Ben Bir Tabak “Online” Alayım, Lütfen!

Ben Bir Tabak “Online” Alayım, Lütfen!

Hayatın ritmi artıkça, insanlar bazı alışkanlıklarını daha pratik hale getirmeye çalışıyor. Yemek kültürü de bu değişen tempodan nasibini alıyor.

Özellikle, Jetgiller’i izleyerek büyüyen Y Kuşağı çocukları ilerleyen yıllarda uçan arabalar, robotlar, hatta yemeklerin çizgi filmdeki gibi olacağını düşünüyordu. Değişen dünya ve ilerleyen teknoloji ile birlikte yaşam da aynı hızda değişim gösteriyor.  Eskiden alışveriş yapmak için vaktin büyük bir kısmını mağazalarda, marketlerde geçirirken artık daha çok internet alışverişi tercih ediliyor.  Ev için yapılan gıda alışverişleri dışında, öğünler hazır olarak sipariş ediliyor. Hatta bunlara rejim yapmak isteyenler için diyet yemeklerde dahil oldu ve bu yemek kültürü ayrı bir pazar haline geliyor.

Ülkede genç nüfusun fazla olması, değişkenlik gösteren demografik faktörler yemek kültürünü etkileyen önemli unsurlar. Şehirleşmenin ve ekonomik faktörlerin baş göstermesiyle birlikte yemek kültüründe günden güne çeşitlilik gösteriyor. Artık o meşhur uzun saatlerce süren, büyük sofralar değişimden payını aldı. Değişimde dikkat çeken noktalar arasında Türk kültürüne yerini sağlamlaştırmış olan online siparişler var. Türkiye fast food, hazır gıda kültürüne adaptasyon sürecini başarıyla tamamlamış bir ülke. Yemeksepeti.com ülke genelinde açığı fark edip online yemek siparişi servisini kurarak bir sektör haline gelmesini sağladı. Yemeksepeti.com sadece bununla sınırlı kalmadı ve ilerleyen yıllarda çeşitli girişimlerde bulundu. Konumlandırmasını “yemek” üzerinde tutan marka, diğer markaları içinde benzer çalışmalar yapmayı denedi fakat Yemeksepeti kadar başarılı olamadı. Geçtiğimiz yıllarda önce yöresel lezzetlerin satışını gerçekleştiren Lokum.com’u ardından restoranlar için yer sağlayıcısı olarak bilinen irmik.com’u da kapattı.

Her şeye rağmen, marka yemek kültürünün gücüne inanıyor. Çünkü irmik.com için ayrılan para ile tüketicilerin hayatını kolaylaştıracak yeni projelere aktarılması planlanıyor. Üretim toplumundan tüketim toplumuna geçmiş olmamız da bu fırsatın her zaman dinamik olmasını sağlıyor.