Pazarlama Trendleri 2016

2016 Pazarlama Trendleri

Teknolojinin hızlıca yaşadığı değişim süreci hayatımızı her geçen gün değiştirirken markaları da farklı pazarlama deneyimlere yaratmaya zorluyor. Markalar sosyal medyanın gücünü deneyimledikçe artık dijital dünyanın getirdiği yeni pazarlama deneyimlerine de daha sıcak bakar hale geldi. Özellikle dijital dünyanın kitleler üzerindeki etkisini deneyimleyen markalar artık dijital dünyada ve yeni pazarlama mecralarında boşluk bırakmamak için ciddi proje yatırımlarıyla bu kanallardaki varlığını besliyor.

Yakın bir tarihe kadar Facebook, Twitter, Instagram’a yeni gelen reklam modelleri konuşulurken artık markalar ve ajanslarını farklı boyutlarda düşünmeye iten sanal gerçeklik(VR), 3D yazıcılar, nesnelerin interneti gibi kavramlar konuşulmaya başlıyor. Mobil cihaz üreten hatta farklı sektör devlerinin mobilin artan değer grafiğine artık + sanal gerçeklik(VR)’de eklenmeye başlandığını görür hale geldik. Telefon üreticilerinin sanal gerçeklik gözlüklerini artık telefonlarla birlikte vermeyi düşünmeye başlaması hatta bazı markaların sanal gerçeklik gözlüklerini telefonla birlikte vermesi, sanal gerçeklik kavramının dijital dünyayı nasıl evireceğini gösterir nitelikte. Bu süreç akıllı telefonların yaygınlaşması ve mobil kullanım oranlarının buna paralel artmasıyla benzer özellikleri gösteriyor. Çünkü sanal gerçeklik tüketiciye ciddi anlamda farklı deneyimler sunabilecek bir potansiyeli barındırıyor. İlerleyen günlerde sanal gerçekliğin dahil olduğu mobil oyunlar, kısa filmler, kataloglar veya web sitelerini daha çok konuşacağız gibi duruyor. Google, Facebook, Samsung, LG ve HTC gibi sektörün önemli markalarının bu yönde yatırımlar ve ürünler geliştirmesi bu evrilme sürecine dair ciddi sinyaller veriyor. 3D yazıcıların üretime girmeye başlaması hatta bazı modellerin hobi aracı olarak evlere girmeye başlaması bile pazarlamadaki satın alma davranışlarında radikal değişiklikler yaratabilecek girişimlerin sinyallerini şimdiden veriyor. Yakın dönemde ürünlerin modellemeleri ve ham madde kitleri satan girişimler çokta uzak durmuyor gibi. Nesnelerin internet aracılığıyla birbiriyle iletişime geçtiği ve belli koşullarda rasyonel kararlar verebilmeye başladığı teknolojik ürünler farklı pazarlama fırsatlarını hayatımıza daha çok dahil etmeye başlıyor. Hayatımızı kuşatan her nesne daha da akıllanıp kendi ekosistemini kurmaya başladıkça yeni tüketici deneyimleri sunabilmek için markalar adeta yarışır hale gelmeye başlıyor. Tüm teknolojik cihazlar artık belirli bir buluta dahil olup burdaki verilerden çeşitli kararlar çıkartarak sizin yerinize karar vermeye başladı bile. (sürücüsüz araçlar, akıllı evler vb.) Son olarak görüntünün havada asılı tutulmasına imkan veren hologram teknolojisi de görülür hale gelmeye başladı.

Tüm bu yeni teknolojilerin sunduğu yeni pazarlama ve tüketici deneyimleri için proaktif kararlar alan markalar dünyadan ve ülkemizden çıkmaya başladı bile. Örnek bir vaka olarak yakın dönemde Vitra’nın sanal gerçeklik gözlüğüyle yaşattığı “yeni bir banyo deneyimi” tüketicinin satın alma tercihlerinde farklı deneyim yaşatan pazarlama iletişimi faaliyeti olarak literatürde yerini aldı bile.

Tüm bu teknolojiler markalar ve ajanslar için yeni pazarlama fırsatları doğururken, tüketiciler içinde farklı deneyimler sunmaya devam ederek dijital pazarlama anlayışını farklı bir boyuta taşıyacak.