Son teknoloji bir marka olmak mı yoksa geleneksel bir imaj oluşturmak mı önemli?
Yeni keşiflerin ön sıralarında mısınız, yoksa “eski günlerin” bir kısmını geri mi getiriyorsunuz?
2019 için markalaşma eğilimleri fütüristik ve nostaljik iki kesitle karşıt bir yola giriyor. Bu karşıtlık, bir tarafın diğerinden daha iyi ya da daha karlı olduğunu söylemez. Kendinizi nasıl sunacağınız, ne sunduğunuza ve hedef kitlenizin kim olduğuna bağlıdır ve bazı durumlarda benzersiz bir marka kimliği için her iki stili de birleştirmeniz gerekebilir. Amacımız, 2019’un markalaşma trendlerini etkin bir şekilde kullanabilmeniz için öncelikle bunların ne olduğunu ve sizi nasıl etkilediğini anlamanız gerektiğidir.
Biz de genel olarak logo, ürün ambalajı, web tasarımı, tipografi ve grafik tasarımla birlikte tasarım trendlerini analiz ettikten sonra, 2019 için en iyi 5 marka tasarım trendinin bir listesini çıkardık. Bu başlıklara göre sizde geleceğe bakmak ya da geçmişe bakmak arasında markanıza uygun bir yol çizmeyi deneyin.
1 Etkileyici Serifler:
Minimalizm, dijital tasarımın sadece estetiği için değil, pratik avantajları nedeniyle de baskın hale geldi. Minimalist tasarımların daha küçük ekranlara yüklenebilmesi ve daha iyi görünmesi kullanımı daha da tercih edilir bir hale getiriyor.
Serifler – harf vuruşlarının sonundaki bu küçük etiketler- geçmişten modern markalaşma için daha çekici hal almıştır. Ancak 2019’da, belki eski moda stillerin geri dönüşü nedeniyle bir markanın kişiliğini iletme konusundaki benzersiz yeteneklerine doğru geri dönüş olmakta. Bu yılki serifler güçlü ve bireyselleştirilmiş bu marka trendine aynı anda modern ve klasik bir his veriyor. Özellikle başlıklarda, logolarda veya başlıklarda iyi bir çalışma ile sağlam görünebilir. Ancak büyük metin blokları için mükemmel bir seçim değildir. Marka adının, sloganın, ya da blog makalelerinin dikkat çekici görünmesini sağlayabilir.
2 Geometriler:
Markalaşmadaki fütüristik trendlerden biri de Geometrik tasarımlar. Geometrik tasarımlarda ızgaralar, düz çizgiler ve soyut olan modern çizgiler barındırdığından insana daha çok düzen arzusu ve modernizmle olan ilgisine daha çok hitap eder. Dikkat edilmesi gereken hususlardan biri de tek başına kullanmaması gerektiğidir. Çok fazla matematiksel tasarımlara kaçarsak soğuk, korkutucu ve kimi zaman da baskıcı bir duruşla karşımıza çıkabilir. Bunların önüne geçmek için de birkaç teknik mevcut. Bunlardan biri içsel kasvetliğini bozmak için parlak ve sıcak renklerle geometriyi birleştirmek olabilir. İkinci bir yöntemle de sert, sivri ya da keskin diye adlandırabileceğimiz köşelerle bitirmek yerine daha eğlenceli olacak daha fazla eğri ekleyebiliriz. Bu şekilde markanız karşı tarafa daha temiz, modern hatlı aynı zamanda pozitif bir duruş sergileyerek daha davetkar bir tarza bürünebilir.
3 Vintage:
Bağbozumu markalaşmasında daha geleneksel bir eğilimin geri dönüşü ile yeniden bir diriliş görmekteyiz.
Vintage esintili logolar genellikle elle çizilmiş bir yazı tipinde ve elle yazılmış etkisi veren fontların kullanımı ile markanın isminin kullanıldığı bir amblem olup, varsa etrafında derlenen sloganlı bir logo tipidir. Genellikle yıpranmış, otantik duygusunu taşır. Yakın zamanlı kurulmuşsa da logo içerisinde belirlenen bir yıl içerir. Bu durum hakkında bir tasarımcı olarak çok geçmiş yıllarda kurulmadığı müddetçe, kökleşmemiş bir yapının tercih edilmeme riskinden dolayı yıl kullanılmaması taraftarıyım fakat tercih edenler de olabiliyor.
Paketlemede de vintage tasarım kullanımı günümüzde oldukça popüler olmuştur. Kullanılan logolar burda daha sabit bir formatta olduğu için daha açık uçludur. Yumuşak, doğal renklerden oluşan, el yapımı görünümlü ve eski moda tipografi kullanılır. Şirket isimleri el yazılı ve yukarı doğru eğimli yazılır.
Eğer şirketiniz ürünlerini tamamen Retro kullanmak istemiyorsanız, logonuzu modern tutarak paketlemesinde vintage bir doku tercih de edebilirsiniz.
4 Proaktif negatif alan:
Tüm trednler teknolojiye ya da toplumun reflexif tepkisine dayanmayabilir. Bazı trendler son zamanlarda markaların logolarında negatif alanı nasıl kullandıklarıyla ilgili gibi görünüyor. “Proaktif negatif alan” ile kastedilen gizli anlam ya da akıllı bir mesaj iletmek için görselin bir parçası olarak boş alanı kullanmaktır. Yani bir farklı bir çizimle bir çok şeyi anlatma yöntemidir. Son zamanlarda, tasarımcılar unutulmaz ve yaratıcı tasarımlar yaratmak için bir sonraki seviyeye negatif yer kaplıyorlar. Bu trend markalaşma stratejinize dualite ve gizli seviyeler eklemek için mükemmeldir. Tek bir resim yerine iki resim kullanmanıza olanak tanır.
5 Neo minimalizm:
Minimalizmle çatışmanın eğilimlerine rağmen, stilin kendisi, trendden çok bir türden, tasarım dünyasında hala canlı ve iyi durumda. 2019 yılında yeni, keşfedilmemiş alanlara ulaşmak için de hızla gelişiyor diyebiliriz. Yeni dönemin tarzını yeni alan bir minimalizm alt kategorisi “Neo- minimalizm”: daha az ayrıntı, daha da fazla negatif alan, gösterişli renkler ve koyu tipografi bir arada…
Neo-minimalizmde bir veya iki kelime hariç tüm web sayfalarında boş görebilirsiniz. Renkler ve yazı tipleri bütün anlatımı yapar. Logo tasarımı, düşünceli görüntüler oluşturmak için ustaca yerleştirilir ve bir çift satırdan veya şekilden başka bir şey içermez. Ambalaj tasarımı bile içinde bulunduğu tüm ürün hakkında daha fazla bilgi vermek için kalın tipografi ve bazı minimalist imgelerle doldurulmuş, büyük ölçüde boş ambalajlar ile trend olmaya devam ediyor.
Leave a Comment