Alex Chung ve Alex Chung tarafından Şubat 2013 yılında New York’ta kurulan GIPHY, kullanıcılarına birçok ayrı kategoride hareketli görsel sunarken, create butonuyla Youtube, Vimeo ve Vine gibi video içerik sitelerinden alınan video linklerini, GIF formatına dönüştürme imkanı veriyor.
Fikir, ikilinin fotoğrafların cisimleri tarif edebilirken, duyguları ve olayları anlatmakta ne kadar yetersiz kaldıklarını tartışmaya başlamaları üzerine ortaya çıkıyor. GIPHY, ilk kurulduğu zaman GIF arama motoru olmaktan ibaretken, Ağustos 2013’te Facebook’la, 3 ay sonra da Twitter’la entegre olmasıyla klasik GIF arama motorlarından ayrılarak, fark yaratmayı başardı.
GIF motoru olmaktan sıyrıldıktan sonra, GIF oluşturma üzerine de çalışmalar yapan GIPHY, Ağustos 2015’te çıkarılan app ile (GIPHY Cam) herkese kendi GIF’ini oluşturma fırsatını sunarak telefonlarımıza da girmeyi başardı. GIF’lere alevler,emojiler,dolar işaretleri vb. ekleyebililmeyi de mümkün kılınca kısacık bir zamanda,orjinal ve sürdürülebilir bir girişim haline gelerek 55 milyon yatırım topladı. Bunların yanında film stüdyosu, marka ve reklam şirketleriyle içerik ortaklığına giren Giphy,hak ihlali yapmayarak tazminat ödemekten kurtuldu. Le Figaro gazetesinde bir habere göre GIPHY ayda ortalama 95 milyon kullanıcıya ulaşmayı başarıyor.
GIF’ler sosyal medya’nın yanı sıra büyük firmaların da dikkatini çekmeyi başardı. Microsoft’un e-posta sistemi olan Outlook bünyesine hareketli resimlerle ilgili bir arama motoru ekledi,Coca Cola, markanın resmiyle herkesin GIF yaratabileceği bir kampanya başlattı.GIPHY, Disney, Pepsi, Calvin Klein gibi dünyaca ünlü markalarla beraber de projeler yürütmekte.Son olarak da GIPHY’nin piyasa değeri 300 milyon dolara ulaşmış bulunuyor.
Hal böyle olunca da aklımıza eş kurucu ve CEO olan Chung’ın şu sözleri geliyor : “Görün bakın, koca endüstriler GIF etrafında şekillenecek.”
Leave a Comment