re-marketing, re-targeting, yeniden pazarlama

Re-Marketing Nedir? Re-Targeting Nasıl Yapılır?

Re-marketing ya da re-targeting (yeniden pazarlama / yeniden hedefleme) en basit tabiriyle sitemizle, uygulamamızla yada bizle daha önce daha temas kurmuş kişileri elimizdeki dataları kullanarak yeniden hedefleme işlemidir. Re-marketing çalışmalarında bir veri kaynağı bulunur ve bu veri kaynağına istinaden iletişim çalışmaları yapılır.

Re-Marketing Çalışmalarında Kullanılan Veri Kaynakları

  1. Facebook Pixel Kodu
  2. Dönüşüm Kodları
  3. Google Analytics
  4. Telefon Dataları
  5. Mail Dataları

Yukarıdaki yöntemlerden biriyle kullanıcı verilerini topladıysanız re-marketing/re-targeting yöntemini kullanmaya hazırsınız demektir. Bu yöntemin başarıya ulaşması için gerekli en önemli iki unsur; kullanıcı segmentasyonu ve elde olan verilerin büyüklüğüdür. Örneğin 200 – 1000 kişi arasındaki bir kişi listesine re-marketing yapmak yerine 10.000 – 20.000 kişilik bir veriye re-targeting yapmak daha iyi performans getiren bir yöntem olacaktır.

Kullanıcı Segmentasyonu

Kullanıcıları belirli davranışlara göre segmente etmek her zaman daha iyi ve doğru bir iletişim yapma fırsatı sunmaktadır. Örneğin; sepette girmiş ama ödeme yapmamış kullanıcıları segmente etmek alışveriş dönüşümünüzü arttırmak için önemli fırsatlar yaratacaktır. Çoğu zaman sektörümüzün içinde olmayan kullanıcılardan Google, Instagram, Facebook vb. platformlar bizi dinliyor ve konuştuğum şeyleri gösteriyor gibi bir varsayımı duyarız. Aslında bu varsayımın temelinde iyi kurgulanmış re-marketing / re-targeting kurguları yatmaktadır. Çoğu platform ortalama 180 güne kadar kullanıcıların önceki davranışlarını tutarak hedefleme imkanı sunmaktadır. Bu da tam olarak bu kullanıcıların varsayımında yatan modeli açıklamak için oldukça yeterli bir veri sunar. Özetle kullanıcılar önceki günlerde ya da haftalarda gezdikleri ürünleri ya da siteleri tekrar bu sebeple görür.

Kullanıcıları Genel Olarak Aşağıdaki Başlıklara Göre Segmente Ederiz

  1. Daha Önce Alışveriş Yapanlar
  2. Sepette Ürün Bırakanlar
  3. Bir Etkinlik / Dönüşümü Gerçekleştirmiş Olanlar
  4. Bir Etkinlik / Dönüşümü Gerçekleştirmemiş Olanlar
  5. Belirli Bir Kategoriyi / Sayfayı / İletişimi Görüntüleyenler
  6. Daha Önce İletişime Geçenler
  7. Hesapla ya da Profille Etkileşime Geçenler / Ziyaret Edenler
  8. Bir Lead Formunu Açanlar ya da Daha Önce Lead Formu Gönderenler

gibi ihtiyaca göre bu segmentasyonları çoğaltmak ya da azaltmak mümkündür.

Kullanıcıları Segmente Ederken Bazı Grupları Dışlamak Performansı Arttırabilir

Segmentasyon yapmak kadar uygun kampanyalarda bazı segmentasyonları dışlamak oldukça önemlidir. Örneğin bir lead kampanyasında daha önce data göndermiş kişileri tekrar hedeflememek son derece önemlidir. Aksi halde tekrar eden data gibi bir sorunla karşı karşıya kalabiliriz. Bunun için hedeflemelerimizde daha önce lead formunu açan ama göndermeyen ve kişiler hedeflenirken daha önce lead formunu doldurup gönderen kişiler dışlanmalıdır. Ya da sepette ürün bırakan kullanıcıları hedefleyen bir kampanyada birincil amaç belirlenen tarih aralığında sepette ürün bırakan ama alışveriş yapmayan kişilerse yine sepette ürün bırakanlar hedeflenmeli ama ödeme işlemini tamamlayan kişiler dışlanmalıdır.

Kampanya amacınıza göre farklı varyasyonlar üzerinden denemeler yapılarak kampanya performansının optimize edilmesi son derece önemlidir.