İnsanlık tarihini incelediğinizde karşınıza çıkan en önemli parametre “iklim”’dir. İklim, şehirlerin kuruluş yerlerinden, insanların giyimlerine kadar bir çok durumu etkilemektedir. Öyle ki, İnsanların bir araya geldiklerinde dahi sohbet içerisinde ilk geçen konu başlıklarında Hava, iklim veya sıcaklıklara ilişkin mevzular mutlaka yer alır. Çünkü iklim hayatın içindeki çok önemli kesişim kümesi elemanı olarak karşımıza çıkmaktadır. Havanın yağışlı oluşundan, sıcak oluşuna kadar bir çok konu yaşantımızı direkt etkiler. Bu etkilenme olumlu olabildiği gibi olumsuz yönde de gelişebilir. Markaların bu durumu da tıpkı sosyo-ekonomik parametreleri incelediği gibi “iklim” olaylarını da doğru değerlendirmesi gerekir. Çünkü iklim sizi esir’de yapabilir, vezir de…
Hava yolları, deniz yolları gibi ulaşım sektörü, yiyecek içecek sektörü, klima sektörü, tekstil sektörü, ayakkabı sektörü, turizm sektörü ve kaçınılmaz olarak “pazarlama sektörü” iklim değişikliklerinden direkt ve anlık olarak etkilenirler. Olumsuz hava koşullarında dahi faaliyetlerinizi avantaja çevirmek mümkündür. Bunun için yapmanız gereken tek şey doğru takip ve analiz etmektir. Örneğin; günümüzde iklim koşullarını yakından takip eden firmalar, ciddi avantaj sağlayabilirler ki, örneklerini görebiliyoruz. İstanbul’da istiklal caddesinde veya bağdat caddesinde gezerken ani yağmura yakalanan herkes, birden ortaya çıkan ortaya “şemsiye satıcılarını” veya aşırı sıcak bir havada su satan insanları kolaylıkla fark edebilir. Doğru ve yerinde bir analiz ile pazarlamanın “ürün” ve “dağıtım” karmasının gücüyle “iklim” koşulları fırsata çevirebilirsiniz.
iklim insanların günlük yaşayışlarına doğrudan etki yarattığı için pazarlama iletişiminde özellikle hava tahmini uygulamaları veya programları fark yaratan ve işinizi fırsata çevirebilecek pazarlama donelerini sağlayabilirler. Yakın dönemde IBM’in Dünyanın en büyük hava tahmin programlarından Accuweather’ı satın alması sizde “ne alaka?”hissini yaratmıştır ancak bu durumun önemli örneklerdendir. Tabi bu satın alım sadece iklimi takip etmek değil, barındırdığı Big Data’nın farklı ihtiyaçlara da çözüm olmasını sağlayacaktır ki bunu hep birlikte ilerleyen dönemlerde göreceğiz.
Günümüzde “Sanayi 4.0” veya çokça karşımıza çıkan adıyla “Endüstri 4.0’ın” özellikle üretim hayatımıza girmesiyle, nesnelerin interneti, bulut tabanlı uygulamalar, anlık veri transferleri ve analizleri üretimlere direkt etki edecek önemli hamleleri yapmanızı sağlayacaktır. Örneğin, Sanayi 4.0 uyumlu; iklim koşullarını, hava tahminlerini eş zamanlı takip eden bir Dondurma markası, bir klima markası, bir otomobil lastiği markası veya tekstil markası başta üretimini, satışını ve pazarlama iletişimlerini eş zamanlı olarak (-ki dijital pazarlama sayesinde artık herşeye anlık hükmedebiliyorsunuz) dizayn edebilir ve bundan çok kısa sürede önemli iletişim ve satış avantajları sağlayabilir. Lastik firması anlık oluşan bir “kar yağışında” bunu fırsata çevirecek bir satış ve pazarlama argümanı geliştirebilir. Hatta bir deterjan firması bile bolca yağmur ve çamurun olabileceği bir dönemde kirlenecek çamaşırlar ile ilgili avantaj sağlayacak bir kampanya içerisinde bile olabilir.
Tabi ki iklimi doğru analiz etmezseniz de sıcaklık ortalamaları geçmiş yıllara göre çok düşük olacak olmasını göz ardı eden bir dondurma firmasının üretim planlarını bu doğrultuda yapmaması veya aşırı sıcakları hesap etmeyip, standart üretim planlaması yapıp; stoksuz kalması gibi sorunlar yaşanabilmesi mümkündür.
İklim sadece pazarlama iletişim araçlarını değil, markaların tüketici ile bir araya geldiği alanları da direkt etkileyebilmektedir. Coca-Cola’nın Antalya gibi yılın önemli bir dönemini güneşli geçiren bir bölgeye uygun ışık ve sıcaklık geçirmeyen bir dolap tedarik etmesi ve kullanması iklimin fiziksel koşullar veya P.O.P malzemesi uyumuna verilebilecek güzel örneklerden birisidir.
Dünya ve insanoğlu var oldukça iklimin hayatımızdaki yeri hep önemli olacak, ve iklimi yakından takip eden firmalar rekabet ortamında 1-0 önde yarışlarına devam edeceklerdir. Markalar hayatın içinde insanları etkileyen tüm parametreleri titizlikle incelemek ve hareket planı belirlemek zorundadırlar. Markaların en büyük avantajı iklim koşulları ne olursa olsun bunu doğru yorumlayıp, olumsuzluklardan da avantaj sağlayacak taktikleri oluşturabilme güçleridir.
Manşet görsel kaynağı; http://4.bp.blogspot.com/-jKuG_Qh7ufI/T7S5KGVlu-I/AAAAAAAAEog/cD7Ck0GHUVM/s1600/k%2520ay%C4%B17.jpg
1 Comment