Dünyayı gezemeyen insanlar için televizyon ve gidip görenlerin anlattıkları vardı. Değişen dünyayı, kültürleri tanımak seyahat blogger’ları sayesinde artık daha alternatifli hale geldi. Yazdıkları yazılar ise insanları seyahat etmeye teşvik ediyor.
17. yüzyılın önemli gezginlerinden olan Evliya Çelebi’nin seyahat etmeye başlaması bir rüya vesilesiyle olmuştur. Günümüzün gezginleri ile Çelebi’nin arasında yüzyıllar kadar fark olsa da, ortak noktaları hiç şüphesiz içlerinde ki gezme aşkıdır. Değişen dünya ve gelişen teknoloji ile birlikte seyahat etmek gün geçtikçe daha kolay ve alternatifli hale geliyor. Akıllı telefonlar sayesinde birçok uygulamadan da yararlanan gezginler, zaman kaybı olmadan geçirdikleri sürenin hakkını vererek programlarını oluşturmak istiyor. Mobil sitelerden uçak biletini alarak, Booking.com ya da Airbnb ile kalacakları yeri ayarlayabiliyorlar. Wifi Map ile internet sorunlarını çözerken, Dilini bilmedikleri bir ülkede Google Translate’den faydalanabiliyorlar. Bulundukları yeri haberdar etmek istediklerinde Swarm yardımcı olurken, çektikleri fotoğrafları yayınlamak içinse sosyal medyanın popüler uygulaması Instagram’ı kullanıyorlar. Özellikle, Detour ile şehir rehberini aradan çıkartan seyahat bloggerları, akıllı telefonların bu kadar güzel özellikleri yanında en önemli sıkıntısı olan sarj sorununu ise portatif sarjlar ile çözüyorlar.
Gezginler de Çelebi gibi yazıyor elbette. Teknolojinin nimetlerinden faydalanan Modern Çelebi’ler, “Seyahatname”lerini ise online olarak bloglarda, web sitelerinde yazıyor. Sosyal medyayı aktif olarak kullanıyorlar. Dikkat çeken bloglar ve kulüpler arasında Çok Okuyan Çok Gezen, Aylak İlsu’nun Maceralı Seyahatleri, Gezici Günlük, Yolda Olmak, Haritada Bir Nokta, Gezgin Kedi, Gezi Notlarım, Gezginin Ayak İzleri, Sandaletli Seyyah Geziko, Sırt Çantalılar, Çok Gezenler Kulübü ve Gezginler Kulübü’nü örnek verebiliriz.
Yorum Yap