Şişelenmiş su sektörünün plastik atıkları çevre kirliliğine büyük etki ederken ve bu konunun tartışmaları her geçen gün büyüyerek devam ederken, AGUA’nın pet şişeleri ikinci kullanımdan sonra yapı malzemesine dönüşebilecek.
Donald Thomson, 90’lı yıllardan beri Costa Rica’da yaşıyor. Aslen Kanadalı olan Donald Thomson, Costa Rica’da AGUA adıyla bir su şişesi projesini geliştirmiş. Şişelenmiş su markası olan AGUA’nın ortaya çıkış hikayesi ise biraz farklı. Thomson, gönüllü bir ekip oluşturuyor ve sahillere atılan su şişelerini çevreye zarar vermemesi için topluyor. Thomson bir gün plastik şişelerin üzerinde zıplayarak yassı hale getiren çocukları görüyor. Gördükten sonra da kafasında bir fikir oluşuyor. Sahilleri temizlemek için adım attığı bu gönüllük projesi girişimcilik hikayesine dönüşüyor. Toplanan pet şişeler kullanılarak geri dönüştürülmüş bir su şişesi tasarlanıyor. Tasarlanan bu şişeler yağmur ormanlarındaki kaynaklardan getirilen sularla dolduruluyor. Ve ortaya yeni şişelenmiş su markası çıkıyor.
AGUA’nın bu geri dönüşüm özelliği ise tasarımlarından dolayı yalıtım malzemesi olarak kullanılabilmesi. Şişelerin kullanımı bittikten sonra içlerine beton ve kağıttan oluşan bir malzeme dolduruluyor ve eziliyor. Thomson’un bu girişimi, barınma sorunu olan bölgelerde düşük gelirli insanlar için önemli bir proje. Şişeler yeni yapılan inşaatların yanı sıra yenileme çalışmalarında da kullanılıyor. Su şişelerini sıfır atıkla hayatımıza sokan Thomson, yeşil bir çevre için muhteşem bir projeye imza atıyor.
Leave a Comment