e-ihracat nedir? e-ihracat nasıl yapılır

E-İhracat Nedir? Nasıl Yapılır?

E-ihracat, özellikle pandemi döneminde birçok üretici ve satıcı için dikkat çeken bir konu oldu. E-ihracat bir ürün/hizmetin online kanallar üzerinden yurtdışına satışının gerçekleştirilmesidir.

E- ihracata başlamadan önce öncelikle hedef ülkenizi belirlemeniz, derinlemesine bir pazar araştırması yapmanız ve bir pazarlama stratejisi ile hareket etmeniz sizi başarıya ulaştıracak en önemli unsurlardır. Tabi bunların yanında bir kriz planı oluşturmanız ve muhtemel sorunlara karşı çözümler belirlemeniz son derece önemlidir. Böylelikle yeni müşteri edinme ve loyalty oluşturma şansınız daha yüksek olacaktır.

E-ihracat alanına giriş yapmadan pazarlama 4P ve 4C kavramlarını yakından incelemenizi tavsiye ederim.

İlk Defa Denemek İsteyenler İçin E-İhracat

Bir  ürününüz var ve bunu diğer ülkelere satmak istiyorsunuz diyelim. Bu noktada en önemli unsur ürün ve hedef pazarınızı doğru belirlemek olacaktır. Hedef ülkenizde kullanılabilir olmayan bir ürün başarısız bir yatırıma dönüşebilir. E-ihracat yapmak isteyenler için üç temel başlıkta yapılması gerekenleri toparlayalım. 

  1. Ülke Seçimi ve İlk Adımlar
  2. İşletme ve İş Planlaması
  3. Markanızı Oluşturun

Ülke Seçimi ve İlk Adımlar

E-ihracat yapmaya başlarken ilk yapmanız gereken  ülkeyi bulmak olmalıdır. Ürüne göre ülke mi? Ülkeye göre ürün mü? söylemini yönettiğim pek çok e-ihracat projesinde öncelikle sorarım. Eğer bir üretici iseniz yapmanız gereken üretimini yaptığınız ürünün pazar payı olan bir ülke bulmak olacaktır. Ülke analizinizi yaptıktan sonra, o ülkenin pazarına kolayca girebileceğini düşündüğünüz bir ürün belirlemektir.

Eğer üretim ya da tedarik kanallarını hedef ülkeye kaydırmak istiyorsanız, ucuza üretim ve tedarik sağlayacağınız kanallar bulmayı düşünmelisiniz. Bu adımı tamamladıktan sonra ;

  1. Hedef Kitle Analizi
  2. Ürün Analizi
  3. Fiyat Analizi
  4. Rekabet Analizi
  5. Tutundurma Faaliyetlerinin Belirlenmesi
  6. Satış kanallarının belirlenmesi (Hedef ülkenizdeki satın alma eğilimleri eğer seri satış değil de,  adet satış ürün satışı eğilimi gösteriyorsa ilk aşamada pazar yerlerini kullanmayı düşünebilirsiniz. Online pazarlar hem rakiplerinizi görmenizi hemde kendinizi göstermenizi sağlayacağı için birçok anlamda size avantaj sağlayacaktır. )
  7. Ödeme sistemlerinin belirlenmesi
  8. Teslimat seçeneklerinin belirlenmesi ve gümrük operasyonlarının incelenmesi

Yapacağınız bu çalışmalar sizin ürün maliyetinizi, kar oranınızı ve satış fiyatınızı etkileyeceği için hassasiyet ile yürütülmesi gereken süreçler dizisidir. Bu çalışmaları tamamladığınızda e-ihracat için ilk adımı tamamlamış olacaksınız. 

İşletme ve İş Planlaması 

İşletme ve iş planlaması e-ihracat sürecinin tamamını kapsayan bir durumdur. Hedef pazarınızına nasıl gireceğinizden, site kurulumuna, kargolama, ödeme seçeneklerine varıncaya kadar yapacağınız tüm çalışmaların planlamasıdır.

İş planlaması yaparken Gantt çizelgesi tekniğini kullanabilirsiniz. Daha anlaşılır bir planlama yapmanıza yardımcı olacaktır. İş planlamasında öncelikle hedef belirlenmelidir. Hangi pazara nasıl ve ne zaman gireceğinizi hangi ortamda satış sağlayıcınızın bilgisinin olduğu  bir hedef kurmalısınız. Hedefleriniz gerçekçi ve tutturulabilir olursa çalışma motivasyonunuzu da yükseltecektir.  İş planlamasında mutlaka olması gereken birkaç unsur vardır;

  • Ürününüzün bulunduğu sektörün yapısal özelliklerine tüm detaylarıyla hakim olun.
  • Bir KPI oluşturun.
  • Üretim yada tedarik sürecinde ihtiyacınız olacak gereksinimleri belirleyin.
  • Üretimden teslime varınca kadarki tüm süreç mutlaka planlanlayın.
  • Yatırım, üretim ve iletişim maliyetlerinizi planlayın.
  • Her adımınız için bir tarih çizelgesi oluşturun.

Markanızı Oluşturun

Aslında e-ihracat yapmak isteyen kişiler için ilk adım şirket kuruluşu olmalıdır. Sektör ayrımı olmaksızın e- ihracat yapmak isteyen kişilerin gönderim yapabilmesi ve ödeme alabilmesi için şirket kurulumu olmak zorundadır. Rakip analizlerinde markaları inceledikten sonra özgün bir logo ve isimle şirketinizi kurun.

Bulunduğunuz sektöre uyan bir isim ve logo seçmeniz şirketinizin bulunduğu sektörde bir hatırlatıcı olmasına yardımcı olacaktır.  Bu şirketin türü şahıs, limited veya anonim olabilir. Hangi şirket türünün sizin için daha faydalı olacağını mali müşaviriniz ile görüştükten sonra o şirket türü üzerinden kurulumunuzu yapabilirsiniz.  Şirket türüne göre değişen teşvikler ve avantajlar bulunmaktadır. Şirket kuruluşundan önce mutlaka bu teşvikleri ve avantajları da araştırın. Girişimcilik nedir? içeriğimizden bazı teşviklere göz atabilirsiniz.

E-ihracat yapmak isteyen kişilerin bu süreçleri tamamladıktan sonra başarılı bir e-ihracat yapacağından eminim. Hangi sektörde olursanız olun ürününüzün pazarına hakim olmanız, hedef kitleyi iyi bir şekilde tanımış olmanız ve iyi bir iş planı oluşturmanız sizi başarıya götürecek kilit unsurlardır.

O halde tıklamaların gücü adına e-ihracat!