SEO Performansınızı Arttıracak Site Mimarisi İpuçları

SEO Performansınızı Arttıracak Site Mimarisi İpuçları

SEO yapmak demek aslında farklı bir çok metriği ince ince hesaplama yaparak aksiyon almak  demektir. Sadece SEO skorunuzu arttırmak için binlerce kelimeden oluşan makaleler yazmanız çoğu zaman yeterli olmayacaktır. Bu açıdan web site mimarisine özen göstermek ve arama motorlarının sevdiği yapıda geliştirmeler yapmak çok önemlidir.

Bu yazımda SEO performansını arttırmaya yönelik bazı tavsiyelerde bulanacağım. En azından bir kaç tane tavsiyeyi uygulayarak bile mevcut organik trafiğinizi arttırabilirsiniz.

Site mimarisi nedir? Neden önemlidir?

Site mimarisi, temel haliyle bir web sitesinin sayfaları arasındaki bağlantıların nasıl organize edildiği ve nasıl kolay gezilebileceği ile ilgilidir. Mimari temel olarak birbirine bağlantılı sayfalar ve bağlantılar arası gezinme kolaylığı ile mükemmelleşir. Site haritası, kategori sayfaları, ilgili sayfalara yönlendirmeler, breadcrumbs vb.. gibi durumlar gezinmeyi kolaylaştıran ve site mimarisine katkı sağlayan durumlardır. Site mimarisi, içeriğinizin hem alaka düzeyini hem de önemini arama motoru robotlarına tanıtmanıza yardımcı olur. Kullanıcıları ve botları en kritik sayfalarınıza yönlendirebilir ve içeriğinizin neyle ilgili olduğuna dair sinyalleri kolaylıklar gönderebilirsiniz.

Site mimarisi, doğru kurgulandığında, birçok olumlu SEO avantajı sağlar:

  1. Daha iyi indexlenme
  2. Daha iyi pozisyon ve trafik
  3. Daha iyi kullanıcı deneyimi

hazırsak başlayalım…

1- Ziyaretçi Davranışlarını Tahmin Etmek!

Nereden başlamanız gerektiği ile ilgili 3 önemli soruya yanıt verebiliyor olmanız gerekli. Bu cevapları çoğu zaman çıplak gözle kendimiz bulabiliyoruz fakat teknoloji artık fazlaca gelişti ve bütün bunları ölçümlemek için birbirinden güzel ve kullanışlı analiz araçları bulunuyor.

  1. İnsanlar web sitemde ne arıyor?
  2. Ziyaretçilerim için önemli olan nedir?
  3. Sayfalarım birbirine nasıl bağlantılı?

SEO tarafı iyi kurgulanmış site mimarisi, ziyaretçilere ne istediklerini mümkün olduğu kadar açık ve hızlı bir şekilde sunabilir.

İnsanların web sitenizde ne aradığını analiz edebilmek için Google Analytics üzerinden site içi aramalar ayarını yapmanızı öneririm. Fazlasıyla işe yarayacaktır.

SEO Performansınızı Arttıracak Site Mimarisi İpuçları

yukarıda bulunan örnekte bujiteri satışı yapan bir müşterimiz için kurduğumuz site içi aramanun 1 günlük sonuçları. Bu sonuçlar ışığında “küpe” ve “kolye” kategorisini daha fazla öne çıkartmamız gerektiğini direkt olarak okuyabiliyoruz değil mi?

“Ziyaretçiler için önemli olan nedir” daha çok nerelere değiniyor kısmında ben hotjar ve yandex metrica kullanıyorum. Yandex metrica direkt olarak oturum kayıt ediyor. Ayrıca bu konu hakkında daha derinlemesine bir inceleme olan bloğumuzda daha önce yayınlanan yandex metrika nasıl kullanılır yazısını okumanızı önerebilirim.Bu kayıtları temsili olarak izlersek gelen kullanıcılar için sitenizde ne önemli bunu gayet rahat bir şekilde görebileceksiniz.

Sayfaların birbirine nasıl bağlantılı olduğunu görebileceğiniz ücretsiz ve en güvenilir araç elbette Google Search Console. Search console üzerinde “dahili bağlantılar” kısmından hangi sayfanıza ne kadar iç link var görebiliyorsunuz. Yine yukarıdaki örnekten gidecek olursak ve daha çok trafik elde etmek istediğimiz kelimenin küpe ve kolye olduğunu farz edersek eğer, küpe ve kolye sayfalarımızın sitemizin içinden diğer sayfalarımıza göre çok daha fazla link alıyor olması gerekiyor.

