Sosyal medya hayatımıza girdiğinden beri hepimizin yaşamına yön vermeye başladı. Bunun doğal sonucu olarak reklamları bu mecralarda görmeme gibi bir lüksümüz yoktu. Diğer klasik ve dijital mecralara göre uygun ve her bütçeye uyan opsiyonları sayesinde özellikle küçük ve girişimci işletmeler için bulunmaz bir nimet gibiydi. Peki artık olgunluk sürecinde olan bu sosyal mecralarda reklam vermek mantıklı mı? İnanın küçük işletmeler kadar büyük markalar da aynı soruyu kendilerine soruyorlar. Tam olarak sosyal medya reklamları olarak ayırmasa da dünyanın en büyük reklam verenlerinden olan P&G dijital reklam bütçesini büyük oranda düşürmüştü ve geçen günlerde bir açıklama yaparak bu kararlarının satışlarında olumsuz bir etki yaratmadığını belirttiler. Ne kadar doğru söylerler orası tartışılır ancak benim görüşüm de en azından sosyal medya reklamları için onlarla paralellik gösteriyor.
Peki hemen meşalelerimizi alıp cadı avına başlayalım mı? Durun arkadaşlar, o orağı kim getirdi? Sosyal mecralara hemen saldırmaya gerek yok, önce dönüp bir kendimize bakmalıyız. Her işletmenin ilk amacı kar sağlamaktır, tamam buna varım ancak bu ilk amaç gözlerimizi kör ediyor. Çoğu sosyal medya reklam vereni ürünü hemen satmaya yönelik reklamlarla çıkıyor insanların önüne. Yani demek istediğim, ürün-fiyat-indirim-satın al butonu’ndan oluşan hemen para peşine düşen reklamlar. Peki sosyal medya kullanıcısı ne için geliyor o mecraya bunu düşünüyor muyuz? Orası avm değil! Avm’ye gelen insanlar alışveriş yapmaya gelir ancak sosyal medya böyle bir yer değil.
İnsanlar sosyal medyaya adı üstünde olduğu gibi sosyalleşmeye, bilgi edinmeye, hava atmaya, dedikodu yapmaya geliyor ve biz karşılarına “ya benim ürünüm var, bak indirim de yaptım hadi alıver be!” diye çıkıyoruz. Hadi tanınan markaların güzel indirimler ile müşteri yaratma şansı olabilir ancak küçük ve girişimci markalar için bu çok zor. Daha önce belirttiğim gibi bu durumu büyük-küçük diye ayırmaya gerek yok, tüm markalar için sosyal medya reklamlarını daha aktif kullanmanın yolları mevcut. Kendimize sormamız gereken ilk soru; Ben insanlara ürün dışında ne sunuyorum? Bir hayat görüşüm var mı veya ideallerim? Niye markamız sosyal medyada? Markamızın sosyal medyada olmasının nedeni sadece ürün satmak mı? Diğer markalar da var diye mi varız? İnsanlar bizi niye takip etsin? Anlatabiliyor muyum demek istediğimi? Yani siz karşınızdakini salt para olarak görürseniz onun kendini korumaya geçmesi doğal değil mi? Bu sadece sosyal medya için de geçerli değil, günlük hayatımızda da biri karşımıza sadece ürün satmak için çıkıyorsa bunun arkasında bir pislik olabilir diye düşünürüz ki siz bunu sosyal mecrada başarmaya çalışıyorsunuz.
Öncelikle sosyal medyanın ruhunu anlamak gerekiyor, orada bilgiler ve düşünceler paylaşılıyor. E ne yapalım? İçerik üreteceksin, çok kaçtın üretmemek için ama yapacak bir şey yok! Sana milyonlarca, milyarlarca insan veriyorlar onlara söyleyebilecek hiçbir şeyin yok mu? İçerik konusunda hazır satın almalar var, onu da ayrıca belirtmek isterim ki bu bir çözüm değildir belki çalıştığınız ajans varsa destek alabilirsiniz ama içeriklerin marka tarafında oluşturulması taraftarıyım. Şimdi varsayalım ki bu süreçleri atlattık, aktif olarak ürünümüz ile ilgili olabilecek içerikler üretiyoruz. Bu demektir ki hedef kitlemizin ilgisini de çekebilecek içerikler var elimizde. Şimdi sosyal medya reklamını bu içerikler ile harmanlayalım ve ağımıza hedef kitlemizde bulunan daha çok insan çekmeye çalışalım.
Bu süreç bir yazıda anlatılabilecek kadar basit değil maalesef ancak yapmaya çalıştığım sosyal medya reklamlarına bakış açınızı değiştirmek. Evet, şu an kullandığımız haliyle sosyal medya reklamlarına başarısız diyebiliriz ancak belirttiğim gibi sosyal medyanın amaçlarına uygun şekilde kullanıldığında sosyal medya reklamlarının başarısız olduğunu söyleyemeyiz. Klasik medyanın dinamiklerine aşina insanlar için bu mecra hala çözülemedi ve çözülemediği için kötüleniyor. Küçük ve girişimci markalar için ise bu durum tam bir fırsat çünkü devlerin bakmadığı veya önemsemediği alanlar bizim çöplüğümüzdür artık, yeter ki oyunu kurallarına göre oynayalım!
Görsel kaynak; https://www.youronlinemechanic.co.uk/wp-content/uploads/2016/04/effectiveness-paid-social-media-advertising.jpg
Yorum Yap