fenomenlere bir haller oldu

Fenomenlere Bir Haller Oldu!

İletişim araçlarının gelişmesi, internetin yaygınlaşması, sosyal mecraların çeşitlenmiş ve kolay kullanılabilir  olması bir çok alışkanlığın değişmesine neden oldu en çok da Fenomenlerin.

Geçmiş yıllarda hobimizle, derslerimizle vb. konularla ilgili bir bilgi almak istediğimizde ya kütüphanelere gitmemizi ya da ilgili alanlarına göre yayımlanmış olan dergileri, kitapları veya kaynakları günlerce  beklememizi gerektirirdi. Kanaat önderi olarak kabul ettiğimiz kişi bir konuda, bir görüş bildirdiğinde pür dikkat yazılanlara, anlatılanlara odaklanılır, beyan edilen fikirler üzerinde düşünür ve mesajı olması gerektiği şekliyle almaya çalışırdık. 

Günümüzde bu süreçler artık çok daha hızlı ve anlık bir şekilde ve birçok farklı kişi ve kurum tarafından kolaylıkla yapılabilir oldu. Artık bir fikir beyanatını günlerce bekleme zorunluluğu neredeyse kalmadı. İlgili sektörün içinde yer alan, bilgi sahibi olan, olmayan bir çok kişi ilgi alanları veya mesleki alanları ile ilgili bloglar, sözlükler, Twitter, Instagram hesapları, Facebook sayfaları açabiliyor ve duygu ve düşüncelerini bu platformlar üzerinden ifade edebiliyor. Hal böyle olunca artık bir konu hakkında detaylı bilgi alabilmek için aylık yayınları beklemek, kütüphanelerde uzun süren indeks tarama süreçleri içerisinde olma zorunluluğunuz da bulunmuyor.

Eğer ilgi alanınızla ilgili bir tecrübeye, akademik bir eğitime, özel bir çalışma koşuluna sahipseniz, bilgi birikiminizi, duygu ve düşüncelerinizi sosyal mecralar aracılığıyla kolaylıkla iletebilir, takipçilerinize sunabilirsiniz. Bunu yapmak için Twitter, Instagram, Facebook gibi binlerce kişiye ulaşabileceğiniz sosyal medya araçlarını kullanabilirsiniz.

Paylaşımları ile kitlesine tatmin edici içerik sağlayan hesaplar, organik yollarla veya profesyonel iletişim araçları desteğiyle binlerce kişinin takibine girebilmektedir. Takipçi sayısı, paylaşılan içeriklerin niteliğine, ihtiyacı karşılama derecesine, yayımlayan hesabın popülaritesi gibi bir çok parametreye göre saygınlık kazanabilmekte, re-post, mention’lama gibi bir çok etkileşim yöntemi ile dalga dalga yeni kitlelere ulaşabilmektedir. Bu etkileşimin hızı ve niteliği sizin zamanla “fenomen” olmanızı dahi sağlayabilir. Fenomen olduğunuzda artık binlerce kişi sizin klavyenizden çıkan fikirleri zevkle ve ilgiyle takip ediyor olmaktadır. Buraya kadar süreç olması gerektiği gibidir, siz güzel ve karşılık bulan içerikler paylaşmaya devam ettikçe, kitleniz sizi ödüllendirecek, sizden bahsedecek, kendi etki alanları ile tanıştıracak Fenomenliğinize fenomenlik katacaktır. Fakat son dönemde özellikle twitter üzerinden paylaşım yapan, binlerce takipçiye sahip olan sosyal medya hesapları, nam-ı diğer “Fenomen”ler, bireysel düşüncelerini genel ve kanıtlanmış bilgilermiş gibi savunmakta ve hakarete varan söylemlerle acımasız bir şekilde eleştirmeye başlamıştır. Doğal yaşam belgesellerinde olduğu gibi bir Kaplan’ın avını yakalayıp, parçalaması gibi kendine göre zayıf bulduğu bir hesabı, içeriği veya kurumu yerden yere vurmakta, en ağır söylemlerle zayıflatmaya çalışmaktadır. Eğer markajına giren sosyal hesap, kurum veya kuruluş, yapılan bu saldırılara kayıtsız veya yetersiz kalırsa ciddi bir darbe ile imaj sorunları yaşamaya başlar.

Eleştiri, muhalif çıkarımlar bireylerin, kurumların gelişime açık yönlerini fark edip geliştirmesini ve günümüzün altın terimi  olan ”sürdürülebilirlik” olgusunu en etkin şekliyle desteklemektedir. Belirli bir sayıda takipçisi olan “fenomenler” ciddi sosyal bir sorumluluğu da üzerinde taşırlar, karşıdaki birey veya kurumun faaliyetlerini kendi bakış açılarından “monolog” bir şekilde eleştirmeye, karşı tarafın da kendisini ifade etmesine izin vermeyen bir yaklaşıma devam etmeleri kısa dönemde başarıymış gibi görünse de belirli bir dönem sonunda objektifliklerinin ve inandırıcılıklarının sorgulanmasına ve onarılması zor zararlar görmesine neden olabilmektedir. Günümüzde fenomenliği zayıflamış, ya da tamamen ortadan kalkmış hesap örneklerini bulabilmekteyiz.

Fenomen bir sosyal hesap olarak fikir beyan eden, paylaşımda bulunan birey veya kurumlar, Eleştirdikleri birey veya kuruluşlar için beyan ettikleri “gelişime açık yönleri” net bir şekilde ve bir kanıta, bilimsel gerçekliğe oturtulmuş şekilde ifade edilmiş olması, fenomenin paylaşımının daha geniş kitlelerce özümsenmesine ve ulaşmasına ciddi katkı sağlayacaktır. Fenomenlerin kitleleri etkileme güçleri ve hızları göz ardı edilemeyecek kadar önemlidir. Fenomenlerin topluma karşı sorumluluklarını her zaman ön planda tutmaları ciddi bir görevdir.