Girişimcilik bir ürün veya hizmeti üretmek için sistemli bir organizasyon kurma ve yönetme çabasıdır. Girişimciğin temel motivasyonu sunulan ürün ya da hizmet sonrasında gelir elde etmektir. Girişimcilik kavramı artık yaş ayırt etmeksizin pek çok kişi tarafından geliştirdiği iş modelini sunarken kendini tanımlamada kullanılan kavramlardan biridir. Dünyada pek çok platform, melek yatırımcılar ve devletler kendini girişimci olarak tanımlayan ve anlamlı bir iş modeli sunan kişileri desteklemektedir.
Girişimcilik Süreci
Girişimciliğin temel süreçlerinin anlamlı ve ayakları yere sağlam basacak şekilde kurulması gerekmektedir. Ancak böyle başarılı bir işletme kurulup, sürdürülebilir gelir modeli elde edilebilir. Bu nedenle girişimcilik sürecinde öncelikle aşağıdaki başlıkları detaylı olarak değerlendirip analiz etmek gerekir;
- Ürün veya hizmet bulmak ya da geliştirmek
- Yeni veya mevcut iş süreçlerinden daha iyi bir süreç yönetimi geliştirmek
- Yeni pazarlar bulmak
- Eğer bir meta üretiyorsak doğru ham madde sağlayıcılarını bulmak
- İyi bir SWOT analizi, ürün analizi ve pazar analiz yapmak
- İyi bir pazarlama iletişimi planı yapmak
- Eğer maddi kaynaklar sınırlıysa kredi veya yatırımcı desteklerini analiz etmek ve yatırımcılar için bir hazırlık yapmak
- Satış kanalları planlaması
Tüm bu başlıklar için iyi bir hazırlık yaptıktan sonra girişimci olarak girişiminiz için gerekli olan teorik alt yapıyı sağlıklı bir şekilde oluşturmuşsunuz demek mümkün olacaktır.
Girişimcilik Örnekleri
Ülkemizde ve dünya da model oluşturabilecek pek çok ticari yapıyı çıkış fikri itibariyle girişim olarak sınıflandırmamız mümkündür.
- Yemeksepeti
- Martı
- Amazon
- Hepsiburada
- Getir
- Alibaba
- Trendyol
- Armut
- Peak Games
- n11
Bahsedilen örnekler çıkış fikri itibariyle girişimcilik fikirleri olsa da bugün itibariyle piyasayı domine eden ve artık girişim olarak nitelendiremeyeceğimiz önemli şirketlerdir. Fakat bu markaların başarısının arkasında yatan girişim hikayeleri, yeni girişimcilere önemli perspektifler sunacaktır.
Girişimcilik Destekleri
İçeriğin ilk kısmında da belirttiğim gibi girişimcileri destekleyen çok fazla özel kuruluş, melek yatırımcılar ve devletler vardır. Bu konuda ülkemizde en önemli kuruluşlar ve destek modelleri aşağıdaki gibidir.
- KOSGEP (Devlet destekli bu yapıda pek çok modelde destek bulunmaktadır, incelemek için kurum sitesine göz atmanızı tavsiye ederim.)
- 29 Yaş Altı Genç Girişimciler İçin Vergi Desteği
- 29 Yaş Altı Genç Girişimciler İçin 1 Yıllık Bağ-Kur Desteği
- Kredi Garanti Fonu Destekleri
- Kickstarter (Küresel fonlama platformu)
- Indiegogo (Küresel fonlama platformu)
İyi bir girişimcinin tüm bu süreçlere bütüncül olarak yaklaşıp, iş modeli için oluşabilecek tüm fırsatları doğru zamanda ve doğru şekilde değerlendirmesi gerekmektedir.
Girişim ile ilgili örnekler vermeniz yeni fikirler bulmama ve özgüveni kazanmama yardımcı oldu. Bu tür girişim fikirleri, bir hayat hikayesini anlatılarak yazılabilir. Yazarın eline sağlık.