Yandex Metrica web site trafiğini, dönüşümleri ve kullanıcı davranışlarını ölçmek için kullanılan önemli bir performans ölçüm aracıdır. Yandex Metrica Gooogle Analytics kadar popüler olmasa da, Google Analytics’e göre önemli üstünlükleri bulunmaktadır.
Yandex Metrica ile Neleri Ölçebilirsiniz?
- Ziyaretçi ve oturum sayılarını
- En çok ziyaret edilen sayfalarınızı
- Sitede ve sayfada geçirilen süreler
- Hemen çıkma oranınızı
- Dönüşümler
- Ziyaretçilerin kullandığı cihazlar ve tarayıcı yazılımları
- Kitlenizin yaş ve cinsiyeti gibi demografik özellikleri
- Trafik kaynakları
- Çıkış sayfaları
- E-ticaret performansınız
Webvisor Teknolojisi
Yandex Metrica’da bulunan Webvisor teknolojisi kullanıcıların click, scroll ve davranışlarına ait video kayıtlarını tutarak kullanıcı deneyimini iyileştirmeniz için önemli içgörüler sunmaktadır. Webvisor teknolojisi ile yapabileceğiniz şeyler şunlardır;
- Tıklama haritası oluşturarak, tıklamaların en çok yoğunlaştığı yerleri görmek
- Scroll haritası oluşturarak, sitede veya sayfalarda kullanıcıların sayfanın hangi kısmına kadar indiğini görmek
- Form haritasını kullanarak, ziyaretçilerin formlarla olan etkileşimlerini görmek
Yandex Metrica’yı Sitenize Nasıl Eklersiniz?
Eğer CMS sistemlerinden biraz anlıyorsanız Yandex Metrica’yı sitenize eklemek için çoğu zaman bir yazılımcıya ihtiyaç duymazsınız. Çünkü Yandex Metrica paneli üzerinden aldığınız kodu sitenizin header ya da footerında yer alan <head> </head> veya <body> </body> etiketleri arasına eklemeniz yeterli olacaktır. Eğerki WordPress gibi açık kaynak bir CMS sistemi kullanıyorsanız Eklentiler bölümünden Yandex Metrica’yla alakalı bir çok plugine erişebilirsiniz.
https://metrica.yandex.com.tr/ adresinden Sayaçlar kısmına giderek sayacınızı oluşturmaya başlayabilirsiniz. Aşağıda gördüğünüz ekranda Sayaç Ekle kısmını tıklayarak sayacınızı oluşturmaya başlayabilirsiniz.
Sayaç Ekle butonunu tıkladıktan sonra aşağıdaki ekran karşınıza çıkacaktır. Bu ekranda Sayaç adı kısmına istediğiniz bir ismi atayıp aşağıda yer alan diğer alanları doldurmanız gerekmektedir. Eğer Webvisor teknolojisinde yer alan tıklama kaydı, oturum kaydı, scroll haritası ya da form etkileşimlerini görmek istiyorsanız Oturum Kaydı, Kaydırma Haritası, Form Analizi seçeneğini aktifleştirmeniz gerekmektedir. Ayrıca sağ tarafta yer alan veri işleme alakalı koşulları da kabul etmeniz gerekmektedir.
Yandex Metrica kurulumunu tamamlama aşamasında aşağıdaki gibi bir ekran bizi karşılayacaktır. Burda dikkat etmemiz gereken en önemli konulardan biri Gelişmiş Ayarlar butonunu tıklayarak alt seçenekleri görmek olacaktır. Eğer E-ticaret sitesiyseniz E-ticaret Verilerinin Yandex Metrica’ya aktarımı opsiyonu açık olmalıdır.
Kurulumumuzun son aşamasında aşağıdaki gibi takip kodlarını verecektir. Bu kodları sitemize ekledikten sonra Yandex Metrica siteye dair bir çok veriyi toplamaya başlayacaktır.
Bonus: Yandex Metrica mı Google Analytics Mi?
Her iki sisteminde birbirine göre avantaj ya da dezavantajları olsa da en iyi içgörüleri çıkarabilmek için hem Google Analytics hem de Yandex Metrica’yı sitemize entegre etmek en doğru karar olacaktır.
Yandex Metrica ile kafanıza takılan soruları yorum kısmından ya da mail atarak iletebilirsiniz.
hangisi en doğru raporu veriyordur sizce?
Trafik ölçüm performansında Google Analytics’in daha verimli olduğunu söylemek mümkündür. Fakat Yandex Metrica’nın da yukarı da belirttiğim gibi ekstra artıları bulunuyor.