metaverse nedir

Metaverse Nedir? Pratikte Nasıl Zorluklar Bizi Bekliyor?

Metaverse kavramı 2021 yılından itibaren hayatımızda daha sık duymaya başladığımız ve markalarında yatırım yapmaya başladığı göreceli yeni bir dijital alan olarak karşımıza çıkıyor. Göreceli yeni bir kavram dememin temel sebebi metaverse fikrinin ortaya çıkışını geçtiğimiz son bir kaç yıla mal etmenin haksızlık olacağı gerçeğidir. Bu kavramın pratiğini 1990’larda çıkan kitaplara ve vizyona giren filmlere kadar geriye götürmemiz mümkün.

Metaverse kavramını kabaca sanal gerçeklik gözlükleri, kişiselleştirilmiş terminaller vb. teknolojilerle hissiyat duygusunu yaşatan teknolojilerin bir arada kullanılarak login olunan bir evren olarak tanımlamamız mümkün olacaktır. Metaverse, oyun dünyasından aşina olduğumuz çok oyunculu sanal evrenler olarak karşımıza çıkıyor. Bu eksende MMOG formatındaki oyunların teknolojiyle buluşması gibi düşünebiliriz. Fakat bu oyunlara göre en önemli farklılık gerçeklik hissiyatı, teknoloji,  marketing ve e-ticaret buluşması oluyor. Yani bir projeyi metaverse evreni için geliştirilmiş olarak sayabilmemiz için temelinde VR gözlükler, özel teknolojik ekipmanlar ve çok kullanıcılı bir evren olması gerektiği gerçeğini unutmamak gerekiyor. Diğer türlüsünü düşünürsek ürettiğimiz şeyler Second Life/Sanalika/Rust gibi MMOG oyunları olmaktan öteye geçemeyecektir.

Bu kavramın vizyonu tam olarak anlaşılmadığı için markalarımızın çoğu VR gözlüklerle yaptıkları animasyonları veya avatar temelli projeleri metaverse projesi olarak tanımlayıp kullanıcılara sunuyor. Bu durumda maalesef metaverse konusunda ciddi bir kargaşaya yol açarak kullanıcıların kafasında bilgi kirliliğine yol açıyor. Özellikle bu konuda yaratılan bir avatarla, VR animasyonuyla veya NFT ile metaverse projesi sunmuş olmadığımızın altını çizmek isterim. Orta vadede popüler metaverse evrenlerinin oluşmasıyla birlikte daha nitelikli ve yere sağlam basan projeler göreceğimizi tahmin ediyorum.

Meta şirketi tarafından sunulan Horizon Workrooms uygulaması biraz daha fikir verici olabilir diye düşünerek videoyu aşağıda paylaşıyorum;

 

Pratikte Nasıl Zorluklar Bizi Bekliyor?

Metaverse projelerinin hayatımızın tam orta yerine konumlanabilmesi için bazı teknolojik imkanların azami derecede karşılanıyor olması gerekiyor. Bunlar temelinde VR gözlükler, teknik gereksinimleri sağlayan bilgisayarlar/konsollar, hissiyat sağlayan özel ekipmanlar ve yaygın metaverse evrenleri… İçinde bulunduğumuz noktada çevrimdışı kalan büyük kitleyi görmezden gelsek bile mevcutta çevrimiçi pozisyonda bulunan kullanıcıların bile bu ekipmanları temin edebilmesi için ciddi bir bütçe ayırması gerekiyor. Özellikle ülkemiz nezdinde içinden geçtiğimiz konjonktür itibariyle kısa vadede bu teknolojiler pek çok kesim için maalesef ulaşılabilir durmuyor.

Her ne kadar şu noktada erişebilirlik anlamında ekonomik gerekçeler sunsamda şu gerçeği de unutmamak gerekiyor. Gelişmiş ülkelerde ortaya çıkan ve yaygın kullanıma erişen her hizmet ya da ürünün kitle kültürünün etkisiyle kısa sürede gelişmekte olan ülkelerde de yaygın kullanımlara erişebildiğini görmekteyiz. Bu konuda Apple ürünlerini düşünmemiz muhtemelen kitle kültürün gücünü göstermeye önemli bir örnek teşkil edecektir. Bu nedenle bu alan tutmaz veya çalışmaz gibi bir yaklaşımda olmakta doğru olmayacaktır.

Metaverse’de popüler/global evrenler oluştukça ve işin içine stabil ödeme yöntemleri girdikçe yeni bir dünyaya merhaba demek hiç uzak durmuyor!

Metaverse evreninin biraz daha içine girmek için eğer hala izlemediyseniz Ready Player One filmini izlemenizi tavsiye ederim.

 

Bir başka kafa karışıklığı yaşanan kavram olarak NFT içeriğimize göz atmayı unutmayın!