301 Yönlendirmesi Nedir? Neden Önemlidir?

301 Yönlendirmesi Nedir? Neden Önemlidir?

Merhaba sevgili arkadaşlar, bugün bir çok yazılımcı arkadaşımızın bildiği fakat site yenilerken, taşırken vb durumlarda genellikle gözden kaçan, ihmal edilen bir sorun olan yönlendirme sorunundan (yönlendirememe sorunundan) bahsetmek istiyorum. Aslında SEO süreçleri için çok önemli olan bu durum genellikle en sık yapılan SEO hataları listesinde ilk 3 sırada kendine rahatlıklı yer bulur.

Aslında mevcut bir URL’i farklı bir URL’ye yönlendirmenin çok fazla yöntemi var. Bugün ağırlıklı olarak 301 yönlendirmesinden bahsedeceğim.

301 Yönlendirmesi = SEO Silahı

Sılah diyorum çünkü yanlış kullanıldığı taktirde zararı kendinize olacaktır. 301 yönlendirmeleri, SEO uzmanlarının düzenli olarak kullandığı temel unsurlardan biridir. Çok faydalılar ama çok tehlikeli de olabilirler.  301 yönlendirmelerden gerçekten yararlanabilmek için, onları doğru bir şekilde nasıl ayarlayacağınızı ve aynı zamanda gerekli oldukları senaryoları bilmeniz gerekir. Linklerle ile ilgili bir sorunla başa çıkmak için 301 yönlendirmeleri kullanırken nelerden kaçınacağınızı bilmek zorundasınız.

Nedir bu 301 Yönlendirmesi?

301 Yönlendirmesi Nedir? Neden Önemlidir?

Bu işler ile uğraşan çoğu insan biliyor fakat açıklama ihtiyacı hissediyorum. 301 bir HTTP durum kodudur. Durum kodları, bir HTTP isteğinin başarılı olup olmadığını belirtir; Başka bir deyişle, bir web sayfası çalışıyorsa veya çalışmıyorsa dönen kodlardan biridir. Temel olarak, bir 301 yönlendirmesi bir URL’den diğerine kalıcı bir yönlendirme anlamına gelir. Örneğin, 500 HTTP durumu bir sunucu hatasını belirtirken, 404 bir kaynağın var olmadığını gösterir. (404’ü çok sık şaka malzemesi yapan bir durumumuz mevcut) HTTP durum kodu “200” en yaygın olanıdır ancak muhtemelen daha az görüyorsunuz, çünkü başarılı bir isteği gösteriyor ve ekrana bir ibare yazdırmaz. Çeşitli crawl araçları ile bunları tespit edebilirsiniz, ScreamingFrog, Semrush vb…

Özetle; 301 durum kodu, bir web adresinin yeni bir adreste bulunabileceğini belirtir. Örneğin, sayfa A’ya sahipsem ve 301 ile B’ye yönlendirme yaparsam, sayfa A’ya erişirseniz, tarayıcı sizi otomatik olarak sayfa B’ye götürür. Teknik olarak durum budur.

SEO için Ne Önemi Var?

Arama motorları, kullanıcıları için en iyi deneyimi sağlamaya çalışır, bu nedenle arama sonuçlarında kötü kaynakları / kırık linkleri / spam sayfaları / güçsüz içerikleri görüntülemek istemezler. Eksik bir kaynak(kırık bir link) kesinlikle kullanıcılar için kötü bir deneyimdir. Bu çalışma yöntemlerinden anlayabileceğimiz gibi genellikle 404 sayfalarını indexlemexler. Zaten bir çok SEO uzmanı 404 sayfalarını index almaması için manuel olarak kapatır.(ben dahil)

Bir arama motoru örümceği sayfanızı tarar ilgili dizinlere eklemelerini yapar ve indexler fakat bu sonsuza kadar devam etmez belli periyotlarda tekrar bu sayfayı taramak isteyecektir. İşte durum buruda kritikleşir. Sizin iyi pozisyonlar elde ettiğiniz bir sonuç sayfanız daha sonra botun tekrar ziyaretinde bulunamıyor ve 404 veriyorsa doğal olarak pozisyonunuzu düşürecektir. Bu ani sıralama kayıpları web site yenilemelerinde bu sebepten olmaktadır.

