Bilgi teknolojileri ve mobil uygulamalar sayesinde işletmeler artık etki alanlarındaki potansiyel müşterilerine daha kolay ve daha kısa sürede ulaşmayı başarıyor. İnsanlar check-in yaparak bulundukları bölgeleri belirtiyor ya da operatörlerle işbirliğine giden markalar tüketicileri POP’larda yakalayabiliyor. Uygulanan bu teknoloji lokasyon bazlı pazarlama olarak adlandırılıyor.
Lokasyon veya konum bazlı pazarlama yöntemi işletmeler için önemli avantajlar sunmaktadır. Çünkü hedef kitlesinin ürüne veya hizmetten haberdar olmasını hızlı bir şekilde sağlamakta ve yakınında bulunan satın alma noktasına yönlendirmektedir. Bunu gerçekleştirmek için operatörlerin lokasyon bazlı pazarlama planlarını inceleyebilir ya da Swarm gibi popüler check-in uygulamalarının için reklam entegre edebilirsiniz.
Lokasyon pazarlama tekniğinde yakında bulunan müşteriler için belli bir ödüllendirme veya teşvik etme promosyonu sağlanması yöntemi seçilmektedir. Lokasyon bazlı pazarlama işletmeler için ne kadar avantajlı bir durum oluşturuyorsa yanlış kullanılması halinde de aynı ölçüde dezavantaj oluşturacaktır. Bu yanlış kullanımlardan biri ise sürekli olarak işletmenin müşterilerine bildirim göndermesidir. İnsanlar doğal olarak bu bildirimlere karşı bir savunma mekanizması geliştirmekte ve işletmenin hizmetlerini görmek istememektedir. Bu şekilde yapılacak olan ve süreklilik arz edecek olan pazarlama faaliyetleri tüketicinin satın alma davranışını olumsuz yönde etkileyecektir.
*POP : point of purchase (satın alma noktası)
Lokasyon bazlı pazarlamayı tam olarak kullanabildiğimiz konusunda şüphelerim var. Özellikle de doğru kullanımıyla KOBİ’ler öne çıkabilecekleri bir alanı kullanmıyorlar, çünkü bilmiyorlar. Dijital medya eğitiminin sadece bir bölümü içerisinde yer alan ”sosyal medya” kullanımını her şeyin başı ve sonu sanıyorlar. Oysa ki CRM’nin en büyük destekçisi bence lokal tabanlı pazarlamadır…