İnsanlar çoğu zaman kendileriyle iletişim kurmaya çalışan ya da kendilerinin iletişim kuracağı kişileri belli kriterlere göre değerlendirip çıkan sonuca göre bir davranış sergilerler. Bu gayet doğal. Peki kaçımızın değerlendirme kriterlerinde ekonomik statünün herhangi bir etkisi olmuyor?
Unicef, bu durumun toplumsal davranışa etkisini çok güzel bir deneyle ortaya koyuyor. İnsanların aynı yaş, aynı cinsiyet ve aynı mekandaki bir kişiye karşı olan davranışlarının, tamamen yoksul-zengin görünümü dolayısıyla ne kadar değişebileceğini gözler önüne seriyor. Üstelik bu bir çocuk olsa bile durum değişmiyor. Toplumsal vicdanın ve sorumluluğun hangi durumlarda aktif hale geldiğini, hümanistik yaklaşımın kriterlerinin ne olduğunu görmemiz açısından tam yerinde bir dokunuş gerçekleştiren bu çalışma, Gürcistan’da Unicef-Switch Communications ortaklığıyla gerçekleştirilmiş.
Başrolde küçük bir kız çocuğu ve aynı zamanda oyuncu olan Anano Ejibadze var. Anano, iki ayrı kılığa bürünerek çeşitli mekanlarda insanların ona karşı olan tepkisini – tepkisizliğini üzücü bir deneyimle bizlere gösteriyor. Bu kampanyanın yaklaşımlarımızı sorgulamamız açısından hatırlatıcı nitelikte olmasını diliyoruz.
Yorum Yap