fütürizm nedir

Fütürizm Nedir?

Rotası gelecek olanlar toplanın…

Terminolojik olarak Fütürizm gelecekçilik anlamına gelmektedir. Fütürizm modern sanatların temsilcisi ve toplumsal hareketler akımıdır. 20. yüzyılın hemen başına geldiğimizde İtalya’da ortaya çıkmıştır. 

Fütürizm akımını benimseyen kişiler her türlü sanat alanında; özellikle tiyatro, film, resim, müzik, tekstil, heykel, seramik, grafik tasarım, iç mimarlık, sanayi ürünleri tasarımı, edebiyat, moda, mimarlık ve gastronomi alanında eserler vermişlerdir. Fütürizm hayatımızın tüm alanlarında oluşan durumlar için bir bakış açısı ve yaklaşım geliştirerek geleceği şekillendirmeyi amaçlar. Herhangi bir meslek, inanış ırk yada cinsiyeti temsil eden bir yaklaşım değildir. Tüm insanlığın faydasını amaçlayan bir bakış açısı vardır. Genel hatları ile bir sanatla veya hareketle sınırlandırmamız fütürizme haksızlık olacaktır.

Kimdir Bu Fütüristler?

Fütürizmin çıkış noktası olan ülke tüm çalışmalarda İtalya olarak geçse de fütürizm fırtınasının estiği dönemlerde birçok farklı ülkede eş zamanlı olarak fütürizm ile aynı doğrultuda sanat akımları ortaya çıkmıştır. Buna en yakın örnek İngiltere’de ortaya çıkan Vortisizm olacaktır.

İtalya da ortaya çıkan fütüristler; Filippo Tommaso Marinetti, Umberto Boccioni, Benedetta Cappa, Giacomo Balla, Carlo Carrà, Antonio Sant’Elia, Gino Severini, Bruno ve Luigi Russolo’dur.

Portekiz’de; Almada Negreiro

Rusya’da; Natalia Göncharova, Velimir Hlebnikov, İgor Severyanin, David Burliuk, Aleksei Kruenykh, Vladimir Mayakovski

gibi isimlerde bu dönemin önemli isimleri arasındadır. 

Fütürist Miyim?

İnsanlığı düşünüyor musunuz? Gelecek üzerine bilim kurgu filmlerini aratmayacak kadar ileri hayaller kuruyor musunuz? Toplumsal anlamda olumlu etki yaratacak tasarımlar yapıyor musunuz? Cevaplar evet ise tebrik ederim siz bir fütüristsiniz. Fütüristler Derneği’ne göre; “Fütüristler, basit anlatımla, “gelecek senaryoları üzerine düşünen ve geleceğe dair uzgörülerde (uzgörü: uzak, uzman, uzlaşmacı) bulunan kişiler, gelecekçiler.” olarak  tanımlanmıştır. 

World Future Society (Dünya Gelecek Topluluğu) Fütüristler için;

  • Kendisi ve tüm insanlık için olumlu, ilerici, yenilikçi vizyon geliştiren,
  • Kişi, kurum ve toplumların yararlı, etkin yol haritası oluşturmalarına yardımcı olan,
  • İnsanlıktan sorumlu olduğunu bilen,
  • Geleceğin seyircisi değil tasarımcısı olması gerektiğinin farkında olan,
  • Çağdaşlık sözcüğünün bugünü yaşamakla sınırlı olmadığını gösteren ve davranışlarında bunu yansıtan,
  • Geleceği uzgören,
  • Dünyayı kendine, kendini dünyaya ait hisseden,
  • Dünyanın örgütlenmesinde yer almak isteyen,
  • Geniş kitleleri fütürizm yaklaşımı ile bu bilinç etrafında toplamanın önderlerinden olan bireydir.

Şeklinde fütürist kişileri anlamlandırılmış ve fütürist yaklaşımı benimsemiştir.

Fütürizm Denildiğinde Türkiye’de Akla Gelen İsimler

dr. mustafa aykutDr. Mustafa Aykut

Turkcell markasında Principal – Advisor to BoD and CEO görevini sürdürmektedir. Fütüristler Derneğinde Yüksek İstişare Kurulu ve Etik Kurulunda yer almaktadır. 2020 yılında yayınladığı yazısında postmodern çağ olarak adlandırdığı 4.çağı başladığımızı söylemiş ve yazısının devamında gelecek on yılda insanlık tarihini bekleyen tehlikelere de değinerek aydınlatıcı bir açıklama yapmıştır.

 


alphan manasAlphan Manas

İnovasyon ve teknoloji dediğimizde Türkiye’de ilk aklımıza gelen isimlerden biri Alphan Manas’tır. Fütüristler Derneği kurucusu olan Alphan Manas 2008 yılından beri Fütüristler Derneği’nin onursal başkanıdır. Dünyada gelişen teknoloji ve trendleri kaçırmamak gerektiği ve dünya vatandaşı olmak gerektiği ile ilgili konuşmaları birçok taze beyne ilham kaynağı olmuştur. Zeki beyinleri dünya vatandaşı olmaya teşvik etmesi ile Alphan Manas’ın ‘’Mensa’’ Türkiye temsilcisi olduğunu da hatırlatmak isterim.


ufuk tarhanUfuk Tarhan 

İlkler her zaman önemlidir. Türkiye’nin ilk kadın fütüristi olmakla kalmayıp “Dünyanın En Etkili 100 Kadın Fütüristi” arasında yer almıştır. Fütüristler Derneğinde Yüksek İstişare Kurulu ve Etik Kurulunda yer almaktadır. Ufuk Tarhan’ı  gelecek tasarımcısı olarak nitelendirmemiz yanlış olmayacaktır. T- insan kitabında  ‘Gelecek kaygısına takılıp kalmayın! Geleceğinizi kendiniz tasarlayın! Gelecek tahmin edilmez, tasarlanır ve yaşanır.’  cümlesi ile akıllarımızda yer etmiştir.


İlham vermesi için siz değerli okuyucularımıza bir video bırakıyorum;