Pek çok dijital platformun özellikle de e-ticaret sitelerinin kullandığı Hotjar, önemli bir analiz tool’u olarak karşımıza çıkıyor. Her dijital pazarlama iletişimciside muhakkak hayatının bir döneminde bu tool’un ismini duymuş oluyor. Fakat çalıştığı markalar, web sitesi üzerinden satış yapan sayfalar değilse genellikle bu tool’u deneyimleme fırsatı yakalamamış oluyor. Bu içerik işte tam da bu kişilere fikir vermek için hazırlanmış giriş-orta seviye arası bir içerik olacaktır.
Hotjar temelinde kullanıcı davranışlarına dair bir çok içgörüyü toplayarak, bu verileri değerlendirme fırsatı sunuyor. Özellikle UX(user experience) tarafında kullanıcılar nelere odaklanıyor, neleri görmezden geliyor ya da bizden ne bekliyor gibi soruların cevabını doğrudan kullanıcının gözünden tarafımıza aktarıyor.
Temel olarak Hotjar ile yapabileceklerinizi Analytics ve Feedback başlıkları altında toplamak mümkün.
Yukarıdaki seçeneklerde de görebileceğiniz üzere Analytics başlığı altında ısı haritası ve kullanıcı oturum kaydı bulunuyor. Feedback tarafında ise kullanıcı geri bildirimleri ve anketler gibi seçenekler bulunuyor. Tüm modellerin amacı sağlıklı ve bütüncül bir davranış analizi yaparak iyi bir UX geliştirmek.
Davranış analiziyle temelinde kullanıcılarla alakalı şu sorulara cevap arıyoruz;
- Nelerle ilgileniyor veya neleri görmezden geliyor?
- Web sitende ya da app’in neresinde kullanım güçlüğü çekiyorlar?
- Web sitenizden ya da app’den çıkış yapmadan önce ne yapıyor?
- Ziyaret ettikleri sayfalarda ne arıyor ya da ne eksik?
Bu sorulara cevap ararkende aşağıdaki unsurları kullanıyoruz;
Tıklamalar ve Dokunmalar;
CTA’lerin tıklama ve etkileşim oranı
Görsel ya da metin olmayan alanların tıklanması (öfke tıklamaları)
Çalışmayan düğmeler
Fare Hareketleri
Belirli noktalarda odaklanan fare hareketleri (örneğin; ürün resmi veya açıklaması)
Sayfada yer alan bazı alanlarda hiç hareket olmaması
Tahmin edilen sayfa akışınından farklı sırayla ilerleme
Kaydırma (Scroll)
Sitemizi ziyaret eden kullanıcılar sayfaların ne kadarını görmeyi tercih ediyor ya da ne kadarını görüyor?
Örnek bir vaka üzerinden incelemek gerekirse; Sitemizde yer alan sayfalara göre bazı sayfalarımızın dönüşümünün diğer sayfalara göre daha düşük olduğunu düşünürsek ve bu sayfalarında scroll oranı oldukça düşük seviyelerde kalıyorsa. Bu durumda bize CTA unsurumuzun bu sayfa nezdinde sayfanın daha üst konumlara taşınması gibi bir fikir verebilecektir. (Tabi ki en sağlıklı analizler tüm verilerin birleştirilerek anlamlandırılması yoluyla elde edilebilecektir. İlgili özelliğe istinaden basic bir örnek olarak sunulmuştur.)
Oturum Kayıtları ve UX
Kullanıcılar sayfalar arasında nasıl akış sağlıyor? Sitemize etkileşime giren kullanıcıların ekran kayıtlarını izleyerek adeta onların yanında oturuyormuşcasına yaşadıkları olumlu ve olumsuz deneyimleri görmek. Tüm bunları incelerken;
En çok vakit harcadıkları alanlar
Pas geçmeyi tercih ettikleri unsurlar
Farklı cihazlarda ya da kişilerde karşılaşılan fakat haberdar olunmayan teknik sorunlar
Çıkış yapmadan önce yaptıkları son işlemler
Tüm bunlarla kullanıcıların gezinme esnasında yaşadığı sorunları birebir onların gözünden keşfetme fırsatı yakalayacağız. Böylelikle kullanıcılar için sunduğumuz ürün değerini arttırma ve iyi bir kullanıcı deneyimi yaratma noktasında iyi bir basamak atlamış olacağız.
Feedbackler
Kullanıcılarla etkileşime geçip onlardan fikir almak için sayfa içi anketler ve geri bildirim aracı kullanabilirsiniz. Böylelikle kullanıcılar neden satın almayı tercih etmiyor, sayfayı neden terk ediyor, ürün/hizmet hakkında düşünüyor ya da neden sadece belli ürün/hizmet veya özelliğe bakıyorlar gibi sorulara cevap bulabilirsiniz.
Hotjar Siteye Nasıl Eklenir?
Tüm bu özelliklerden sonra Hotjar biraz ilginizi çektiyse aklınızda bu tool’u projelerimize nasıl edebiliriz sorusu muhakkak oluşmuştur. Bunun için Hotjar’ın sitesine girip kayıt olduktan sonra giriş yaparak sitenizi eklemeniz ve sonrasında aldığınız takip kodunu sitenizde yer alan <head></head> etiketleri arasına eklemek kalıyor. Bu işlemden sonra tool veri toplamaya başlayacaktır. Fakat unutmadan bu tool’un profesyonel amaçlar için tasarlandığını ve belli bir ücret politikasının bulunduğunu hatırlatmak isterim. Google Analytics ya Yandex Metrica gibi ücretsiz olarak efektif bir şekilde kullanma şansınız olmayacaktır. Bu nedenle kurulum öncesinde ürünün paketlerini incelemenizi ve sizin için en uygun olan paketi almanızı tavsiye ederim.
Yorum Yap