Markalar iletişim kampanyalarını hazırlarken yaratıcılıklarının sınırlarını zorluyorlar. Her biri daha önce yaptıklarını bir adım daha ileri taşımak istiyor. Bugünlerde markaların sık kullanmaya başladığı kanallardan bir tanesi de sanal gerçeklik. Fakat “gerçeğe” daha yakın olan sanallık.
Sanal gerçeklik, bilgisayarlar tarafından gerçek dünyayı taklit etme olanağı sağlamaktır. Bu bilgisayar simülasyonu sayesinde kişiler duyu organlarını kullanarak o ortam da olma hissini tecrübe edebiliyorlar. Kısmi, çoklu ve tam katılımlı sanal gerçeklikten oluşuyor. Tam katılım sanal gerçeklikte veya iç içe geçmiş sanal gerçeklikte kişiler kendilerini tamamen gerçek hayattan kopararak, sanal dünyanın bir parçası oluyorlar. Gerçek dünyayı hatırlatacak bir araca maruz kalmadan tam bir deneyim yaşıyorlar. Birçok senarist filmlerine bile konu olmuştur bu sanal dünya. İlk örneklerden biri 92 yapımı Lawnmower Man olmasına rağmen en çok akla gelen hiç şüphesiz Matrix filmidir. Bu filmlerle birlikte, Total Recall ve Tron sanal gerçekliğe verilecek örneklerdendir. Hatta daha da yakın zamandan örnek vermek gerekirse Black Mirror dizisinde bazı sahneler bu konuya dâhil olmuştur.
Bu kadar izleyici kitlesine ulaşmış başyapıtlara konu olan sanal gerçeklik artık gelişen teknoloji ile birlikte birçok markanın da dikkatini çekmiş durumda. Özellikle Facebook ve Google ile birlikte kızışan ortamda dijital oyun sektöründe gelişmenin ivme kazanacağı düşünülürken, iletişimin diğer alanlarında da benzer etkileri olacağı düşünülüyor. Yaratıcıklarının sınırlarını zorlayan reklamcılar da, insanların bu sanal gerçekliğe olan ilgisinin arttığını fark etmesiyle birlikte markalar için sanaldan uzaklaşarak gerçeğe dönük çalışmalarında bu teknolojiyi kullanıyorlar. En son örnekler The North Face, US Forest Service ve Ad Council için yapılan çalışmalarda görülüyor. Her iki kampanyanın amacı gerçek hayatın güzelliğini, teknolojiden çok sahici olanın hayatın bir parçası olduğunu göstermek.
The North Face için Innored tarafından hazırlanan ambient reklam özelliği taşıyan kampanya, bir AVM’ de hedef kitleden ürünlerini kızak üstünde sanal gerçeklik teknolojisi ile test etmelerini istiyor ve katılımcılara ödül olarak yakaladıkları montu hediye ediyorlar. Hedef kitle bir anda gözlüklerini çıkardığında hiç beklemediği bir şekilde “gerçek” gerçeklikte buluyor kendini.
US Forest Service ve Ad Council için Barbarian Group imzası taşıyan çalışma, hedef kitlesi 8-9 yaş arası çocuklardan oluşan guruba yeni ve çok sahici olan orman oyununu sanal gerçeklik teknolojisiyle test etmeleri isteniyor. Çocuklar başlarından sanal gerçeklik gözlüğünü çıkarınca “gerçek”le yüz yüze geliyor tıpkı az önce ki örnekte olduğu gibi. İki çalışma da, gerçeğin sanala tercih edilemeyeceği mesajını veriyor. Gerçek her zaman gerçekliktir.
Leave a Comment