Logo tasarımı minimalizmin en yaygın olduğu yerlerden biridir. Çünkü bir logo söz konusu olduğunda çalıştığınız tuval küçük olamaz. Yerine göre kare yerine göre dikdörtgen ya da oval alanlarda çalışabiliriz. Sergileyeceğimiz alanların bize vermiş olduğu imkanlara göre de markanın logosunu insanlara doğru anlatmak önemlidir. Herkes göze çarpan, anında tepki veren bir logo istiyor ve markanızın değerlerine kalıcı bir izlenim bırakıyor. Minimalist tekniklerle tasarlanmış bu alanların daha az karmaşık olmasını, mesajın daha hızlı ve verimli bir şekilde iletilebilmesini sağlar.
Minimalist bir logo tasarımı yapmanın bir yolu yoktur. Logolar için popüler stiller, geometrik tasarımlar, düz çizgi tasarımları ve keskin tipografik tasarımları belli bir hiyerarşide ve anlamlarına uygun doğru yerlerde fazlalıklardan kaçınılarak kullanım ile oluşturulur.
Web ve Uygulama Tasarımında Minimalizm
Genelde web ve uygulamalarda markamızı daha iyi tanıtacak alanlar olarak görürüz. Bundan dolayı da her tür ayrıntıyı bu iki alana yükleyip tüketiciye aktarmak için uğraşırız. Fakat web ve uygulama tasarımlarında ihtiyaç duyulan tanımlarımızı “daha az şey” yaklaşımı ile minimalist olarak da anlatmamız mümkün. Kalabalık bir web sitesinde tüketiciyi sayfalar arasında kaybedip kızdırmak yerine, her şeyi daha sadece ve öz bilgilerle anlattığımız takdirde tüketiciyi doğru anlatımı ve yönlendirmeyi sağlamış olmak sizce de daha iyi olmaz mı! O zaman kalabalıktan kaçınıyor ve kullanıcıları olabildiğince hızlı bir şekilde sade bir tasarımla doğru yönlendirmek asıl hedefimiz olmalı.
Günümüzde bir kişi ayda ortalama 30 uygulama ve günde ortalama dokuz uygulama kullanıyor. Bir uygulama kullanıcı rotasyonuna giriyorsa, hızlı bir şekilde nasıl gezineceğini doğru anlamalıdır. Hem uygulamalarda hem de web sitelerinde yeni altın kural minimalist tasarımlarla ‘az şey kolay kullanım’ olarak beyaz alanı güçlendirmek, hem renk paletini hem de yazı tiplerini sınırlamak ve UI dağınıklığını gezinme çubukları ve düğmeleri gibi bir çok ayrıntıyı doğru alanlarda gizlemek avantaj yakalamanın püf nokatalarından bir kaçı…
Paketleme ve Mağaza Tasarımında Minimalizm
Günümüzde minimalist tasarımlar daha çok kendini satmakta. Örneğin bu ürünlerden ve paketlerden herhangi birini alın. Sonra aldıklarınızı dar ve eski moda etiketli eşyaların yanına koyun. Zamanın değişikliklerine göre uyum sağlayıp sağlamadığını siz de fark edeceksiniz. Her döneme ayak uydurabilen minimalist tasarımların konumlandırması ya da alınan ürünün çeşidine göre daha geniş ve kolay kullanım alanı olması bizlere ayrıca kolaylık da sağlayacaktır.
Ayrıca mağaza düzenlemelerinde de tüketiciye markayı değerli hissettirmek istiyorsak minimalizme önem vermek gerekir. Sıkışık, yoğun ürünlü alanlarda tüketicinin çabuk yorulduğu, aradığını bulamadığı ve bir an önce alanı terk etme isteğinin doğması üzerine markaya karşı antipati oluşturmaktadır. Bu sebeplerden dolayı da çoğu alışveriş mağazaları sade raflarda her çeşitten az ürünle sunum yöntemini uygulamaktadır. Bu sistemi uygulamak da markayı ayrıca pahalı göstermesinin yanı sıra markanın asıl önem verdiği tüketiciyi daha da değerli hissetmesini sağlamasında etkili rol oynamaktadır. Pahalı mağazalara da dikkat ettiyseniz her çeşitten tek ya da olabildiğince az ürün sergileyerek minimalizmi lüks, küratör ve seçici olarak bizlere sunmaktadırlar.
Kitap Kapağı Tasarımında Minimalizm
Kitap tasarımlarında logo tasarımlarındaki gibi dikkatli ve titiz olmamız gerekir. Eskiden sadece kitap satan mağazalarda kitaplara dokunarak birebir hissederek inceleyip satın alıyorken şimdi internet sitelerinde de satılmakta olduğunu ve sitelerin sergilediği küçük alanlarda kaybolmamayı da düşünmek gerek. Bunun için de ne kadar sade bir tasarım kullanımı bize o kadar büyük alanda kitap ismini konumlandırmamıza katkı sağlayacaktır. Böylece okuyucu internet sitesinde gezinirken baktığı küçük kutucuklardaki listeden aradığı ya da tercih edeceği kitabı kolay fark etmesini ve satın almasını sağlayacak püf noktalarından sadece biridir.
Az çok ise anlatılacak detayların minimalist trendi bu linkte.
Yorum Yap