Dünya çapındaki istatistiklere göre 10 start up’tan 9’u başarısız oluyor. Startup.watch sitesi ile girişimleri izleyen kurucusu Serkan Ünsal’da Türkiye’de yola çıkan her beş girişimden sadece birinin beş yıl sonra ayakta kaldığını belirtiyor. Ünsal, “Hayata geçmiş her beş girişimden biri ilk yılını göremiyor. Üç yıl geçtiğinde ise geriye iki tane kalıyor” diyor.
Yani rakamlar çok parlak değil. Fakat başarısız olma sebepleri nedir? Bu sebeplere baktığımızda yurt içi ve yurt dışındaki başarısızlık sebepleri birbirinden farklı. CB Insight’ın verilerine göre yurt dışı start up’ların başarısız olmasının top 7 sebebi:
- Pazarın ilgili ürüne ihtiyaç duymayışı
- Sermayenin yetersiz olması ve bitmesi
- Yanlış takım ile çalışmak
- Rakiplerin metodoloji veya ürünleriyle üstün gelmesi
- Fiyat ve maliyet problemleri
- Ürünün vasat olması
- İş modeli problemleri
Yurt içine gelirsek tablo oldukça farklı. Turkish Time’ın haberinde belirtilen son yıllardaki 50 başarısız start up’ı incelediğimizde başarısızlığın 5 ana nedeni bulunmakta:
- Yanlış iş modeli
- Aşırı rekabet ve bunun getirdiği düşük marjlar
- Yanlış takım ve yöneticiler ile çalışmak
- Pazar araştırması yapılmamış olması
- Yetersiz sermaye
Türkiye’de özellikle, rakiplerin iş modellerine ufak eklemeler yaparak kopyalamak, büyük oyuncuların getirdiği aşırı rekabet ile baş edememek en önemli başarısızlık sebepleri.
Özellikle gelir modeli yanlış olan girişimler, girdiği pazarda hali hazırda çok büyük bir rakibi olan girişimler, en hızlı başarısız olan girişim tipleri. Sahibinden.com, hepsiburada.com’u karşınıza alacaksanız bir kez daha düşünün ve iş planınızı çok ayrıntılı yapın derim.
Benzer ve kopya konseptler yapmak da aynı şekilde başarısızlığın diğer bir formülü. Buna en güzel örnek ise onlarca kurulan ve kapanan fırsat siteleri.
Ve tabi ki ekip ve yöneticileriniz en önemli başarı yada başarısızlık unsuru. Start up’da olsa, son derece teknolojik bir şirket de olsa tecrübeli bir ekip şart. Sonuçta iş iştir. Milyar dolarlık Google’da bile uzunca bir dönem Eric Schmidt CEO olarak görev aldı. Kurucuları iyiyiz, bizden farklı ne katacak demedi. Yatırımcıları da zaten dedirtmedi!
Yurt dışında başarısız olma nedenlerinden en önemli 2. sebep sermaye yetersizliği iken yurt içinde incelenen mevzu bahis 50 girişimde başarısızlık sebebi olarak bu ancak son sıralarda yer bulmuş. Bu 50 girişimden 19 tanesinin yatırımcı ortak, risk sermayesi (venture capital), melek yatırımcı gibi çeşitli yatırımcılara ulaştığını görmek mümkün. Ülkemizde özellikle teknolojik ve internet bazlı girişimlere ciddi bir destek var. Yatırım rakamları yurt dışına göre çok daha az olmakla beraber yine de tatmin edici.
Peki başarının sırrı ne ? Öncelikle doğru ortak ve doğru yönetici. Ardından da doğru iş planı gelmekte. Pazarlama satış stratejilerinin doğru uygulanması gerekmekte ve bunlar için de doğru pazar araştırması şart.
Yatırımlarınız boşa gitmesin, en baştan doğru ekip ve doğru danışmanlık ile yola çıkın.
Kaynakça:
Serkan Emir
cbinsights
Startups.watch
Turkishtime
Yorum Yap