Sadece bağlantılı olması yetmez elbette görünür şekilde bağlantılı olması ve site dolaşımını iyi sağlaması gerekiyor. Bütün bunlarıda ayrı bir oturumda Google Analytics üzerinden rahatlıkla ölçümleyebilirsiniz, daha fazla kullanıcılarınızın gezinti yaptığı sayfaları inceleyebilir gerekli aksiyonları alabilirsiniz.

2- Site Link Derinliği

Bazı yapılarda en değerli sayfalarınıza 4,5 hatta 6 tıklamada bile zor ulaşıldığı durumları gözlemledik. Aslına bakarsanız link derinliği SEO’nun temel metriklerinden bir tanesi. Pek çok SEO uzmanı ya da kullanıcı deneyim mühendisi, “3 Tıklama Kuralı” na başvurur – bu, önemli bir sayfanın ana sayfanızdan (veya muhtemelen başka bir yüksek otorite sayfasından) 3 tıklamadan fazla uzakta olmaması gerektiği anlamına gelir.

SEO Performansınızı Arttıracak Site Mimarisi İpuçları

kaynak: https://www.slideshare.net/MnSearch/03-search-snippets-18-manos-1

bu örnekte görüldüğü gibi sağ taraftaki “flat” yapı her zaman için önerilen bir yapıdır. Projelerinizde bunu tutturmaya özen göstermelisiniz. Kendi web sayfanızın link derinliği ölçmek için temel olarak Screaming Frog ya da SiteBlub tarzı araçlar kullanabilirsiniz. Eğer sayfa/sayfa linkleri incelemek istiyorsanız ücretsiz seo iç link araçlarını kullanabilirsiniz.

Not : ScreamingFrog 500 URL’e kadar ücretsiz.

Bu tarz araçlar direkt olarak harita şeklinde sunabiliyor. Ben hala tablo şeklinde okumayı daha çok beğeniyorum fakat aşağıda bir SiteBlub çıktısı ekliyorum, ihtiyacınız olabilir.

SEO Performansınızı Arttıracak Site Mimarisi İpuçları

3- Merkez Sayfaları Desteklemek Gerekiyor!

Aslında altın kurallardan bir tanesi. 2 şekilde özetlemek gerekirse.

  1. Sitede hiç öksüz(linksiz) sayfa olmamalı.
  2. Sitede merkez sayfa olmalı ve merkezle alakalı sayfalardan link almalı.

Örnekle ilerlemek istiyorum.

“Site mimarisi” ile ilgili içeriklerin bulunduğu bir web siteniz var diyelim. Başlıca içeriklerimiz ;

  1. 2019’da site mimarisi nasıl olmalı?
  2. Site mimarisi ile ilgili uzmanlar neler diyor?
  3. Site mimarisi vs Mobil Uygulama
  4. Site mimarisine giriş.

4 tane çok güzel içeriğin olduğu sayfanız var. Fakat bu maalesef yeterli değil. Bir merkez sayfanız olması gerekiyor. “Site Mimarisi” olarak. Bütün site mimarisi ile ilgili yazılardan merkez sayfaya ilgili yerlerinden linkler vermeniz gerekiyor. Kısacası merkez sayfanızın merkez olduğunu botlara hissettirmeniz gerekiyor. 2.maddede dediğimiz gibi link derinliği açısından “merkez” sayfaya 1 tıklamada ulaşabiliyorsak, merkez-alt sayfarına 1+1 şekilde ulaşmanız ve aynı zamanda alt sayfalardan merkez sayfasına yine 1 tıklama ile ulaşabiliyor olmanız gerekiyor.

Özetle;

  1. Site Mimarisi
    1. 2019’da site mimarisi nasıl olmalı?
    2. Site mimarisi ile ilgili uzmanlar neler diyor?
    3. Site mimarisi vs Mobil Uygulama
    4. Site mimarisine giriş.

Bu yeterli mi elbette değil. Merkez sayfa devamlı desteklenmeli. Örneğin yapınızı bu şekilde değiştirdiniz sonrasında yapmanız gereken yine “Site Mimarisi” ile alakalı içerikler yazarak merkez sayfa yapısını güçlendirmeniz olacaktır.

