Dijital pazarlama markaların ya da örgütlerin, hedef kitlesine ulaşabilmek için iletişimlerinde dijital kanal kullanımına başvurmasıdır. Markalar genellikle mevcut iletişimi desteklemek için dijital pazarlama yöntemlerini tercih etmektedir.
Geleneksel mecralardan farklı olarak zaman, mekan ve bütçele kavramlarını daha esnek yönetme fırsatı sunan dijital pazarlama yöntemleri markalar çeşitli fırsatlar yaratmaktadır. Artan internet, mobil/teknolojik cihaz kullanımı ve dijital dünyadaki kullanıcı feedback’leri markaların dijital dünyaya entegre olmasını zorunlu kılmıştır. Böyle bir yapıda markalar hem pazarlama hedeflerini gerçekleştirmeye yönelik iletişimlerini sürdürken hem de dijital dünyada müşteri ilişkileri ve itibar yönetimi yapmaya çalışmaktadır.
Dijitali yeni keşfeden ya da bu alana yeterince yatırım yapmamış çoğu marka dijital pazarlamayı sadece “Google’da üst sıraya çıkmak” ya da “Sosyal medya yönetimi” olarak görmektedir. Fakat dijital pazarlama örgütsel bir süreç olarak kendi içinde pek çok yöntem ve yaklaşımı barındırmaktadır.
Dijital Pazarlamada Başvurulan Teknikler
- Sosyal Medya/Sosyal Mecra Yönetimi
- İtibar & Kriz Yönetimi (Monitoring, CRM, Seeding)
- Big Data (Stratejik yaklaşım ve tüketici araştırmaları)
- Medya Planlama (Mecra ve lokasyon bazlı)
- İçerik Pazarlaması (Web site & blog)
- E-ticaret
- Deneyim Pazarlaması (App, web site, augmented reality, virtual reality)
- SEO (Arama Motoru Optimizasyonu)
- IoT (Nesnelerin İnterneti)
Markalar veya örgütler pazarlama hedeflerini gerçekleştirebilmek için yukarıdaki teknikleri pazarlama hedefleri doğrultusunda bir süreç olarak kurgulamalı ve ihtiyaç duydukları yöntemlere başvurmalıdır. Dijital pazarlama sürecini sadece bir teknik ve yaklaşımla sınırlı tutmak markalar ve örgütler de pazarlama miyopluğuna yol açacaktır.
Dijital Pazarlamanın Sunduğu Avantajlar
- Anlık iletişim fırsatı
- Fiyat avantajları
- Ölçümlenebilirlik
- Anlık takip
- Lokasyon ve demografi bazlı iletişim
- Teknolojik gelişmelerin sunduğu deneyim/iletişim fırsatları
Dijital pazarlamada kullanılan araçların ölçümleme verilerine yönelik çeşitli eleştiriler de bulunmaktadır. Bazı kanaat önderleri dijital pazarlama çalışmaları sonucunda sunulan verilerin sağlıklı olmadığı tezini savunmaktadır. Açıkcası bu tezin yöneticilerin/kişilerin yaşadıkları olumsuz deneyimlerle ilgili olduğunu düşünmekteyim.
Ölçümelenebilirlik konusundaki eleştirilere şu cevabı vermek mümkün;
Dijital dünyayı yeterince hakim olmayan fakat bir kaç teknik terimle reklam verenlerini bilerek/bilmeyerek bir şekilde aldatan mecralar ve kanallar mevcut. Fakat markalar dijital dünyaya yeterince hakim insanlarla çalıştığında bu tarz durumları minimize etmek mümkün. Çünkü temel olarak iyi bir dijital pazarlama uzmanının şu soruları mecraya/kanala sorması gerekiyor; “Ölçümleme de hangi tool kullanılıyor? Kullanılan tool’un ölçüm verilerine yönelik bağımsız araştırmalar ya da kaynaklar ne diyor? Tıklamalarda yada gösterimlerde geçersiz/bot tıklamalar nasıl engelleniyor ve bu engellenen bot kullanıcılar hakkında nasıl datalar veriliyor? Mevcut reklam yerleşimleri nasıl gerçekleşti?, Adserver’in hata/gecikme oranları nedir?, Hedeflemede bir sorun var mı yok mu?”
Kullanılan tekniğe bağlı olarak bu soruları daha da kişiselleştirip riski minimize etme şansı mümkün. Belirttiğim gibi “ölçümlenebilirlik” eleştirilerindeki önemli unsur dijital pazarlama sürecini yöneten kişi bu dünyanın dinamiklerine ve tekniklerine ne kadar hakim sorusudur.
Dijital Pazarlama Faaliyetlerinizde Karşılaşabileceğiniz Olumsuzluklar
- Kullanıcı feedback’lerini yönetmede çeşitli kısıtların bulunması
- Anlık iletişim hataları/krizleri
- Kullanıcıdan ya da diğer teknik yöntemlerden kaynaklanan güvenlik sorunları
- Yetkin olmayan kişi / ajanslarla çalışılması sonucunda dijital iletişimin faaliyetlerinizden istediğiniz performansı alamamanız
- Teknik trendlerin hızlı değişimi
Görsel kaynak; http://my.mastersindigitalmarketing.org/stephanie/wp-content/uploads/sites/1281/2015/10/Digital-Marketing-channels.jpg
Dijital pazarlama teknikleri arasında yeniden pazarlama kampanyalarıda önemli bir yer tutmaktadır. Organik veya AdWords üzerinden düzenli trafik alan sitelerde düzenlenen yeniden pazarlama kampanyaları çok verimli sonuçlar vermektedir. Hem GDN hemde sosyal medya reklamları az maliyetle gerçekleşmektedir.