Sosyal Medyada Kadınlar Günü

Sosyal Medyada Kadınlar Günü

8 Mart 1857 yılında New York’ta dokuma işçisi olan 40.000 kişi çalışma koşullarının daha iyi hale getirilmesi amacıyla greve başladı. Ancak polisin çalışanlara saldırması sonucunda işçiler fabrikayı kitledi, ardından çıkan yangından barikatlar nedeniyle kaçamayan 129 kadın işçi can verdi.1910 tarihinde Danimarka’nın Kopenhag kentinde Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart’ın “Internationaler Frauentag” (International Women’s Day – Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.

Ve sene 2016, tüm dünyada kutlanan Dünya Emekçi Kadınlar Günü sosyal medyada da güzel örneklerini gösterdi. Nexum tarafından oluşturulan tweet zinciri için Nexum yönetici ortağı Filiz Behrendt bu uygulamayı,  sosyal yaraların kapanması için kullanma fikrinden hareketle geliştirdiklerini belirtti.

kadin-obje-degil-kadindirbacc765f5ffdffcd3c58

Bu sene de özellikle dildeki ayrımcalığın kalkması üzerine güzel örnekler gördük. Koç Holding’in yayınladığı Kadınlar Günü Afişi bu konunun tam üstüne bastı ve sosyal medyada büyük beğeni topladı. “Cinsiyet eşitliğini sağlamaya sözlerinle başla.” diyerek farkındalık oluşturmayı hedefleyen Koç Holding’in mesajı şu şekilde;

8mart

Gazoz olma İNSAN OL !
B_j8yaVXEAA9PgK.jpg-large


google1

Cc94jFzUkAA69g5sirma-8-mart 

Bu çağrılar,bu farkındalık yaratma uğraşlarının yanı sıra ne yazık ki bu tarz olaylar da hala yaşanıyor;

s-3a9354b5940927c85114cbf50334ee4316df00e8

Çukurova Üniversitesi’nde öğrencilerin düzenlediği 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliklerinde bir kız öğrenci, erkek öğrenci tarafından darp edildi.

Böyle haberlere yol açanlarda artık bir bilinç oluşması, insan olmaları  dileğiyle…