Sosyal Medya Monitoring (izleme, takip); dijital dünyadaki sitelerde çeşitli sektör, marka ya da kişiler hakkındaki konuşulmaları takip etmeye monitoring denir. Monitoring hizmeti takip etmek olarak bilinse de içerisinde analiz ve raporlamaya da yer verilmektedir.
Monitoring hizmeti ile kurum, kişi ve sektör hakkındaki konuşulmaları yakından takip ederek hedef kitlemizin sahip olduğu içgörülere yönelik çeşitli çıkarımlarda bulunabiliriz. Potansiyel hedef kitlemizin hangi mecraları (Twitter,Facebook,Instagram,Forum siteleri,sözlükler,şikayet siteleri…) kullandığını görebilir ve bu doğrultuda hedef kitlemizin ne yaptığını, ne istediğini ve neye ihtiyacı olduğunu daha iyi anlamlandırabiliriz.
Anlık takip ile dijital dünyadaki konuşulmaları yakından görebiliriz. Markaların yapmış oldukları kampanya ve etkinliklerin ne kadar amacına ulaştığını, olumlu ya da olumsuz kullanıcı gönderilerini erkenden fark ederek görebiliriz. Bu adım ile olası kriz durumunda, en hızlı şekilde sorun tespit edilerek, krizin büyümesi önlenebilir.
Kısacası monitoring sosyal medyanın bize kattığı, müşterilerimizi ve destekçilerimizi daha iyi dinleme, anlama, değerlendirme ve cevaplama faaliyetleridir. Eğer müşterilerimizi dinlemez ve anlamazsak sosyal medyada var alamayız. O yüzden sosyal medya takibi her zaman bir adım öndedir. Markanın ayakta kalmasını ve nasıl bir yol haritası çizmesi gerektiğini gösterir.
Sosyal medya takibi ile rakiplerimizin neler yaptığını ve trendleri yakından takip ederek pazarlama stratejileri oluşturabiliriz. Devamlı olarak yenilikler peşinde, başkalarının yapamadıklarını yaparak uzun vadede tanınacak ve sektörde öncü şirket olmamıza yardımcı olacaktır.
Peki Monitoring Nasıl Çalışır?
Sosyal medyada izleme genellikle anahtar kelime ile sağlanır. Markanızın ismi ne ise o anahtar kelime ile internet ortamında geçen bütün kelimeleri seçer bulur. Yani markamızın isminin geçtiği her içerik saptanır.
Genellikle; Marka ismi, kişi ismi, ürün ismi ve rakip firmaların ismi anahtar kelime olarak belirlenir.
Belirlenen keyword’ler ile tanımlamalar yapılır. Tanımlanan bütün keyword’ler ile haber sitelerinde, web portallarında, forumlarda, bloglarda, sözlüklerde eş zamanlı olarak bu anahtar kelimeler yakalanır.
Bulunan web, forum, sözlük sonuçları spam içerikler ayıklanarak filtreleme yapılır. Filtreleme ile alakasız konuşulmalar ve içerikler bu sayede önlenmiş olur. Ayrıca Twitter, Facebook ve Instagram gibi mecralardan gelen sonuçlarda CRM gibi aksiyonlar alınır.
Sosyal medya uzmanları markanın talepleri üzerine bu sonuçları okuyup, anlamlandırarak; etiket, kategori ve duygu analizi gibi süreçlerden geçirilir. Ayrıca yine markanın talebi üzerine otomatik bilgilendirme veya veriyi işleyen uzman tarafından marka ile bu bilgiler paylaşılır.
Sonuç olarak 7/24 izleme yapılarak sistem üzerinden online takip ve raporlama yapılır. Markanın isteğine göre günlük, haftalık ve aylık olarak işlenen sonuçlar markaya raporlanır. Kriz durumlarında anlık raporlamalar ve güncellemeler ile marka bilgilendirilir. Bu sayede marka daha hızlı ve sistematik bir şekilde ilerleyerek marka hakkında algılıyı ve olası krizleri öngörme fırsatı bulur.
Görsel kaynak; http://cdn.business2community.com/wp-content/uploads/2017/01/social-media-engagement-300x202.jpg.jpg
Yorum Yap