Üstelik bu durum diğer sayfalarda mevcutsa ve sık sık tekrarlanıyorsa siteniz bütünüyle güvensiz damgası yiyebilir. Çünkü boşu boşuna tarama bütçesi harcamış olarak etiketlenen bir web siteniz olur. Bu durumun en hassas noktası budur. Daha derine inmek gerekirse Google ya da başka bir arama motoru sizin sitenize diğer sitelerden farklı bir imtiyaz göstermez zaman çok değerli olduğu için tarama bütçesi çok değerlidir. Sizin sitenize sürekli boşuna gelip-dönen bir bot bir süre sonra gelmeyi bıracaktır. Daha felaketi spam riski bulunduran bir durumdur.

Bu işin arama motoru boyutudur ama sizlere zararı elbette sadece bu değildir. Kullanıcılarda indexlenen URL’e tıkladığında 404 düşen bir sayfaya yönlendiğinde sitenizi terk edecektir. Bu en basit ifadeyle ziyaretçi kaybı demektir.

301 Yönlendirmesi Nedir? Neden Önemlidir?

İşin diğer boyutu ve aslında gözden kaçan boyutuysa site içi bağlantılarınızdır. Bağlantı doğru çalışırken diğer sayfalardan link vermiş olabilirsiniz, değiştiği taktirde güvensiz bir bağlantıya link veren mevcut sayfalarınızda kötü etkilecektir. Çünkü o sayfadan giden bağlantı yine o sayfanın deneyimini etkileyecektir. Kısacası nereden bakarsanız bakın kötü bir durumdur.

404 Sayfaları Tespit Etmek

404 döndüren sayfaları tespit etmek için yukarıda bahsettiğim gibi crawl araçlarını kullanmalısınız. 5-10 sayfadan oluşan ufak bir siteniz varsa belki çıplak gözle görebilirsiniz ama daha büyük bir projede gözünüzden elbette kaçan kırık linkler olacaktır bunları bulmanız ve doğru yere 301 olarak yönlendirmeniz önemlidir.

301 Yönlendirmesi Nedir? Neden Önemlidir?

Belli bir URL sayısına kadar ücretsiz kullanım hakkı sunan Screaming Frog ile bunu yapmak gayet basit. Bir kaç örnek video izleyince kendi siteniz için kolayca durum tespiti yapabilirsiniz. Ayrıca Google Search Console’da zamanla 404 ‘e düşün linkleriniz hakkında sizi uyarıyor. İhmal etmeden sürekli kontrol ederek tespitlerinizi ücretsiz şekilde yapabilirsiniz. Ya da sunucu bilginiz varsa sunucu loglarından HTTP durum kodlarını inceleyebilirsiniz. Hosting tarafından HTTP loglarını istiyor olmanız yeterli.

301 Yönlendirme Nasıl Yapılır ?

Eklenti ile 

Aslında günümüzde içerik yönetim sistemlerinin bir çoğunda otomatik olarak geliyor. WordPress tarafı için sayısız eklenti mevcut. Onun dışında eklentisiz yapmak isteyenler için

htaccess ile

Redirect 301 /oldURL/ /newURL/    şeklinde bir şablon yeterli olacaktır.

Cpanel ile 

Eğer sitenizin bulunduğu altyapı Cpanel destekliyorsa, genellikle kolay bir şekilde yönlendirme menüsü bulunuyor buradan yapılabilmekte.

Son olarak sık yapılan bazı hatalara değinmek istiyorum.

Sık Yapılan 301 Yönlendirme Hataları

1 – 302 ile karıştırılması.

2- Sitenin açılışının 301 edilmemesi ( www ile www’suz, http ile https ile farklı yollardan açılıyor olması- tek bir root üzerinden açılmalı)

3- Unutulan SSL’siz taraf.(SSL’e yönlendirilmemiş site)

4- Göz ardı edilen , kategori vb gibi alt sayfaların yönlendirilmemiş olması

5- 301 zinciri ( sürekli yönlendirme)

Bonus: Chrome için Ayima Redirect Path eklentisini kullanmanızı öneririm, mevcut sayfanın döndürdüğü durum kodunu direkt browser üzerinden takip edebilirsiniz.