İnsan zihni, yüzyıllardır araştırılmasına ve sayısız deney yapılmasına rağmen hala karmaşık ve büyük oranda anlaşılmaz bir yapıya sahip.
Psikolojik ve kimyasal olarak bir çok zihin durumu söz konusu olsa da, zihnin temel hareket prensiplerinde ortak noktalar bulmamızda bir o kadar kolay aslında. Her insanın birbirinden farklı ilgi ve isteklere sahip olmasına rağmen toplumsal şekillendirmenin de etkisiyle fiziksel olarak belirli davranış kalıpları üzerinde hareket ettiğini söyleyebilmek mümkündür.
Psikolojik temelli bu hareket kalıplarını anlayarak potansiyel ve mevcut hedef kitlemizin satın alma eğilimlerini etkileme ve harekete geçmelerini sağlayabiliriz. Bu eğilimleri etkilemek için kullandığımız araçlara genel olarak tetikleyiciler diyebiliriz.
Pazarlama ve özellikle dijital pazarlamada ilgi ve yönelim oluşturmak için bu tetikleyiciler uzun zamandır aslında kullanılıyor. Buna en güzel örnek Coca-Cola olacaktır. Kuruluş yılı olan 1886 yılında yayınladığı nefis ve serinletici sloganı ile insanları etkilemek ve harekete geçirmek için merak tetikleyicisini kullanmıştır. Tetikleyicilerde temel amaç satın alma isteği oluşturmak ve bunu fiziksel harekete yani satın alma eylemine çevirmektir.
Siz değerli okurlarım için en popüler 4 tetikleyiciyi ve bunları kullanan birkaç markayı paylaşacağım.
Merak Tetikleyicisi
İnsan zihnini bir araba olarak düşünürsek araba için en önemli harekete geçirici unsur benzindir. Merak tetikleyici tam olarak budur…. İnsan bilincinin benzinidir yani en önemli tetikleyicisidir. İnsan bilinci öğrenmek ister…
Merak tetikleyicisi ile merak uyandırdığınız birkaç içerik yada söylem ile potansiyel müşterilerinizin ürününüz yada hizmetiniz hakkında bilgi sahibi olma ihtiyacı duyacaktır. Bu noktadan sonra yapacağınız doğru ürün yada hizmet tanıtımı ile potansiyel müşterilerinizi mevcut müşterilerinize dönüştürmek olacaktır.
Buna en güzel örnek First markasının yaptığı içeriksiz sakız kutusu örneği olacaktır. Yeni First Sensations sence neli tahmin et mottosu ile potansiyel müşterilerine yeni ürün tanıtımı yaparak merak uyandırmış ve yeni ürün satışlarını çok hızlı şekilde arttırmıştır.
Aciliyet / Kıtlık Duygusu Tetikleyicisi
Genellikle online kanallar üzerinden yapılan e-ticaret satışlarının bel simidi görevi gören en popüler tektikleyicilerden birisidir. Sınırlı sayıda üretim, son ürün gibi mottolar ile potansiyel müşterilerde şimdi almazsam bi daha bulamam algısı oluşturularak satın alma tetiklemesi yapılması amaçlanır. Bu tetikleyici biraz riskli bir tetikleyicidir eğer daha sonra bu ürün yada hizmetin devam ettiğini görürse müşterileriniz kandırıldığını hissederek sizi cezalandırabilir bu durum satış arttırmak yerine mevcut müşterilerinizide kaybettirebilir.
Bu tetikleyiciye en iyi örnek markaların Black Friday kampanyaları olacaktır. Bir başka örnek ise; Hepsiburada’nın Şahane Cuma’ya özel fırsatlar mottosu ile yaptığı o gün almazsanız diğer günler böyle indirimler yakalamayacağınızı hissettirip, daha sonra almayı düşündüğünüz ürünü o gün almanız için sizi teşvik eder. Bilincimizde bir daha bu fırsatı yakalayamayacağını düşünüp genellikle satın alma eğilimi gösterir.
Kaçınma Tetikleyicisi
İnsan yapısı gereği çatışmadan ve olumsuzlardan kaçınma gereği duyar. Kaçınma tetikleyicisinde amaç size kazançlı hissettirmektir. Bir ürünü aldığınızda eğer bunuda alırsan kargo bedava gibi unsurlar ile aslında almayacağınız bir ürünü kargo ücretinden kaçınmak için satın alma eğilimi gösterirsiniz.
Bu tetikleyiciye en güzel örnek Getir markasının yaptığı 100 TL ve üzerine getirme ücreti yok kampanyasıdır. 75-80 TL’lik alışverişinizde 100 TL üzerine tamamlayarak getirme ücretinden kaçınmak isteriz.
Sosyal Kanıt Tetikleyicisi
Bir ürüne para harcıyorsak, bu mali harcamanın buna değmesini isteriz işte sosyal kanıt tetikleyicisi de tam olarak burada devreye giriyor. Bir ürün yada hizmeti almadan önce; daha önce bu ürünü alan yada hizmeti kullanan kişilerin ürün yada hizmet hakkındaki yorumlarını mutlaka okuruz. Bu tetikleyiciyi tanınmış, güvenilir bulduğunuz kişilere ürün yada hizmet tanıtımı yaptırarak kullanabilirsiniz. Bunun uygulaması olarak influencer kullanımı örnekleri düşünülebilir.
Bu konuda diğer örnekler ise; Şikayetvar, Trustpilot gibi platformlarda marka yada ürün hakkında ki geri bildirimlere bakıp son kararımızı veriyor olmamız olabilir. Ya da Hepsiburada, N11, GittiGidiyor gibi online satış kanallarında kullanıcı yorumlarını incelememiz olarak düşünebiliriz.
Leave a Comment