimiz olduğunu ve tüm iş yapış biçimlerimizin buna göre evrildiğini söylemek malumun ilamı…
Türkiye yakın dönemde yaşamaya devam ettiği politik, ekonomik, enerji ve küresel sorunlarla uğraşırken yaşanan tüm bu durumlar maalesef pazarlama sektörünü de doğrudan etkiledi. Pandemi sürecinde online kanallarından gerçekleşen dönüşümler artsa da farklı bir çok sorunu beraberinde getirdi. Bu sorunlardan en çok öne çıkanlar;
- Artan işletme maliyetleri
- Nitelikli iş gücü sorunu
- İş sözleşmelerinde yaşanan sorunlar (pandemiyle birlikte uzaktan çalışma hayatımıza girse de mesai süreleri, özlük hakları ve görev tanımları gibi konularda pek çok sorununda fitilini ateşlemiş oldu)
Hatta yakın dönemde artık sektördeki reklam emekçilerinin canına o kadar tak ettiki Reklamcılar Platformu bile kuruldu. Aslında yıllardır sektörümüzün ciddi sorunları var. Hatta 2018 yılında bu durum hicvetmek için “Reklam Ajansı İşveren Marka Stratejisi: Çalış Tembel Türk” başlıklı bir yazıyı yayına almıştım.
İş hayatında durum böyleyken birde kendimizi seçim havasının içerisinde bulunca “belirsizlik” diye tabir ettiğimiz kısa-orta bir sürecin içine de doğrudan girmiş olduk. Yaptığımız iş her zaman stresli bir iş olsa da gelişen bu ilave baskı unsurları bu süreçte creative bakış açısınıda biraz sekteye uğrattı gibi duruyor. Artık pek çok kişi ve şirketin gündeminde bir numaralı başlık ekonomi oldu…
Tüm bu gelişmeler doğrudan arz, talep, üretim ve iletişim gibi dengeleri etkileyerek zincirleme bir reaksiyon yarattı ve bulunduğumuz noktaya geldik demek yanlış olmayacaktır.
Fakat gün sonunda hem hayatımızı hem de sektörümüzü iyileştirmenin bu sektörde yer alan tüm paydaşların elinde olduğunu hatırlatmak isterim. Bu nedenle umut hala var…
Şimdi Gelelim 2023 Pazarlama Trendlerine
Öncelikle başvurduğumuz en önemli kaynaklardan Think With Google’dan derlediğimiz başlıkları aşağıda paylaşıyorum.
1. Daha Kapsayıcı Medya Planlama (Nishma Robb)
“İnsanların kendilerine benzeyen kişileri görüp duyması değil, bu deneyimi aşina oldukları ortamlarda yaşaması önemli.”
Nishma Noob – Senior Director of Marketing, Brand and Reputation Google U.K.
2.Gizlilik ve Güvende Hissetme (Matt Brittin)
“Müşterileri elde tutmak ve müşteri kazanmak isteyen işletmeler sahip oldukları değerleri kanıtlamalı. İnsanların günlük hayatın büyük bir kısmında interneti her zamankinden daha fazla kullanması göz önünde bulundurulursa online gizlilik hiç bu kadar önemli olmamıştı.
Geçen yıl Avrupa’da yaşayan 7.000’den fazla kişi ile anket yaptık ve gizliliğe saygı gösteren markalara ait reklamların daha iyi performans gösterdiğini bulduk.”
Matt Brittin – President of Europe, the Middle East, and Africa, Google
3. Burası Artık Z Kuşağının Dünyası (Julia Hoffmann)
“Z kuşağı, tamamen internetle büyümüş ilk kuşak. Bu kuşağın internette gezinme ve etkileşim kurma biçimleri gelişmeye devam ediyor.
Günümüzde bu kuşak için en alakalı platformlar, sürekli değişen ihtiyaçlarını yeni ve yenilikçi yollarla karşılayan, dinamik ve görsel açıdan zengin platformlar. Z kuşağı, etkileşim kuracakları platformu ve yöntemi ifade etmek için kendileri açısından en önemli yeri tercih ediyor.”
Julia Hoffmann – Direcot of Creative Lab For Europe, the Middle East, and Africa, Google
4. Hemen Tüketilebilen Kısa Videolar (Dyana Najdi)
“İnsanlar, farklı ekranlar ve video uzunlukları arasında sorunsuz şekilde geçiş yaptıkça izleme alışkanlıkları çeşitleniyor. Her bir ekran ve video uzunluğu için farklı ihtiyaç ile beklentiler ortaya çıkıyor. Birçok içerik üretici, bu izleyicilerin ihtiyaçlarını karşılamak için daha kısa, “hemen tüketilebilen” içeriklerle yenilik yapıyor. Bu içerik üreticiler büyük başarı elde ediyor. Şu anda 1,5 milyar aylık etkin kullanıcısı bulunan ve günde 30 milyardan fazla görüntüleme2 alan YouTube Shorts, reklamverenler için büyük bir fırsat haline geliyor.”
Dyana Najdi – Managing Director of Video and Display for Europe, the Middle East, and Africa, Google
5. Süper Uygulamalar Beklentiyi Yükseltiyor (Pendo O’Donohoe)
“Süper uygulamalar pazar yerleri, mesajlaşma ve ödeme hizmetleri gibi farklı özellikleri bir araya getiren, birden fazla işleve sahip mobil uygulamalar. Asya’da ve finansal katılıma aracılık ettikleri Afrika’da fintek sektöründe şimdiden ön plana çıktılar. Dünyanın geri kalanında henüz o kadar yaygın değiller. Ancak bazı markalar çekinerek süper uygulamaları deniyor. Örneğin, ABD merkezli perakendeci Walmart şu anda kendi süper uygulama sürümünü oluşturuyor.”
Pendo O’Donohoe – Director of Large Customers for the Middle East and Africa, Google
6.Belirli Bir Amaçla Reklam Verme (Mailine Swildens)
“İnsanlar sürdürülebilirliğe öncelik veriyor ve markaların, sürdürülebilir seçimleri kolayca yönetilebilir hale getirmelerine yardımcı olmasını istiyorlar. Ayrıca kuruluşların, toplum üzerinde her zamankinden daha fazla etkiye sahip olmasını talep ediyor ve vaatleri ile eylemlerinin tutarlı olmasını bekliyorlar. Bu doğrultuda markalar, yalnızca çevreye etkilerini en aza indirmeyi değil, daha büyük bir amaca odaklanmayı tercih ediyor. Markalar, önemli amaçları vurgulamak ve harekete geçmeyi teşvik etmek için daha aktif bir rol üstleniyor.”
Mailine Swildens – Director of Creative Works in Europe, the Middle East, and Africa, Google
VR, kripto paralar ve metaverse gibi kavramlara bu yazıda yer vermeme sebebimle alakalı yine geçmiş bir referans içeriğe bağlantı vererek sonlandırmak isterim.
Metaverse Nedir? Pratikte Nasıl Zorluklar Bizi Bekliyor?
Pazarlama Trendlerinde Başvurulan Kaynaklar
Yorum Yap