Pek çok dijital pazarlama yöneticisinin kimi zaman üstlerinden duyduğu, yer yer ise çalıştığı ajansına söylediği sihirli cümle.
Geleneksel pazarlama iletişimi faaliyetleri bile pek çok kurum ve organizasyon tarafından yeterince içselleştirilmemişken, dijital dönüşüm süreciyle birlikte kurum ve organizasyonların sosyal medya ile tanışması, bu kurum/organizasyonların iletişim biçimlerini ve “farklılık” algısını da değiştirdi.
Sosyal medyanın, pazarlama iletişimi faaliyetlerinde markanın hedeflerini gerçekleştirmeye katkı sağlayacak, mevcut sorunları iyileştirmeye yardımcı olacak veya marka imajını güçlendirecek bir araç olduğunun bazı markalar tarafından yeterince kavranamaması bu markaların sosyal medyayı imitasyon fenomenler kafasında sürdürmesine yol açıyor. Esasen dijital iletişim stratejisi oluşturulmadan yola çıkan bu markaların kronik sorunu olan bu durum markaların tüm sosyal medya iletişimini “mizah”, “klavye sosyal sorumluluğu” ve “etkileşim” üçgenine esir ediyor.
Unutmamak gerekiyor ki bir markanın ağırlıklı sosyal medya iletişim motivasyonu, ile bireysel bir kullanıcının sosyal medya kullanım motivasyonu aynı olmamalı!
- İnterneti eğlenceli amaçlı kullanan ABC ile, yersiz müzip markamız XTZ’nin temel motivasyonu; “komikli kedi videosu”
- Dünya yansa umrunda olmayacak olan ama iş sosyal medya kullanımına geldiğinde Dünya Günü’ne kadar kutlayan XTT isimli sosyal medya kullanıcısı ile meşhur XTZ markasının aynı sosyal medya vizyonuna ve motivasyonuna sahip olması ise tek kelimeyle “mikemmel”.
- Etkileşim için her yerde her anda herşeyimi paylaşabilirim diyen XTT isimli bireysel bir sosyal medya kullanıcısı, bir markanın etkileşim almak için yapabilecekleri aynı olabilir mi? Yahut kendisiyle hiç alakası olmayan sorular sorması markaya nasıl bir katma değer sağlayabilir?
Sosyal medya iletişiminizdeki çekiciliğinizi tamamen mizah üzerine kurgulamak, yahut marka kimliğinizle yansıtmayan bir özel günü kutlamak ya da sadece ay sonu raporunuzdaki etkileşim sayınızı yükseltmek için abuk sabuk sorular sorup üstüne tüm bunların hepsi için medya bütçesi çıkmanız markanızın ne hedeflerine katkı sağlar ne de markanızın bir sorununa çözüm sunar. Bu yaklaşımlar katma değeri olmayan suni kitleler ve etkileşimler sunmaktan öteye geçmeyecektir.
Markanızın sorunlarına çözüm bulmak, hedeflerini gerçekleştirmek veya marka algınızı beslemeye devam etmek istiyorsanız markanız için bir dijital iletişim stratejisi oluşturarak marka değerlerine ve sosyal medya dinamiklerine uygun içerikler üretmeniz yeterli olacaktır. İletişiminizde hangi reklam çekiciliğini hangi oranda kullanacağınız yine sizin oluşturduğunuz stratejik yaklaşım sonunda belirlenecek bir konu olacaktır.
Bir pazarlama iletişimi aracı olarak sosyal medyayıdaki KPI’nızın belirlediğiniz stratejik hedef, mevcut marka sorunun çözümü veya marka algısına katkısı bağlamında değerlendirilmesi en sağlıklı yaklaşım olacaktır. Bunlar haricinde hayran/takipçi sayısı ve etkileşim gibi parametreleri de baz alabilirsiniz fakat tüm bu verilerin şişebildiğini unutmadan, stratejik çıkarlarınıza hizmet ettiğine emin olduktan sonra bunlar üzerine de konuşabilirsiniz.
Leave a Comment