Her gün hayatımızdaki çeşitli eksiklikleri gideren, hayatımızı kolaylaştıran yada duygusal olarak farklı bir tatminler sağlayan teknolojik cihazlarla tanışıyor ve hayatımızın içine alıyoruz. Kollarımızdaki akıllı saatlerden, evimizdeki beyaz eşyalara kadar her elektronik aygıtın daha akıllısını daha basit bir tabirle internete bağlanabiliyor ve kişiselleştirilebilir olmalarını istiyoruz.
Tüm bu cihazlarla internete bağlandığınız yani dış dünyayla olan iletişim ağına dahil olduğunuz andan itibaren sizi ve cihazını pek çok tehlike bekliyor oluyor.
Dijital Dünyada Güvende Kalmak İçin Alınabilecek Temel Önlemler
- Bilgisayarınız, cep telefonunuz, akıllı televizyonlarınız kısacası işletim sistemine sahip ve antivirüs kurulabilir tüm cihazlarınız için mutlaka ücretsiz sürümde olsa bir güvenlik yazılımı kurunuz.
- Şifrelerinizin büyük harf, küçük harf ve özel karakter karmasından oluşturunuz. Mümkünse iki aşamalı güvenlik doğrulama hizmetini aktif duruma getiriniz.
- Eğer ortak kullanılan bir cihazda kişisel şifrelerinizle işlem yapmanız gerekiyorsa sanal klavye kullanımı ve sonrasında şifrelerinizi güncellemeye özen gösteriniz.
- Sosyal medya hesaplarınıza erişim sağlamak için pek çok sitenin yada uygulamanın erişim izni istediğini farketmişsinizdir, güvenmediğiniz kaynaklara kesinlikle erişim izni vermeyin. Erişim izni vereceğiniz kaynaklarda ise verdiğiniz izinleri gözden geçirip, gereksiz izinleri kaldırınız.
- Tanımadığınız ve antivirüse taratmadığınız kurulum dosyalarını çalıştırmayınız.
- Tanımadığınız kaynaklardan gelen fotoğraf, world belgesi ve diğer türlerdeki dosyaları açmayınız. Keylogger adı verilen zararlı yazılımlar bu dosyaların içine entegre edilerek klavyede bastığınız her tuş kayıt altına alınarak şifreleriniz ve özel yazışmalarınıza erişim sağlanabilir.
- Şifrelerinizi,özel fotoğraflarınızı ve ticari sırlarınızı cloud sistemler üzerine depolamayın! Bu maddeye dijital dünyada yer alan tüm servisler dahil. Google, iCloud, Dropbox… Bu konuda gerçek anlamda geri kafalı olabilirsiniz şuan için fiziksel müdahale olmadığı sürece en güvenli depolama yöntemi flashdisk, cd ve taşınabilir harddisk diyebilirim.
- Daha önce özel bilgilerinizi depoladığınız bir bilgisayarı veya taşınabilir harddisk’i, flashdisk’i satmayı düşünecek olursanız… Öncelikle hardisk ve flashdisk’i satma fikrini unutup sakince sırlarınıza ev sahipliği yapan hardisk’i ve flashdisk’i parçalayın. Çünkü… Bu tarz taşınabilir depolama alanlarına depolamış olduğunuz dosyaları siz ne kadar silsenizde özel yazılımlarla hatta üzerine çok fazla veri yazılmamışsa Google’dan bulabileceğiniz ücretsiz yazılımlarla geri getirmek mümkün durumda. Bu yüzden depolama alanlarına ev sahipliğine yapılan donanımların satılması doğru bir aksiyon değildir. Notebook’unuzu satacak olursanız da içindeki harddisk’i sökerek satmanız bilgilerinizi güvende tutmaya katkı sağlayacaktır.
- Modemlerinizin admin arayüz şifresini ve wifi ağ şifrenizi karmaşık yapılardan oluşan şifrelerle güncelleyiniz.
- Bluetooth ve NFC gibi teknolojileri sadece işlem yapacağınız anlarda kısa süreliğine aktif hale getiriniz.
- Tanımadığınız kaynaklardan özel mesaj ve SMS gibi yollarla gelen linklere tıklamayınız. Bu linkler hem zararlı yazılım içerebileceği gibi hemde eğer mobil veriden bağlanıyorsanız anlık olarak mobil ödeme yoluyla faturanıza ek ücret/abonelik yansıtabilmektir.
- Sosyal mecralarda doğum tarihiniz ve akrabalarınıza ait bilgilere doğrudan yer vermeyin.
- Mümkünse bilgisayarınızda yer alan kamera ve mikrofon kısmına ait noktayı siyah bir bant kullanarak kapatınız.
Markalar İçin Dijital Dünyada Güvende Kalma Sırları
Markaları içinde temel güvenlik önlemleri yöneten kişilerin kendi güvenliklerine dikkat etmesi noktasında başladığı için bu konu üzerinde tekrar sizi maddelere boğmadan sadece bir kaç ekleme yapacağım.
- Dijital hesaplarınızı yöneten kullanıcıların yukarıda belirtmiş olduğum güvenlik önlemlerinden haberdar ve dikkat ediyor olması
- Hesaplarınıza ait şifrelerin sadece ilgili personellerle paylaşılması ve personel değişimi yaşandığında mevcut şifrelerin tamamen güncellenmesi
- Markaya ait web sitesi ve mobil uygulamalara yönelik belli periyotlarda hacklink ve zararlı yazılım taraması yapılması.
Peki Ya Akıllı Nesnelerde Nasıl Güvenlik Sağlanacak?
Nesnelerin interneti dediğimiz yani evimizde yer alan buzdolabı, televizyon, güvenlik kameraları gibi eşyaların internete bağlandığı durumlarda güvenliği nasıl sağlayacağız…
Şuan için en çaresiz olduğumuz alan olarak belkide bu başlığı gösterebilirim… Şuan için ilgili cihazların kamera, mikrofon gibi donanımlarını kapamaktan ve cihazların gizlilik politikalarını gözden geçirmekten başka bir alternatif bulunmuyor. Unutmamak gerekiyor ki bu cihazlar kişisel hayatınıza dair görüntüleri ve ses kayıtlarını üçüncü kişilere aktarabilir. Özellikle bu cihazlarda bulunan yazılımların hack’lenmesi sonucunda bu cihazlar anlık yayın yapan televizyon ve radyo istasyonlarına dönüşebilir. Hatta bir zamanlar bilgisayarlar için kullanılan zombi bilgisayar tabiri bu akıllı ev aletleri içinde kullanılabilir şöyleki hack’lenen bir buzdolabı veya akıllı televizyon üzerinden başka kurumlara DDoS saldırılar yaparak illegal olaylara dahil edilebilirsiniz.
Şuan için mahremiyet ve dijital anlamda çeşitli soru işaretli barındıran nesnelerin internetine yönelik güvenlik çalışmaları elbette ilerleyen günlerde gelişerek, riskler minimize edilecektir.
Leave a Comment