Zaman geçtikçe internet ve sosyal medyada yaşanılan bağlantı ve erişim sıkıntılarının nedeni yavaş yavaş ortaya çıkıyor.
Uzmanlar bu durumu “Boğaz sıkma” olarak tabir edilen bir teknik ile açıklıyorlar. Ankara’daki saldırının ardından Twitter ve Facebook’ta yaşanan erişim sıkıntıları ve sonrasında Twitter’ın yaptığı: “Türkiye’de birçok yerde erişim sorunu yaşandığı haberini alıyoruz. Sorunu araştırıp, erişimi tekrar sağlamayı umuyoruz” açıklamasının ardından kafalarda “Nasıl?” sorusu belirdi. Uzmanlar bu tekniğe “throttling” diyor. Yani boğazlamak/boğaz sıkmak. Bunu otoyol örneği üzerinden açıklıyorlar. Bir siteye giden otoyol normalde 5 şeritliyken bu şeritleri bire indirdiğiniz zaman trafik yoğunluğu oluyor ve siteye erişimde sıkıntı yaşanıyor.
Sosyal medya uzmanı ve bilişim avukatı Serhat Koç, sitelerin teknik olarak yavaşlatılabildiğini, bununda teknik olarak siteye ait IP adreslerinin band genişliklerinin düşürülmesi ile yapıldığını belirtti. Alternatif Bilişim Derneği Üyesi Barış Büyükakyol ise bu tekniğin çok kolay uygulanabildiğini ve birkaç tuşa basarak işlemin yapılabildiğini belirtti. Buna rağmen patlama ile ilgili iki günde yaklaşık bir milyon tweet atıldı. Ankara’da yaşanan terör saldırısı Twitter’ın bir numaralı gündem maddesiydi. Fakat buna rağmen Somera verilerine göre bir önceki haftada ortalama 7.8 milyon tweet atılırken 10 Ekim günü bu sayı 3.8 milyonda kaldı. Pazar günü ise tekrar 6.6 milyon seviyelerine çıktı. Cumartesi günü 420.825 adet “Ankara” ve “Patlama” kelimeleri geçen tweet atılmış ve bu sayı pazar günü 549.111’e yükselmiş. Suruç saldırısında ise erişim yavaşlamış fakat hızla normale dönmüştü.
Leave a Comment