pazarlamada renkler

Pazarlamada Renkler

“Bana maviyi soruyordun mavi bir renk değil huydur bende.” diyen Edip Cansever renklerin sadece basit ışık yansımaları olmadığını söylemişti aslında bize.

Tabi renk biliminin doğuşu insanlık tarihine Isaac Newton ile girmiş olsa da yüzlerce yıl öncesinde Mısır’da renklerin insan üzerindeki etkisi zaten araştırılıyor, renkleri kullanarak ilk toplum mühendisliğini başlatıp toplumsal ikna ve faydayı kullanıyorlardı.

İnsan davranışlarını inceledikçe insanların kararları temelde bilinçaltı ile verdiklerini fark ettiler, bilinçaltında verilen kararları en hızlı şekilde bilinç seviyesine ulaştırmak isteyen araştırmacılar bu konuda en etkili uyarıcının renkler olduğunu fark ettiler. Evreka!

Çok geçmeden renkler reklam ve pazarlama sektörünün en çok kullanılan argümanına dönüşmüş oldu. 

Seri üretim ve hızlı tüketim dönemine girmemiz, pazarlamada hızlı satış için belli aksiyon aldırma tetikleri kullanılmasını zorunlu hale getirdi.  Markalar hedef kitlelerine aksiyon aldırmak ve satın alma eğilimlerini etkilemek için renkleri oldukça sık kullanmaya başladılar. 

Kırmızı Renk

Kırmızı, en çok dikkat çeken renklerdendir. Bu da kırmızıyı pazarlamadaki en önemli renklerden biri yapmaktadır.  Kırmızı gücü ve şehveti temsil eder.  Fizyolojik ihtiyaçları bilinç seviyesine çıkartması sebebiyle yiyecek sektöründe oldukça sık kullanılan bir renktir. 

Kırmızı Rengi Kullanan Bazı Markalar: KFC, Kelloggs, Redbull, Arbys, Nestle, Coca Cola, Netflix

Yeşil Renk 

Yeşil renk bilinç altımızda doğayı canlandıran bir renktir. İyi niyet ve güven algısı olan yeşil renk Doğada ki huzuru da temsil eder. Organik, doğa dostu ürün yada hizmet gamına sahip markaların ağırlıklı kullandığı bir renktir. Müşterilerinize huzur, güven ve dostu algısı oluşturmak isterseniz yeşil renk doğru alternatiflerden biri olacaktır.

Yeşil Rengi Kullanan Bazı Markalar: bp, Nvidia, Carlsberg, Starbucks, Tropicana, Spotify, Xbox, Garanti Bankası, Lacoste, Holiday Inn

Sarı Renk 

Sarı renk iyimserliği ve hareketi temsil etse de çok dikkatli kullanılması gereken renklerden biridir. Canlılık algısı olsada anlık ve hızlı tüketim algısı oluşturan bir renktir. Bu yüzden eğlence ve fast food markalarında kullanımı yaygındır. Sürdürülebilir ve daimi müşteri algısı isteyen markalar genellikle sarı rengi tercih etmezler. 

Sarı Rengi Kullanan Bazı Markalar: Ferrari, Sprint, DHL, IKEA, Hertz, Shell, Nikon, National Geographic

Mavi Renk  

Mavi, bilinçaltımıza dürüstlük ve güven duygusu oluşturan renktir. Otorite ve başarı rengi olarak da bildiğimiz mavi renk, doğa rengi olarak da bilinir hem gökyüzü hemde deniz rengidir bu yüzden sakinleştirici ve rahatlatıcı bir algısı vardır. Genellikle resmi kurumların kullandığı bir renk olsada teknoloji ve dijital sektörde çok fazla kullanılan bir renk olduğunu söylememiz gerekir. Güven oluşturmanız ve dayanıklı olduğunuzu anlatmak durumunda olan bir markasınız mavi renk sizin için doğru bir kullanım olacaktır. 

Mavi Rengi Kullanan Bazı Markalar: İş Bankası, Yapı Kredi, Twitter, Oral-B, Intel, American Express, Nasa, IBM 

Mor Renk

Mor, bilinçaltımızda prestij ve zarafet algısı oluşturan bir renktir. Çoğu kaynakta kraliyet rengi olarak adlandırılan bir renktir. Bu yüzden  mor rengi en havalı ve gösterişli renk olarak tanımlayabiliriz. Animelerde genellikle korku ve endişe durumları için kullanılıyor olsada  algısal yönü zarafeti temsil eder. Kalite ve zerafet algısı oluşturmak isteyen bir markasınız mor rengi rahatlıkla tercih edebilirsiniz.

Mor Rengi Kullanan Bazı Markalar: Yahoo, Viber, Premier League, Milka, Gratis, Fedex, Morhipo, Kariyer.net 

Turuncu Renk

Turuncu enerji göstergesi olan bir renktir. İki ana rengin karışımı ile oluşan bir renk olduğu için bilinçaltına iki rengin algısal etkisini de vermektedir. Satış isteği oluşturan turuncu renk son dönemlerde revaçta olan ve e-ticaret sitelerinin  sıklıkla tercih ettiği bir renktir. Sıcak satış hedefleyen bir markasınız turuncu renk doğru alternatiflerden biridir.

Turuncu Rengi Kullanan Bazı Markalar: Trendyol, Hepsiburada, Jbl, Bit.ly, Timberland, Hermes Paris, Tnt, Fanta, Ing Bank

Siyah Renk

Siyah renk bilinçaltımızın zıt yönlerini belirli bir ahenge sokan renk olarak karşımıza çıkıyor. Hem geleneksel hem de modern yönümüze algısal etki yapan bir renktir. Ruh halinize göre algısal değişiklik sağlayan bir renk olduğu için çok yönlü bir renk olarak karşımıza çıkmaktadır. Siyah renk şık ve pahalılığı simgeleyen bir algıya sahiptir. 

Siyah Rengi Kullanan Bazı Markalar: Mercedes, Schwarzkopf, Adidas, Nike, Gucci, Louis Vuitton, Zara, Bentley, Puma, Sony, Prada

Pembe

Bilinçaltımız da eğlenceli ve masum algısı oluşturan bir renktir. Kadın ürünlerinde oldukça sık kullanılan pembe renk güven algısı oluşturur. Kadınlara özel ürün yada hizmet sağlayan markaların çoğunlukla tercih ettiği bir renktir. Fakat kadınları bir renkle doğrudan bağdaştırmanın çokta doğru bir anlayış olmadığının altını özellikle çizmek isterim.

Pembe Rengi Kullanan Bazı Markalar: Victoria’s Secret, Barbie, Cosmopolitan, Hello Kitty, Vineyard Vines, Supre