Müşteri ilişkileri kavramı yeni kavram olmadığını hepimiz biliyoruz. Geçmişten günümüze birçok firma, kişi ya da kuruluş var olan müşterileri ile olan ilişkilerini geliştirmek, güncel tutmak için çaba göstermiştir. Ancak eskisi gibi kolay olmayan bu kavram, günümüzde oldukça zor ve mesai harcanması gereken bir duruma gelmiştir.
Tüketicilerin yapısının değişmesi, teknolojinin gelişmesi ile birlikte bilgiye ulaşma hızının artması, taklit edilebilir ürün ya da hizmetlerin ortaya çıkması, otomasyonun gelişmesi gibi gelişmeler, piyasada güçlü bir rekabet ortamı yaratmış ve yeni müşteri bulma maliyetlerini hızlı şekilde arttırmıştır. Küçük bir örnek vermek gerekirse;
Müşterinizin yılda 5 defa, 100 TL’lik bir ürün aldığını ve bunu 4 yıl boyunca yaptığını varsayalım. Bu durumda bu müşteri için sizinle kalma değeri: 5×100,00×4 = 2.000,00 TL
Bununla birlikte yeni müşteriler elde etmek için bir reklam çalışması yaptığınızı varsayalım, 2.000,00 TL’lik bir kampanya ile, 100 potansiyel müşterinin sizinle iletişime geçtiğini ve 20 tanesinin sizin ürününüzü aldığını düşünelim, bu durumda firmanız için yeni müşteri kazanma maliyeti 2.000,00 TL/20=100 TL’dir.
Eğer müşteri karlılığınız, yeni müşteri bulma maliyetinizden düşük ise o durumda işletmeniz için tekrar gözden geçirmeniz gereken durumlar olduğu ortadadır. Yukarıda anlatılan örnekle birlikte, özellikle son zamanlarda yeni müşteri bulma maliyetinin, müşteriyi elde tutma maliyetine göre 5-10 kat daha fazla olduğunu unutmamak gerekiyor.
Mevcut müşteriyi elde tutma yollarının, son zamanlarda gelişen teknolojik yerli ve yabancı yazılımlarla birlikte çoğu firmanın uygulamaya başladığını görüyoruz. Bu yazılımların avantajı, kolay kullanılabilir olması ve sizi doğruya yönlendirmesi olarak sayabiliriz. Özellikle yerli yazılımları tercih etmenizin, ülkemiz müşterilerini tanıyan ve buna göre yazılım geliştirmiş firmalar olması bakımından sizin için avantaj sağlayabilir.
Son olarak, hedeflerini sürekli olarak üst seviyede tutmak isteyen firmalar hiçbir yatırımdan kaçınmadan hareket etmeliler. Çünkü taklidin kolay olduğu günümüzde, firmanız, sahip olduğu maddi sermaye ile değil sahip olduğu entelektüel sermayesi kadar güçlü ve rekabette önde bulunur.
Görsel kaynak; http://influitive.com/wp-content/uploads/Fotolia_73913950_Subscription_Monthly_M.jpg
Leave a Comment