Bu yeterli mi elbette bu da yetmez. Daha sonra merkez sayfanıza alakalı sitelerden backlink alarak dışarıdan destekleyebilirsiniz.

Not: Dikkat edilmesi gereken birbirine benzer yazılar yazılmaması, eğer mevcutta benzerlik varsa canonical etiketini dikkatlice kullanılmasıdır.

Bütün bunları yaparken dikkat etmemiz ve gözden kaçırmamız gerekenleri özetlemek gerekirse

  1. Navigation, breadcrumbs kullanmak işi kolaylaştıracaktır.
  2. İç linkleme.
  3. URL yapısı.

4- Çapraz Link Stratejisi Geliştirin

SEO tarafında aslında herşey kurallara bağlı değil. Strateji geliştirmek işin en önemli parçası daha önceki maddelerde söylediğimiz herşey aslında herkesin yapabileceği bir durum. Burada bizim projemizi diğerlerinden ayrıştıran en önemli madde stratejimiz olacak. Site içerisinde vereceğimiz çapraz linkler bu stratejinin en önemli parçalarından bir tanesi.

Daha net anlaşılması için bir görsel ekliyorum.

SEO Performansınızı Arttıracak Site Mimarisi İpuçları

Düzgün kurgulanmış flat bir site yapısında external linklerin aldığını varsayarak bir Page Rank dağılımı görüyoruz. Eğer link yapımız flat olarak kalırsa, bazı sayfalarımızın değeri çok daha düşük olacaktır. Bu sorunu aşmak için SEO uzmanları genellikleri çapraz linkleme yaparlar. Siz çapraz linklemi nasıl yapacağınıza projeye göre karar verebilirsiniz. Örneğin blog yapılarında bu kolaydır. Sidebardan popüler yazılar, son yorum yazılan yazılar ve editörün seçtikleri diye linkleri sıralayarak farklı sayfalara anasayfa ve diğer iç yazı sayfalarından çapraz linkler çıkartabilirsiniz. Kolay ve çok yaygın bir yöntem ama daha iyisini yapmak mümkün.

Örneğin farklı bir projede mobilya satışı yapan bir e-ticaret sitesinde düğün paketleri kategorisinden tv ünitesi kategorisine çapraz link çıkartmak mantıklı olabilir.

Bu konu ile ilgili moz blogda ciddi güzel bir derleme bulunuyor. Buradan okuyabilirsiniz.

5- Sayfalama, Infinty scrool vb…

Can kurtarıcılardır kendileri. Bir çok projede ilk bakmanız gereken yer sayfalama, yükleme durumları olmalıdır. Genellikle büyük sitelerde bu kısımlar göz ardı edilirse spam cezasına kadar giden sonuçlar doğurabilir.

Bir kategoride 100’den hatta 1000’den fazla listelenecek tekil sayfa / ürün / haber olabilir. Bu sebeple mimariyi düzenlemek için bu methodlar şarttır diyebilirim.

Temel olarak ;

  1. Sayfalama
  2. Tümünü görüntüle
  3. Infinite scroll

başlıca kullanılan yapılar.

En çok kullanılan çözüm belirttiğim gibi sayfalamadır. Çoğu SEO Uzmanı bu şekilde tercih eder fakat bazıları tümünü görüntüle kısmını ve son dönemde (2-3 yıldır) popüler olan infinite scroll tercihinde bulunulabilir. Aslında bu kısım bir önceki maddede belirttiğim gibi stratejik. Bu stratejik kararları ne kadar verimli ve ne kadar doğru verebiliyorsanız o kadar iyi SEO uzmanı oluyorsunuz kısacası.

6- Altın Tavsiyeler

  • Yeni yazılardan eski yazılara link vererek taze iç link elde etmeyi ve eski sayfaları canlandırmayı unutmayın.
  • HTML sitemap kullanıyorsanız eğer çok ağır olmamasına özen gösterin( benim önerim maksimum 1.500 kb)
  • Nofollow etiketini, robots.txt dosyasını ve Search Console Parametre ayarlarını asla ihmal etmeyin, gereksiz bot eylemleri yaptırarak crawl bütçenizi sağlıksız harcamayın.
  • Bütün yapısal verileri scheme formatında yapın.
  • Link derinliği ayarlaması yapacağım derken abartı yapmaktan kaçının.(genelde footer vs gözden kaçar)
  • URL yapınız hiyerarşik olsun.